• mopsi22

Kieli

Kielellä voi pitää paljon hauskaa ;)

Mutta asiaan...

Hyvä kielenhallinta, ja tarkoitan äidinkieltä, antaa valtavasti valtaa. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen, vuorovaikutus yleensäkin arkipäivässä tapahtuu kielen kautta. Ihminen joka hallitsee kielen ja osaa käyttää sitä monipuolisesti ja taitavasti, omaa valtavasti valtaa niiden yli, jotka eivät kieltä hallitse yhtä hyvin.

Asia korostuu vielä nykypäivänä, koska tiedon määrä lisääntyy ja sen hallinta ja käyttö edellyttää erinomaista kielellistä hallintaa.

Puhutaan medialukutaidosta. Onneksi kouluissa eri tasoilla käsitellään kielenkäytön eri muotoja, mutta onko kukaan oikeastaan sitä perustavaalaatua olevaa ajatusta siellä pohjalla sanonut ääneen: kieli on valtaa.

Toki todetaan, että kielen hallintaa tarvitaan selviämiseen arjessa ja yhteiskunnassa toimimiseen, mutta sen valta-aspektista ei liene paljoa kouluissa puhuttu. Jokainen opettaja suhtautuu positiivisemmin oppilaaseen, joka osaa ilmaista itseään monipuolisesti ja tilanteeseen sopivasti. Poliisi ottaa sinut vakavammin, jos osaat puhua kieltä, jota he ymmärtävät. Poliitikko kuolee heti, jos ei osaa äidinkielensä koukeroita ja tapoja ilmaista asioita ja luoda vaikutelmia.

Kieli myös enenevissä määrin on sosiaalinen mittari. Toki aikanaan kieli oli merkittävä erottaja säätyjen välillä, mutta jossain vaiheessa yhteiskunnan tara-arvoistumisen myötä ja luokkaerojan häivyttyessä kieli menetti merkitystään, tai paremminkin tuli kaikkien ulottuville hyvä kielen hallinta. Nykyään tuntuu taas siltä, että kieli erottaa ihmisiä toisistaan. Samalla kyllä yhteiskuntakin taas eriytyy voimakkaammin luokkiin. Kieli voi olla voimakkaampi statussymboli kuin se suuri mersu.

Puhumme monenlaisista aikakausista. Nykyaikaa on tituleerattu media-ajaksi yms. Miksi emme puhuisi Kielen aikakaudesta? Kieli on aina ollut perustyökalu ja vallan väline, mutta nyt se on kaikkialla. Kielen käsite on laajentunut kattamaan kaiken vuorovaikutuksen niin puheesta, kuvista, äänistä yms.

Yhteiskuntamme on ennen kaikkea kielellinen, kulttuurimme on ennen kaikkea kielellinen. Elämme kielenkäytön aikaa.

2 kommenttia

Aboa

10.12.2009 13:29

Kirjoitat niin mielenkiintoisia bloggauksia, etten millään ehdi komentoida niitä, vaikka mieli tekisi. Lukea ehdin kyllä kaikki!

mopsi22

10.12.2009 13:43

Aivoissa on liikaa tavaraa :)

Tänne ne saa kivasti arkistoitua, edes kursiivisesti. Samalla kyllä huomaa, että puhuu samoista asioista eri kanteilta, asiat nivoutuvat yhteen ja monesti kyllä vain tunnen toistavani itseäni...