• Aboa

Hyvä veli -verkosto

Perjantai-aamulla soi puhelin. Kun vastasin, minulle tuntematon ääni esitteli itsensä, kertoi olevansa sen- ja-sen Rotary-klubin puheenjohtaja ja kyseli, olisinko kiinnostunut tulemaan heidän toimintaansa mukaan. Hämmästelin hieman tällaista jäsenhankintaa, mutta hetken äimisteltyäni mies selitti käyneensä Kuusamossa ja tavanneensa isäni, joka oli antanut yhteystietoni. Olin jotenkin ällistynyt, enkä osannut sanoa miehen kyselyyn mitään. Vaikka isäni on ollut rotari vaikkas ja kuinka kauan, minulle ei ole koskaan oikein selvinnyt, mitä he tekevät. Syövät päivällisen yhdessä joka torstai? Pitävät esitelmiä? Harrastavat hyväntekeväisyyttä? Inhoavat puolisalaa Lionsien äänekästä varainhankintaa? Niin ainakin isäni.

En jotenkin osaa ajatella itseäni sen ikäiseksi tai oloiseksi ihmiseksi, en osaa käyttää pikkutakkia, en vapaa-aikanani kuunnella, jos minua ei kiinnosta. Ja ennen kaikkea: en varata kalenteristani jokaista torstaita nyt ja aina. Se, mikä kuulosti kiinnostavalta oli, että klubi oli monikulttuurinen, englanninkielinen ja oli ottanut naiset mukaan toimintaansa. Ikähaarukka oli aika laaja, mistä pidin myös. Mielestäni mikään ei ole pahempaa, kuin linnoittautua omanikäistensä pariin. Perspektiivin saa niin helpolla laajemmaksi.

Onko kenelläkään tietoa tästä ryhmästä tai aatteesta? Tuomitsenko liian kärkkäästi?

7 kommenttia

Torontosta

6.4.2009 03:55

Kertoiko han kuinka paljon jasenyys maksaa sinulle vuodessa?

Aboa

6.4.2009 15:53

Liittymismaksu yhdeksänkymppiä ja sitten 2x50 vuodessa.

Nermal

6.4.2009 16:03

Säilyykö jäsenyys, jos esimerkiksi menettää työpaikkansa ja sitä kautta yhteiskunnallisen asemansa?

Aboa

6.4.2009 20:23

Jaa-a. Enpä ole kysynyt tällaisia erityiskohtia, kun pähkäilen näin ensin olenko kiinnostunut lainkaan...

Nermal

6.4.2009 22:25

Mä en niinkään pitäisi tuollaista asiaa erityiskohtana. Kertoohan se olennaisesti järjestön eettisestä ja moraalisesta pohjasta, ketä hyväksytään jäseneksi ja millä perusteella jäsenenä pidetään. Ajan tässä takaa sitä, että aika usein tuon tyyppisiä järjestöjä pidetään elitistisinä; mukaan otetaan vain korkeassa asemassa olevia ja korkeasti koulutettuja kansalaisia. Jos järjestön toimintapohja on elitistinen, pitää tietysti tykönään pohtia, haluaako tukea elitististä toimintaa. Itse en osaa sanoa, onko elitismiväitteissä perää, koska en tunne rotaryjen toimintaa juuri lainkaan. Itse hyväntekeväisyystoiminta varmaan on pelkästään positiivista.

Heidän nettisivujensa perusteella ideologian taustalla näyttää olevan oletus, että vain merkittävässä ammatillisessa asemassa olevalla on kyky toimia yhteiskunnan hyväksi. Omasta mielestäni kuka tahansa voi toimia yhteiskunnan hyväksi, joten omaa maailmankuvaani vastaan tuo näkemys sotisi, enkä siksi oikein osaisi kuvitella itseäni jäsenenä. Mutta kukin tietysti muodostaa omat mielipiteensä ja kuten sanottua, en tunne järjestön toimintaa sen enempää, kuin mitä olen nettisivuilta lukenut.

stellagrrrl

7.4.2009 18:08

rotarit ovat alkujaan yhdysvaltalainen järjestö ja maan yhteiskuntajärjestys tietysti näkyy toimintaideologiassa: maassa, jossa huonompiosaisista huolen pitäminen on hyväntekeväisyyden varassa, ovat rotarien kaltaiset järjestöt olennaisia ja toiminta painottuu hyväntekeväisyyteen.

ideologia istuu mielestäni aika huonosti suomalaiseen yhteiskuntamalliin, jossa yhteisvastuun pitäisi olla perustana. suomalaisissa klubeissa toiminta keskittyykin kerhoiluun eli "veljet" tapaavat säännöllisesti ja tilaisuuksissa pidetään luentoja erilaisista aiheista. hyväntekeväisyyttä harjoitetaan lähinnä toimimalla esimerkiksi vanhusten parissa; isäni kuljettaa eläkeläisiä kunnan joulujuhlaan sekä seurakunnan hartaustilaisuuksiin.

tärkeää toimintaa siis kyllä, mutta välillä tuntuu siltä, että ns. parempiosaisten klubissa ei aina oikein osata nähdä sitä, millaiselle perustalle heidän toimintansa tarpeellisuus rakentuu: mitä tarpeellisempaa rotarien hyväntekeväisyys on, sitä huonommin suomalainen yhteiskunta pitää huolta heikoimmistaan. toisaalta en oikein voi moittia siitä, että pysähtyy varaamaan aikaa kalenteristaan tehdäkseen hyvää täysin vieraalle ihmiselle.

tosiaan tuo lionsien toiminnan "julkisuushakuisuuden" arvostelu taitaa yhdistää kaikkia rotareja -- tuttu valitusvirsi meiltäkin. :D

Aboa

8.4.2009 22:07

Kiitos tiedosta, Stella. Kyllä se vaikuttaa siltä, että minun pitää tästä vielä enemmän ukkoutua, että jaksan mennä mukaan tähän toimintaan.