• Kauneuspilkku

Muutosta ilmassa

Ilmastonmuutos on niin iso asia, ettei sen kaikkia puolia pysty mitenkään ymmärtämään. Käytännön toimia tarvitaan, mutta mikä siteen aina olisi ympäristöystävällisin teko?

Siinäpä pulma. Luin juuri lehdestä, että esim. elintarvikkeiden teollinen tuottaminen ja rahtaaminen ovat monin verroin ympäristöä kuormittavampia kuin yksityisautoilu sinänsä. Eli vaikka minä poljen pyörällä töihin ja kauppaan, voin silti muilla kulutustottumuksillani aiheuttaa suurempaa vahinkoa kuin joku joka ajaa omalla autollaan, mutta muuten kuluttaa ekologisemmin tuotettuja asioita.

Periaatteessa varmaankin kyse on siitä, miten ihmiset saataisiin kuluttamaan ylipäätänsä vähemmän. ostamaan vähemmän tavaroita, matkustelemaan vähemmän syömään lähellä tuotettuja elintarvikkeita jne. Ongelma on valtava, koska maapallolla vallitsee täysi päinvastainen ideologia, jossa yritykset tavoittelevat suurempia tuotantomääriä ja sitä kautta voittoja ja valtiot puolestaan tukevat yrityksiä tässä. Meilläkin puhutaan koko ajan kotimaisen kysynnän lisäämisestä, ts. pitää ostaa enemmän ja enemmän kunhan se on kotimaista.

Kotimaisuus on sinänsä hyvä, mutta…

Yksilötasolla useimmat haluavat lisää liksaa, jotta voivat hankkia paremman auton, isomman talon enemmän kaikkea. Tämä puolestaan kiihdyttää tuotantopaineita, jotta niitä liskoja voidaan korottaa..

Nykyiseen ilmastonmuutoskatastrofiin on tultu kuitenkin tilanteessa, jossa suuri osa maapallon väestöstä on toistaiseksi ollut kulutusjuhlan ulkopuolella. Mutta nyt tilanne on muuttunut sekä Kiinassa että Intiassa on valtaisat markkinat, joista yritykset kilpailevat. Suomalaisetkin ovat moneen kertaan menneet valloittamaan Aasiaa dollarinkuvat silmissään.

Tällä hetkellä Kiina onkin jo ohittanut Yhdysvallat ja pitää surullista kärkipaikkaa päästötilastoissa. Kun Länsimaat ovat vuosia keskittyneet talouskasvuun ja siinä sivussa ajaneet maapallon nykytilaan, on vaikea nähdä, että nyt talouskasvusta osalliseksi pääsevät maat ihan helposti sitoutuisivat rajoittamaan omaa kasvuaan.
Emme mekään tee niin.

2 kommenttia

kesäpoika

29.4.2008 10:01

Kukaan ei voi vaatia ketään tekemään mitään, mitä hän ei tiedä oikeaksi. Eetinen kuluttaminen on vaikeaa, eikä vähiten siksi, ettei siitä ole missään mitään suoraa tietoa. Vertailut yksityisautoilujen ja tavarankuljetuksen välillä on musta tavallaan harhaanjohtavia, siitä syntyy helposti juuri se kuva, että ihan sama, vaikka menisi autolla kauppaan, kun kuitenkaan en osaa.

Parempi mennä pyörällä kuin autolla, parempi ostaa hyvää kuin huonoa. Hyvää ostavankin olisi parempi mennä pyörällä.

Verrattuna USAn päästöihin ei minun tai sinun autoilulla ole mitään merkitystä, mutta on se silti jotain. Ainakin se on puhdas omatunto.

Kauneuspilkku

29.4.2008 11:08

Minustakin asia tehdään turhan monimutakiseksi kun kaikkea ruvetaan vääntämään ja kääntämään. Mutta aina maalaisjärjelläkään ei ehkä pärjää. esim. tuli takkaan tai kiukaaseen pitäisi sytyttää kuulemma päältä eikä altapäin vaikka altapäin minusta ainakin syttyy varmemmin.