6 kommenttia

millikan

6.2.2008 11:19

Periaatteesta en voi kuolemantuomioita kannattaa, koska se rajanveto milloin sellaisia voidaan jakaa on sen verran epämääräistä ja siinä tultaisiin lipsumaan...

Kovista tuomioista muutenkin...haluaisin saada tarkempaa dataa rikoksenuusijoista ennen kuin lähtisin niitä kannattamaan. Kuinka hyvin nykyinen järjestelmä loppujen lopuksi toimii?

Kauneuspilkku

6.2.2008 12:31

Joo se ihan totta sen kuolemanrangaistusken kohdalla, mutta jotenkin tuntuu, että nykyinen käytäntö ei toimi tarvittavana pelotteena eli ennalta ehkäisevänä toimena. Mutta se, että viinaa ja tabuija vetämällä päänsä sekaisin saa lievennyttyä tuomioitaan syyntakeettomuudella on jo sinänsä väärin. Suomalaisessa yhteiskunnassa yleensäkin on lieventävä asianhaara jos on ollut känissä, paisti ehkä rattijuopumuksessa. Ikään kuin päihteiden nauttiminen ei olisi yksilön oma valinta.
Se miten hyvin pitkät rangaistukset toimisivat sitten pelotteina voi olla toinen juttu, mutta ainakin tekijät pysysivät poissa listimästä lisää ihmisiä.

Torontosta

8.2.2008 02:55

Maksaa paljon veronmaksajille pitaa heita luxury vankiloissa.

Kauneuspilkku

8.2.2008 07:07

Totta se maksaa paljon, paljon maksaa myös se, että heitä ei pidetä vankiloissa.

millikan

8.2.2008 10:45

hankala ja monimutkainen kysymys...kuten sanottu, vangit ovat kalliita joten pitkät linnatuomiot ovat monella tapaa resurssien haaskausta.
Pohjimmillaan kyse on siitä mikä on vankiloiden tehtävä, onko niiden tarkoitus rangaista vai pitäisikö niiden vankien oikeasti pystyä palaamaankin yhteiskuntaan. Suomessa ja muissa pohjoismaissa ollaan enemmän jälkimmäisen kannalla, niinpä tuomiot ovat lyhyempiä...kun kerran mitä kauemmin on vankilassa, sitä vaikeampi sieltä on sitten palata. Ja se että yhdestä tapauksesta tulee käytännössä elinkautinen on liian rankkaa (tästä johdosta ymmärrän kyllä myös päihteet lieventävänä asianhaarana).

Ennaltaehkäisy on ongelma, myönnetään (tosin mikä vaikutus rangaistuksilla on tähän, en tiedä...USA:ssa rikollisuus rehoittaa ja vankiloiden ylipursuaminen on oikeasti maan suurimpia ongelmia, joten ei se näytä oikein toimivan. Vastaavasti olen käsittänyt että Suomessa aika harva loppujen lopuksi sitten palaa vankilaan, eli aika moni oppii ekasta kerrasta (lukuja en tiedä tarkemmin). Rangaistusten progressiota rikoksenuusijoille voisi kyllä nostaa, eli jos ei opita niin sitten sitä eristämistä yhteiskunnasta voidaan harkita vakavammin.

Lakimuutoksia on hyvä vaatia kunhan muistaa että niiden pitää toimia joka tilanteessa, jokaisen henkilön kohdalla samalla tavalla.

Kauneuspilkku

8.2.2008 11:11

Millikan, jotain tuonsuuntaista juu. Mutta nykyisen rangaistuskäytännön ehdonalsiet tai sakot eivät ole väkivaltarikoksissa mikään pelote, koska ne eivät tunnu missään.