Mopsi's

Näytetään bloggaukset joulukuulta 2009.

Sisustusta

Pienen luovuuden ja uudelleenjärjestelyjen johdosta, mahtuu nyt yksiööni mukava ruokailuryhmäkin :)

Tuolit ovat isoäidiltä, koivua ja isoisän aikanaan maalaamat. Pistin valkoisen kankaan istuinosiin. Peili seinällä on samaisten isovanhempien häälahja. Taulussa komeilevat taasen äitini ja isäni, joille ei hääkuva erossa kelvannut kummallekaan :D

Pöytä on kirppislöytö, 15 euroa. Olisin tuon hinnan maksanut pelkästään jalasta, joka on kolhiintunut vähän, mutta painaa ainakin 30 kg ja on tukeva. Pöytälevy on muutamia pieniä naarmuja lukuunottamatta kuosissa.

Seinä kaipasikin peiliä, jonka kuva elää katsojan likkuessa huoneessa. Näin silmäkulmassa oleva pieni liike peilissä elävöittää huonetta, kuin pieni ikkuna voisi sanoa. Peili myös heijastaa valoa, vaikka tämä ei nyt pimeä asunto olekaan :)

Eteisestä pilkottaa valkoiset verhot, joilla peitin katosta lattiaan tylsän nurkan 60-luvun kaappeineen. Tuli valkoisen rauhallinen eteisestäkin.

Olen sangen tyytyväinen tähän :)


Too many men

Mopsi löytää itsensä uudesta tilanteesta: liikaa miehiä :S

Kaksi kiinnostunut minusta (that I'm sure of) ja minä kiinnostunut kolmannesta.

"You're such a slut" sanoi uusi tuttavani, vaihto-opiskelija Afrikasta.

En osaa mitään multideittailua! Putkiaivoisena osaan keskittyä vain yhteen kerrallaan. Toki voihan sitä tietysti ilmoittaa, että ystävät ovat aina pop, mutta on tässä vähän semmosta kiikarointia tiettyyn suuntaan. Karua, mutta totta. Mä oon enemmänkin semmonen, että haluun tehdä asian selväksi koska se on reilua toista kohtaan.

Haluun kuitenkin tutustua kaikkiin tyyppeihin, koska ne on hyviä, no tyyppejä, ystävinä.

Enkä valita tässä mistään, ihmettelen vain ääneen, miten joillekin ihmisille sopii kaikkien diettailu ja makaaminen samanaikaisesti ja minä, minulle se ei sovi.

...sitä paitsi, olen ihastunut niin pahasti tällä hetkellä, että ei siitä mitään tulisikaan, että jonkun muun kanssa jotain virittäisi...tuntuisi jo pettämiseltä, vaikka sinkku olenkin :D

"It's rainin' men!"



Kieli

Kielellä voi pitää paljon hauskaa ;)

Mutta asiaan...

Hyvä kielenhallinta, ja tarkoitan äidinkieltä, antaa valtavasti valtaa. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen, vuorovaikutus yleensäkin arkipäivässä tapahtuu kielen kautta. Ihminen joka hallitsee kielen ja osaa käyttää sitä monipuolisesti ja taitavasti, omaa valtavasti valtaa niiden yli, jotka eivät kieltä hallitse yhtä hyvin.

Asia korostuu vielä nykypäivänä, koska tiedon määrä lisääntyy ja sen hallinta ja käyttö edellyttää erinomaista kielellistä hallintaa.

Puhutaan medialukutaidosta. Onneksi kouluissa eri tasoilla käsitellään kielenkäytön eri muotoja, mutta onko kukaan oikeastaan sitä perustavaalaatua olevaa ajatusta siellä pohjalla sanonut ääneen: kieli on valtaa.

Toki todetaan, että kielen hallintaa tarvitaan selviämiseen arjessa ja yhteiskunnassa toimimiseen, mutta sen valta-aspektista ei liene paljoa kouluissa puhuttu. Jokainen opettaja suhtautuu positiivisemmin oppilaaseen, joka osaa ilmaista itseään monipuolisesti ja tilanteeseen sopivasti. Poliisi ottaa sinut vakavammin, jos osaat puhua kieltä, jota he ymmärtävät. Poliitikko kuolee heti, jos ei osaa äidinkielensä koukeroita ja tapoja ilmaista asioita ja luoda vaikutelmia.

Kieli myös enenevissä määrin on sosiaalinen mittari. Toki aikanaan kieli oli merkittävä erottaja säätyjen välillä, mutta jossain vaiheessa yhteiskunnan tara-arvoistumisen myötä ja luokkaerojan häivyttyessä kieli menetti merkitystään, tai paremminkin tuli kaikkien ulottuville hyvä kielen hallinta. Nykyään tuntuu taas siltä, että kieli erottaa ihmisiä toisistaan. Samalla kyllä yhteiskuntakin taas eriytyy voimakkaammin luokkiin. Kieli voi olla voimakkaampi statussymboli kuin se suuri mersu.

Puhumme monenlaisista aikakausista. Nykyaikaa on tituleerattu media-ajaksi yms. Miksi emme puhuisi Kielen aikakaudesta? Kieli on aina ollut perustyökalu ja vallan väline, mutta nyt se on kaikkialla. Kielen käsite on laajentunut kattamaan kaiken vuorovaikutuksen niin puheesta, kuvista, äänistä yms.

Yhteiskuntamme on ennen kaikkea kielellinen, kulttuurimme on ennen kaikkea kielellinen. Elämme kielenkäytön aikaa.


Vastakkainasettelu - onko sitä?

Aiheessa akateeminen yliopistokäytävien tallaaja, never seen or been in real work versus käytännön työn juoksuhaudoissa itsensä ruvettanut duunari, jota sorretaan (vaikka sitten akateeminen sellainen).

Mietin vastakkainasettelua ja "oikeuttani" kommentoida opettajien keskusteluja netissä ja toisissa blogeissa. He puhuvat käytännön työelämän silmin, minä koulutukseni silmin.

Minua ei ole käsketty vaikenemaan, ei suinkaan, ei mitään sinne päinkään, mutta mietin vain, millaisella painoarvolla pystyn puhumaan.

Minulla on monia ajatuksia ja olen nyt kuitenkin tavallista opettajaa enemmän perehtynyt työyhteisön ja erityisesti koulun sellaisen toimintaan. Pystyn teorian valossa esittämään ajatuksia siitä, miksi jokin asia saattaisi olla näin tai miten se voisi olla paremmin.

Eikö niin, että molempia kantoja tarvitaan? Tai ylipäätään KAIKKIA kantoja tarvitaan? Keskustelussa useampi kokki on parempi?

Päässäni soi vieläkin proffan "utopia"-kommentti. Mietin omia ajatuksiani: olenko todellakin oikeasti idealisti :S

Mitenköhän ajatusteni käy arkityöhön siirtymisen jälkeen? Mihin katoaa ihanne yhdestä työyhteisöstä, jossa jokainen saa olla ihminen? Pystynkö itse edes työyhteisön sisällä tarkastelemaan yhteisöä "kylmän analyyttisesti"? Haluanko edes tehdä näin?

Elämä on yhtä iso kysymysmerkkiä aina välillä :)

...hyvä niin, sillä päivä jolloin kaikki vastaukset on annettu....


Roolipelejä

Ihmisillä tietysti on valtava määrä eri rooleja elämässään. On se oma vapaa-ajan minä, ystävä, äiti, opettaja, asiakas yms.

Sata vuotta sitten rooleja lienee ollut vähemmän?

Mietin tässä juuri, että pidän toki (nykyään) itsestäni, sillee aikuisten oikeesti, mikä on mukava tunne, mutta samalla pidän myös internetpersoonistani. Niistä, jotka bloggaavat täällä ja tuolla ja toisaalta keskustelevat eri ihmisten kanssa niin mesen kuin muidenkin foorumeiden yli. Jokaisen nettitutun kanssa on tietysti oma roolinsa minullakin olemassa.

Elämmekö käsiinräjähtäneen roolien määrän aikakautta? Vai oppivatko nykynuoret vain liikkumaan sulavasti roolista toiseen? Vai onko sittenkin niin, että eri roolit ovat olemassa, mutta ovat vain siirtyneet nettiin, jolloin live-roolien määrä on itse asiassa vähentynyt?

Keitä me olemme ja missä me olemme?

Minä pidän nettipersoonista siksi, että kiroitettu suomen kieli on rikas, mutta silti rajoittaa sitä, miten toinen voi tulkita viestini. Pystyn välittämään viestejä eri tavalla kuin elävässä elämässä ja samalla tietoisemmin rakentamaan tietynlaista persoonallisuutta. Toki tämä onnistuu livenäkin, mutta aina joku huulenmutristus paljastaa toiselle jotain, mitä et tarkoittanut ilmitulevaksi.

Omaa huultani on A luonnehtinut voimakkaaksi ilmaisemaan mielipiteeni. Kyllähän se ennen tietoisuutta yleensä itsensä mutristaa merkiksi halveksunnasta...

Rooliristiriidat nyt ovat monille selvät. Opettajana suurimmat ristiriidat ja yleisimmät tulevat siitä, että törmää vapaa-ajan minänsä kanssa oppilaisiin koulun ulkopuolella. Oletko opettaja vai yksityishenkilö, onko oppilas lapsi vai oppilas. Rehtorille homma on vielä vaikeampi, sillä hän opetusvelvollisuutensa kanssa on samanaikaisesti toisten opettajien kollega ja esimies ja yleensä vielä opettajakunnasta asemaansa noussut. Ei helppoa johdettavaa, kun ei oikein tiedä, miten toisiin milloinkin suhtautuisi. No siinä vähän väikkärini palettia eikä sitä tänne pitäisi kirjoitellakaan.

Mutta oletteko roolejanne miettineet?


Is it a bird?! Is it a plane?! No, It's Nisa Soraya!

Olen(han?) tämän jakanut ennenkin, mutta ah, tällaiseen helmeen täytyy säännöllisesti palata. Ei pääse sitten unohtumaan kaikki se hienous ja mahtavuus, taito ja asenne, kampaukset ja haalarit, joita '80-luku sisälsi.

Back in the hey taiteilijatkin olivat vielä taiteilijoita. Gogh voi pitää korvansa, tässä teille TODELLINEN maailmanluokan artisti.

Korvatulpat...? Ehkä jopa silmät kiinni? Tykitystä loppuun asti. Laskekaa nuotit, joihin laulaja osuu oikein. Ihailkaa ruutuja ja aika hienoa on toi break-tanssiosuuskin, valtavaa energiaa siinä.

Oh god...and the sadest thing is, this is SO gay...

http://www.youtube.com/watch?v=CKKqs7PcJBc

Ruoanlaitto tie onneen?

En nyt muista, mistä tämänkin ajatukseni olen imuroinut, mutta aivoistani se kutienkin löytyy. Jostain tämän olen sanottuna kuullut...

Ihan sama.

Kun pohditte hyvää tapaa deittailla uudehkoa koeajomallia ja pohditte mikä olisi sopiva areena ehkä toisille tai kolmansille deiteille, niin pohtikaapa ruoanlaittoa.

Näin, jos kynnys tavata toisen kotona ei ole liian suuri (vai voikohan ruokaa jossain neutraalissakin paikassa laittaa...no kesällä ulkona :)

Syy ruokaan ja erityisesti siihen, että sen tekee itse, piilee siinä, että sillä pystyy vaikuttamaan samanaikaisesti kaikkiin aisteihin. Ruoka ja miljöö kuullaan, nähdään, haistetaan, maistetaan ja tunnetaan. Mikäs sen parempaa kuin tuoda itseään tykö aistiylikuormituksella.

Oletuksena tietysti, että koti ja ruoka ovat kaunista katseltavaa, ruoka maistuu ja tuoksuu hyvälle eikä penkki ole epämukava...

But the basic idea works.

Niin, että homot ja lepakot, kauhat esiin ja herran isä (lepakot varsinkin, kihkihkih :9, homot nyt ovat kaikki tyylikkäitä keittiömoniosaajia...) unohtakaa se purkkitonnikala ja kaupan maksalaatikko tästä yhtälöstä...)



Like it, don't like, like it, don't like it, like it....

Huokaus.

Angsti ennen sijaisuuksia. En pidä opettamisesta on tulkintani.

Sitten menen kouluun ja se opettaminen on kivaa ja oppilaat ovat kivoja ja tykkäävät musta ja on semmonen olo, että osaa sen homman ja kaikki on vaa niin hellan lettas kivaa ja ihanaa.

Ehkä murehdinkin sitä, että oikeasti pidän opettamisesta, mutta tiedän, että olen niin "sinisilmäinen" ja luottavainen ja tavallaan kai tähän maailmaan heikko, että pelkään tykästyväni rankkaan työhöni niin paljon, etten osaa enää vetää sitä rajaa työn ja oman elämän välille. Ehkä, en tiedä....

Ehkä vain selittelen jotain...

"sori että oon tänään vähä tämmönen, mä oon oikeesti ihan kiva..."

Tyttö sanoi tuona ja otti kädestä kiinni kun kävelimme liikunnantunnilta luokkaan. Leidi veti vähän draamaa siinä pari tuntia ennen. Awww. Yksi tyttö tuli halaamaan päivän päätteeksi. Eräs poika, vähän sellainen reppana (aawww) sanoi, päätään päivän kolhineena, että "äiti on sanonu että ku aivoon tulee reikä niin tulee hulluksi". Pohdin siinä sitten, että onkohan lapsi kenties käsittänyt jotain väärin, vai onkohan äidillä vähän outo käsitys asioista.

"mä oon läski! kaikki haukkuu mua läskiksi! musta ei ikinä tuu mallia! mitä läskit muka tekee". Draamailijan itkuraivarit. Yritin siinä lohduttaa, mutta samalla oli menossa toisella puolella salia jalkapalloa, toisella sählyä, ainakin viisi oppilasta erilaisine ruhjeineen ja muutama vain muuten kiipeilemässä seinille.

"et oo todellakaan kuule lihava. piste! Alas sieltä seinältä, V pelaamaan siitä, no ei toi oo paha haava. Kuka suo haukkuu? Piiiip, korkea maila! rangaistuslaukaus! Jalkapallolaiset peliä!"

Tiesi taas tehneensä töitä, kun yritti seurata 10 eri asiaa samaan aikaan. Ja kas, liikunnantunnin jälkeen kun kysyin, kaikilla oli ollut kuitenkin hauskaa, jopa niillä parilla, jotka palasivat tunnille terkkarikäynnin jälkeen. No, kaikki kyllä liikkuivat, että mikäs siinä. Korvatulpat ensi kerralla. Tokaluokkalaiset ovat vapaana kuin elohopeaa...

Luokassa oli pysyvä avustajakin. Mukava nainen. Osasi suomen kieltä kohtalaisesti kyllä, mutta välillä ei mennyt ihan siten perille kuin olin tarkoittanut. Ja äidinkielentunnilla sain ohjastaa häntä joissain tehtävissä samoin kuin oppilaita. Hyvällä sanon, en pahalla :)

Yksi draamailijatyttö veti parut siitä, ettei saanut käsialaa läksyski (niin, on se kamalaa kun on noin kova motivaatio ;), joten sai jäädä sitä tekemään avustajan kanssa. Oli hauskaa kun palasin luokkaan ja oppilaan vieressä oleva avustaja säpsähti ja pudotti kynän kädestään. Hän muisti painokkaasti mainita, että tyttö kirjoitti kaiken itse :D. Hän taisi vähän avustaa, mutta ei kai se haittaa jos esimerkkiä näyttää. Hauska vain, että säikähti todella.

Luokan oma opettajakin pyöri jaloissa melkein koko ensimmäisen tunnin ja lässytti meikäläiselle. En aloittanut tuntia ihan niin kuin hän halusi, joten hän sitten päätti siinä ohjastaa koko ajan. Liian monta kokkia. Mukava nainen oli kyllä, mutta opettajia enemmän samaan luokkaan vasta, kun tuntee toisensa kunnolla. Muuten se on vähän kuin apukuski autossa: hiljaa tai ulos.

Tuolla koulussa olen ollut 2/3 tokaluokasta ja molemmat ovat suuria luokkia, mutta hyvin organisoituja ja oppilaat opetettu kurinalaisiksi. Naurattaa joskus ihmiset, jotka kitisevät tiukasta kurista. Fakta vain on, että täytyy olla tarkka ja ankara, mutta reilu kuri, jotta työskentely on mahdollista. Kuten sanottu, ovat tuon ikäiset kuin elohopeaa. Hiljaisuus on hiljaisuus, paikalla pysyminen on paikallapysymista. Ei mitään välimuotoja, vaan ankara kuri. Oppilaat oppivat sen oikeasti nopeasti ja kuin koirat (kyllä käytän tätä vertausta), he ovat tyytyväisiä kun sävelt ovat selvät kuten myös oma paikka.

Puhumattakaan siitä, että ajattelu vaatii rauhaa.

"Lujaa lempeyttä"

JA, PRKL, tokaluokan käsialavihossa oli esimerkkilauseena lause, joka alkoi: Hänen ääni oli...

Meinasin repiä peliverkkarini. MIssä vaiheessa possessiivisuffiksi on muuttunut kirjakieleenkin?! Minun vitun sonera prkl.