Mopsi's

Näytetään bloggaukset helmikuulta 2011.

Kiintiömäärä?

Olen tässä vähän märehtinyt, erilaisia ryhmiä kun olen työssäni nähnyt, että liekö kiintiömäärä tiettyjä rooleja, oli ryhmä millainen tahansa?

En ole sosiologi ja siitä on aikaa, kun olen ryhmän roolien jakautumisesta mitään lukenut, tai ryhmäytymisen dynamiikasta ja prosessista yleensä. Aihetta toki on paljon tutkittu.

Tuntuu vain siltä, että joka porukassa on vähintään yksi jokaista stereotypiaa pellestä fiksuun ja urheilijatyyppiin, muutama avulias ja muutama yksinkertainen ja kaikkea siltä väliltä (anteeksi karkeat yleistykset). Tuntuu vain, että ryhmät ovat yllättävän samanlaisia ja roolit eri oppilailla samanlaiset.

Mitä yritän kysyä on, voiko olla roolityhjiötä, voiko yksi perusrooli olla missään ryhmässä täyttämättä tai täyttymättä? Vai ovatko tietyt käyttäytymismallit toisiaan ruokkivia ja toisaalta tarvitaanko toinen rooli, jotta toinen voisi olla olemassa, tasapainottavatko siis roolit toisiaan; jos on yksi pelle, muodostuuko ryhmään tasapainoksi sitten vaikkapa rooli järkevästi ja fiksusti käyttäytyvälle? Etsivätkö yksilöt sellaista roolia, jota ryhmässä ei ole ja täyttävät sen, toki omaan persoonallisuuteen ja temperamenttiin sopien? Muodostuvatko siis roolit samanlaisiksi, koska ovat suhteessa toisiinsa?

Voivoi, sosiologeja, anyone?


Bättre folk

Koulutkin sijoittuvat erilaisten sosioekonomisten alueiden sisään. Tämänkertainen sijaistaminen tapahtui hieman paremman alueen koulussa.

Opehuoneessa kuuntelin - komean, mutta ah niin dorkan heteroalfaurosliikunnanopettajan - juttua eräästä alle 10-vuotiaasta oppilaasta ja liikunnantunnista.

Opettaja oli ihmetellyt, oppilas kun ei enää ekaluokalla ole, että miksi joku nainen oli solminut oppilaan luistimet, kun ne pitäisi jo itsekin osata kiinnittää. Tunnin kuluessa ope oli sitten puhutellut oppilasta ja todennut, että ei enää tällä luokalla tarvitse äitiä luistimia sitomaan.

Oppilas oli vain todennut, ettei se mun äiti ollu. Ope ihmeissään kysynyt, että kukas sitten se oli.

"Se oli meidän venäläinen au pair."

Hopealusikka suussa vai miten se oli?

___

Toinen oppilas, jolle minä vedin liiksaa, mutisi siinä luistelemaan mennessä, että me ollaan niitten "normaalien ihmisten yläpäässä".

Ihmettelin siinä ääneen, että mitä olette, normaalien ihmisten yläpäässä.

"Niin niinku normaalei, mutta sitten niinku yläpäässä", vastasi oppilas siihen.

Kysäisin, että mitä sitten on niinku teidän yläpuolella, jos te olette normaalien yläpäässä.

"No sitten tulee niinku oikeesti rikkaat!", vastasi oppilas siihen.

Ahaaa..., totesin.

Ja kotiin lähtiessä sai väistellä turkisäitien Bemareita ja Jaguaareja.

...ihan kivoja ne oppilaatkin siellä ovat, pienestä elitismin poikasesta huolimatta :)