• Aboa

Turku palaa

Kävin pupun ja ystävien kanssa jäätymässä Aurajokirannassa katsomassa kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisia. Kylmä oli, mutta onneksi olin pakannut mukaan termospullollisen rommikaakaota, joten jollakin tasolla pysyi lämpimänä. Lisäksi lähellä oleva pyrotekniikan kaasutuli syöksi silloin tällöin tulipatsaita ja lämmitti meitä. Paluumatkalla alkoi varpaita palella aivan tosissaan, mutta onneksi kotona odotteli lämmin sauna. Ihan illan suussa Rokkihomokin piipahti Pölhön kanssa punaviinille katsomaan uutta kotiamme ja jatkoi sitten matkaa Logomon bileisiin.

Kurkkasin kotona naamakirjaa ja hämmästyin, millä kiireellä tutut tahtoivat kertoa että perseestä oli koko spektaakkeli. Olihan se viipyilevä ja hankalasti seurattava, hidaskin tuollaiseen pakkaseen, mutta minkäslaisen jutun teet pariinkymmeneen miinusasteeseen 50 000 ihmiselle? Tokihan kesällä saisi vaikka mitä ja minne tai talvellakin parille tuhannelle kivan jutun sisätiloihin, mutta massojen huvittaminen ei ole helppoa.

Harmitti oikein tekijöiden puolesta. Monta oppilastanikin oli mukana kuorossa ja koko viikon he olivat stressanneet yhteislaulun kanssa, miettineet, kuinka kylmä ulkona voikaan olla ja miten ääni kestää pakkasessa ja sitten kuulemani kommenttien mukaan oli tylsää, että tyypit jollottivat ja ei tapahtunut mitään. Voi jessus! Ei ulkoilmoihin tehtävä tapahtuma ole ihan sama kuin Avatar lähimmässä 3D-elokuvateatterissa.

Suhtautuminen Turussa kulttuuripääkaupunkiavajaisiin on mielenkiintoista. Toisaalta harmitellaan sitä, että osa tekijäistä tulee muualta ja että paikallista osaamista ei korosteta, ja toisaalta taas haukutaan juuri omia esiintyjiä. Että lisää räjähteitä eikä mitään hidasta. Millä näitä viihdyttäisi?

Kuinkahan pian lehtien mielipidepalstoilla on ensi kirjoitukset siitä, kuinka nämäkin rahat olisi voinut käyttää vanhustenhoitoon?

7 kommenttia

mopsi22

16.1.2011 11:57

Meikäläistä vähän harmitti, että makasin kotona koko päivän. Eihän Turun kulttuuripääkaupunkiavajaisia varmaan toista kertaa meikäläisen eliniän aikana ole.

Ja mielestäni talven pimeydessä, lumen ja jään keskellä, saadaan aikaan jotain vähän Suomalaisempaan sopivaa, kuin ehkä valoisassa kesäyössä, joita on Eurooppa pullollaan :)

mopsi22

16.1.2011 11:58

*suomalaisempaan

Rokkihomo

16.1.2011 12:31

"tutut tahtoivat kertoa että perseestä oli" - Onneksi on saanut viettää näinä päivinä aikaansa tuollaisia puhuvia paremmassa seurassa.

Überpanostetun ilotulitusspektaakkelin alta moni ei lyhtyjä ja kuoroja kai enää muistakaan, mutta onnistuneesti viipyileviä olivat minun mielestäni. Esimerkiksi ne.

martin

16.1.2011 17:10

Aboa. Todella surulliseksi tulin kuin luin lukemistasi nuivista kommenteista. Itse iloitsin koko tapahtuman järjestämisestä ja sen toteutuksesta - tuossa kylmyydessä.
Itsekin odotan juuri mainitsemiasi mielipidekirjoituksia. Voi ihmisen hengen k ö y h y y t t ä!
Mutta iloitaan me!

pelsepuuppi

16.1.2011 19:48

mä skippasin avajaiset koska olin yksin ja oli kylmä. mein parvekkeelt on suora yhteys forumil ja olin innoissaan siit et ilotulitus näky suoraan meil. en tiedä, vissiin niisskin on omia tietoja miten ne suunnataan et just oikee kohde ja yleisö näkee ym. mut tänne marttiin osa raketeist katos savupilve sisään. koitin muutenki googlailla parvekkeel kuuluuk tai näkyyk mitää mut ei, ei onnistunu.. schade. mut se mitä näin oli hineoo, mä oon aina ollu tosi sukkeri ilotulituksiin.

mul on omat mielipiteeni koko kulttuurikaupunkihankkeest ja sen rahotuksista tai siis miten paljon on laitettu rahaa mihinkin (ja ihan siis kultturellin katsannon kautta, unohtaen lapset ja vanhukset). muutama tosi kiinnostava juttu tulos joita odotan mut oikeesti must on jotenkin.. no, tom of finland on loistava, sama odotan sitä eerik XIV oopperaa (vaikka mua ihan hippasen ahdensi et kaikki on kulttuurissakin setukortilla edullisempaa..).

ja jos kaikki menee putkeen meil kesällä omat, virallisista 2011-riennoista riippumattomat paikallisen kulttuurin häppeningit. pientä ja kämystä, varmasti. ilotulituksia ei ole luvassa mut mukana on iso joukko mukavia turkulaisia nuoria. sinnekin saa tulla, ja ihan mielellään, tervetuloa. lapsia meil ei o messissä koska.. well, you know.

Aboa

16.1.2011 20:47

Kuulostaa hyvältä, Pelse. Tulemme mielellämme, kun kerrot sitten tarkemmin.

Torontosta

17.1.2011 02:57

Taalla oli rolling news tv:ssa "Finnish city Turku inacureited as
europe's cultural capital 1011"