• Aboa

Heräteostos

Kolmannesta ostoksesta pupu on muistaakseni jo kirjoittanutkin.

Aina kun meillä on maalla tylsää, hurautetaan autolla Raumalle. Tien varressa on vanha aitta, säänsyömä, huonokattoinen, jonka viimeiset hetket alkavat olla käsillä. Monesti ollaan mietitty, kuinka aitta olisi kiva ja nätti meidän pihaan.

Tällä kertaa otettiinkin omistajan nimi selville ja pupu soitti hänelle. Yllätykseksemme hän lupasikin myydä aittansa - ja vielä halvalla! Nyt pitäisi vain kuljettaa aitta meidän pihaan. Onko kenelläkään kokemuksia tai tietoa hirsikehikon liikuttelusta? Kuulemma se onnistuu ihan kokonaisenakin.

Pihapiiriin tulee toinenkin rakennus. Sisko päätti purkaa vanhan pihasaunansa ja lupasi hirret meille. Sauna meillä jo on, mutta ajateltiin, että hirsistä voisi saada pihapiiriin kivan pikkutorpan vieraita varten. Kun vain tietäisi, mihin..!

9 kommenttia

Alesso

24.2.2007 20:05

voi olla, ettei aitta kestä kokonaisena liikuttelua, joten kannattaisi purkaa ja sitten kasata uudelleen. Hirret toki pitää tarkkaan numeroida, että uudelleen pystytys onnistuu. Meidän mökille ostimme myös vanhan hirsiladon, purimme, siirsimme, kokosimme ja laitoimme uuden katon. Siitä tuli tosi siisti ja se oli hauskaa hommaa; teimme siitä saunan kupeeseen halkoliiterin, terassin kera. Tosin siitä tuli (suunnitellusti) alkuperäistä pienempi, koska osa hirsistä oli tosi lahoja, joita ei voiinut käyttää...vaan palavatpa hyvin saunan/tuvan uunissa...;)

Lukumo

24.2.2007 23:16

Älä ihmeessä edes yritä siirtää noin kaunista aittaa kokonaisena. Tee niin kuin Alesso jo ehti sanoa, numeroi ja kuljeta. Lahot hirret voi taitava kirvesmies korvata uusilla. Muutaman vuoden kuluttua ne menee täydestä kuin väärä raha Italiassa.
PS: Jos yrität tuon aitan kokonaisena siirtää, tarjoa sitä kuitenkin minulle ensin ostettavaksi... Kun kerran halvalla sait ja minä olen tuollaista etsinyt jo pitkään.

Aboa

24.2.2007 23:53

Miksi aitta ei kestä kokonaisena siirtämistä? Olen ymmärtänyt, että hirsikehikko kestää aikamoista vääntelyä. Siirto yhtenä palana kiinnostaisi nimenomaan ajan säästämisen takia. Kauanko latoprojektiinne meni, Alesso?

Ja kiitos kehuista, Lukumo. Valitettavasti mekin olemme etsineet tällaista aittaa aika kauan ja vihdoin löysimme. Hinta ei todellakaan ollut kova - vain 200 euroa! Mutta ymmärtääkseni mökkikunnastamme löytyisi tällaisia enemmänkin. Pitäisi vain ottaa selville niiden omistajat ja ottaa yhteyttä. Mekin haluaisimme useamman.

Lukumo

25.2.2007 04:55

Hölmö, anteeksi vain, Aboa. Tuo kuvan aitta on varmasti seisonut paikallaan vuosikymmeniä. Sinullako on sitten kiire hajottaa se tuhannen pillun päreiksi. Saahan tuon kokonaisena siirrettyä kun pistää rahan puhumaan. Tuolla keskustelupuolella ylpeilen työkalupakillani. Mitä tehokkaampia ne ovat, sitä nopeammin saa aikaiseksi. Joskus on kuitenkin parempi istua vain alas ja miettiä. Noin kauniin aitan minä kantaisin vaikka hirsi kerrallaan tontilleni kunhan se ei vain vahingoitu. Joskus pitää kiirekin unohtaa.
Ja sen pärekaton osaa nyt tehdä jokainen. Eri asia saako jostain ostettua päreitä, ne ovat nykyisin aika kysyttyjä.

Aboa

25.2.2007 09:10

Rauhaa, mies!

Siksihän minä tässä kirjoitan ja kyselen tyhmiä, jotta sitten kun aletaan työtä tehdä, kaikki menisi kunnolla. En ihan ymmärrä, että viattomat, asialliset kysymykset herättävät noin paljon aggressiota. En ole koskaan siirtänyt hirsikehikkoa ja siksi haluan tietää asioita ennen kuin aloitan työn.

Varmasti pärekaton osaa tehdä jokainen ja ohjeita löytyy vaikka kuinka paljon. En ole sitäkään vain ennen tehnyt ja siksi haluaisin siitäkin tietää. Että onko kenelläkään kokemuksia, tuliko vastaan jotakin, mitä ei osannut ennakoida. Laitettiinko alle huopa. Naulattiinko tehdas- vai pärenauloilla.

Alesso

25.2.2007 12:12

Purkuhommaan meni päivä, lato oli aika iso ja hirret pitkiä ja painavia. Siirtoon tarvitsimme tukkiauton..loppu onkin mieuluista muisteltavaa; verkkaista touhustelua pitkin lomaa..ja kivenpyörittämistä muistelen lämmöllä (hikisenä..;)), sillä perustaksi laitoimme kiviä..mitä isompia sen parempia..

Alesso

25.2.2007 12:21

..jos ne hirret evät ole mstään kohtaan lahot, niin kaiketi kehikon siirto onnistuu jollain nostoautolla tms...mutta ettei murru mistään kohtaan, niin purkaisin kyllä ensin..enempi itsetehdyn makua!

JPHki

25.2.2007 13:35

Hieno aitta! Kannattaa kysyä arvio joltakulta kuljetuskoneyrittäjältä, millaisia vaihtoehtoja siirtämiseen olisi. Mä osaisin kyllä naulata teille pärekaton jos vain saatte hankittua jostakin päreitä. Pärekatto on aika kallis, mutta kyllähän se tuollaiseen aittaan ilman muuta kuuluu. Olen nuorempana ollut naulaamassa isäni kanssa ties kuinka monta pärekattoa museoihin ja yksityisrakennuksiin Pohjois-Suomessa.

Aboa

3.3.2007 18:28

Wau! Orjatyövoimaa!

Kiitoksia tarjouksestasi. Täytyy ensin purkaa ja siirtää aitta, palataan sitten asiaan.