• Aboa

Loma alkoi

Aamulla oli vielä töitä. Menimme liki tuhannen hengen, oppilaan ja opettajan, kanssa Turun tuomiokirkkoon koulumme joulujumalanpalvelukseen. Olisin kirkkoon kuulumattomana osallistua muuhun toimintaan, mutta katson, että vaikka olen eronnut kirkosta, en ole koskaan eronnut uskonnosta.

Siinä isämeidän aikana aloin miettiä kohtaa 'niin kuin mekin anteeksi annamme niille'. Siinä ei ole ehtoja, ei rajoitteita. Ei piilotettuja lausumia, jonka mukaan hyväksyn sinut, mikäli teet niin kuin minä tahdon. Mietin monien uskonnollisten ihmisten suhtautumista vähemmistöihin; sitä, kuinka usein kuuleekaan sen, kuinka Jumala rakastaa myös homoja, JOS he... Mistä se 'jos' siihen tulee? Kuka määrittelee Jumalan rakkauden rajat? Eikö Raamattu ole päin vastoin täynnä kohtia, joissa varoitetaan tumitsemasta ja viskelemästä ensimmäisiä kiviä? Kuinka pitäisi ottaa hirsi omasta silmästä ennen kuin huomauttaa toisen roskasta?

Sivusilmällä näin sivukryptassa kornin seimikuvaelman. Siinä varsinainen pyhän perheen malli, mietin ironisesti: seksuaaliton kulissiavioliitto, jossa nainen odottaa äpärää henkiolennolle... Tämän perheen perusteellako voidaan väittää, että sateenkaariperheet ovat vääristyneitä ja luonnonvastaisia?

Jumalanpalveluksen jälkeen kiersimme pupun kanssa Vanhan Suurtorin joulumarkkinoita ja kävimme kirjastossa. Sitten pupu lähti ajamaan vanhempiensa kotiin viemään koiraa hoitoon. Huomenna suuntaamme Helsinkiin, jossa vietämme jouluaaton meidän vihkineen tuomarin luona ja joulupäivänä suuntaamme kohti Kap Verdeä. Meitä lähtee sinne yhteensä 18 sukumme jäsentä: vanhempani, me sisarukset, puolisot ja lapsenlapset. Meillä on tapana kerätä rahaa niin, ettei kenellekään ostella syntymäpäivä- tai muita lahjoja (paitsi pienimmille), vaan ne rahat laitetaan suvun yhteiselle matkatilille. Nyt sitä on kertynyt niin paljon, että pääsemme matkaan yhdessä.

Vähän jännittää, kun en ole nähnyt isääni sitten kesän. En yhtään tiedä, missä pisteessä hänen alzheimerinsä on, vaikkakin puhelimessa hän vaikuttaa virkeältä. Hänen sairautensa on kuitenkin syy siihen, että matkustamme juuri tänä jouluna: haluamme vielä kerran reissata niin, että kaikki ovat mukana ja että kaikilla on kivaa yhdessä. Toivottavasti matka ei jää viimeiseksi.

6 kommenttia

Roope2

20.12.2008 16:56

Tyttäreni käy Sirkkalan koulun ekaluokkaa ja olin samassa paikassa aamulla hänen koulunsa joulujumalaa palvelemassa. Sinun koulusi taisi olla ennen meitä: lasten ja kielen vaihto ja taas menoksi :-)

Aboa

20.12.2008 17:01

Liukuhihnapalvelusta.

Roope2

20.12.2008 17:20

Tulipahan kuultua sekä Maa on niin kaunis että Härlig är jorden tunnin sisällä. Olihan tuo kuitenkin aika liikuttava tilaisuus.

sleepygay

20.12.2008 19:56

Rentouttavaa ja ihanaa matkaa ja lomaa, aboa! :)

audinkopoika

20.12.2008 21:22

Meillä Nokialla on vasta huomenna joulumarkkinat torilla. Itse sorrun ostaa heräteostoi yleensä niissä.
Itsellä onkin noi jouluaiheiset kirkot jääny väliin. Ehkä tarvitsee mennä joskus katsoon, onko ne muuttunut mitenkään nuoren koltiaisen ajoilta.

martin

20.12.2008 22:04

Aboa! Ylistäkäämme teoillamme ja armollamme Luojaamme!
Hyvää lomaa ja Siunattua Vapahtajan Syntymäjuhlaa!