• arkadas

Kommentteja kulttuurin puolelta

Ylen animaatio Marskista

"Kohuelokuvassa marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim nähdään korsettiin pukeutuvana homoseksuaalina, joka pystyy muuttumaan myös kentauriksi.

Kentaurin olemuksessa suomalaisten kansallissankari myös harrastaa seksiä miehen kanssa.

Aiheensa elokuva on ottanut vanhasta pispalalaisesta legendasta, jonka mukaan Mannerheim todella pelasti kansalaissodan aikaan muistinsa menettäneen homoseksuaalin miehen (Uralin perhosen), mutta hylkäsi tämän myöhemmin taisteluissa." (Lähde: IL-online)

Marskin elämän maallistaminen ja oheisen uutisen lukeminen on saattanut joissakin veteraanikodeissa saada aamukahvit väärään kurkkuun. Luvassa lienee vaikka minkälaista kirjallista tuotosta YLEn erityksen estämiseksi.

Venälaiskirjailija plagioitavana?

"- Eikö teidän kirjailijallanne riitä omaa mielikuvitusta dekkarinsa kirjoittamiseen?, raivostunut Viktor Suvorov roimii suomalaista suosikkikirjailijaa Ilta-Sanomien haastattelussa.

Kohu syntyi, kun venäläiskirjailija sai perjantaina kuulla, miten Ilkka Remes on lainannut omaan Pedon syleily -dekkariinsa otteita hänen romaanistaan."

Ilkka Remes on myöntänyt poimineensa Suvorovin Akvaario-teoksesta tietoja omaan dekkariinsa (Pedon syleily) - oikeutetusti - sillä venäläisestä GRU:sta ( Glavnoje Razvedyvatelnoje Upravlenje) - Venäjän armeijan tiedustelun päähallinnosta ei ole ollut saatavilla totuuspohjaista tietoa. Lähdekritiikin puute on vaivannut Remestä, sillä myös Suvorov on kirjoittanut osittain fiktiota GRU:sta, jota Remes tuli lainanneeksi kirjaansa.

Remes on tainnut unohtaa, että kirjailijoille, varsinkin fiktion kirjoittajille sallitaan tietyt kirjalliset vapaudet fiktion tuottamiseen. Remeksen kirjoihin tykästyneenä ihmettelen tätä plagiaatiota ammattilaiselta.

Tosin plagiointi on viime aikojen uutisten mukaan yleistynyt, eikä myöskään kirjailijat Ritva Sarkola ja Tuula Sariola tule pääsemään vähällä.

Sariolahan itse ei ole kirjoittanut kirjojaan, vaan parin kymmenen vuoden ajan Ritva Sarkola on kirjoittanut ne hänen puolestaan. Muun muassa kirjastoapurahalautakinta on aloittanut apurahojen takaisinperinnän Sariolalta.