• Massa

Kuinka suuri on anglojalanjälkesi?

Muistan joskus kouluvuosina tuijotelleeni kiimoissani sarjaa nimeltä V. Siinähän paha ulkoavaruuden liskorotu valtaa pikaista vauhtia maapalloa soluttautumalla ihmisten sekaan. Ainoastaan inhottava vihreä kieli paljastaa oikean alkuperän. Mutta eipä hätää. Marc Singer joukkoineen pelastaa lopulta maapallon. Toistaiseksi. Kunnes lopulta vuosien jälkeen he saavat hyvän idean ja päättävät tehdä sen mikä liskoilta aikoinaan jäi kesken.

Joukossamme on siis jotain mikä ei kuulu maisemaan. Se valtaa huomaamatta kaiken, siihen halutaan samaistua ja se muuttaa kulttuurin. Kaiken lisäksi se otetaan riemuiten vastaan ja sitä halutaan koko ajan lisää. Mikähän se olisi?

Suomessa "tuulipuvut" ovat viime aikoina olleet kovasti huolissaan siitä että maahanmuuttajien uudet kulttuurit mukamas jyräävät allensa perinteisen suomalaisen elämänmenon. Puhutaan islamista ja kerjäläisistä. Silti tällä hetkellä meistä ainoastaan muutama prosentti on muualta tulleita. Kysymys on tuhansista, eikä edes sadoista tuhansista. Ratkaiseva onkin ilmansuunta mistä tullaan.

Marc Singer sen sijaan voi halutessaan tulla sisään mistä tahansa ovesta mihin tahansa suomalaiseen kotiin. Tuore kahvi ja korvapuustit odottavat olohuoneen pöydällä television vieressä. Rollaattorin voi jättää siististi eteiseen. Mihin joukkoon sinä haluat kuulua? Meillähän on kuitenkin Marcin kanssa yhteinen arvomaailma vai onko? Guantanamo, öljysodat ja kuolemansellit on ihan jees jos on muuten hot?

Onko kyse siis pelkästä viihteestä vai onko kyse ennemminkin samaistumisesta? Moni on harmitellut suomalaisten koko ajan yksipuolistuvaa kielitaitoa. Ruotsia ja venäjää ei haluta puhua ja opiskella edes siellä missä tarvetta olisi. Omat vanhempanikin lukivat aikoinaan koulussa saksaa. Nykyään moni suomalainen puhuu enkkua jo yhtä hyvin kuin suomea. Nuorisohan käyttää jo täysin sekakieltä koska se on olevinaan coolia. Amerikka kun on kuulemma niin ihanan seksikäs.

Englantia on helppo oppia ja sitä täytyy osata jonkun verran jo käytännön syistä. Madame ainoastaan ihmettelee täytyykö sitä osata niin täydellisesti ja muiden kielien kustannuksella? Miksi Savoon syntyneen suomalaisen täytyisi käyttää sanontoja jotka kuuluvat kalifornialaisille? Jos englantia pitää välttämättä puhua niin ainakin itse haluan puhua sitä suomalaisella aksentilla. Vai onko tämäkin jokin itsetuntojuttu? Eli jos ei osata kieltä täydellisesti niin ollaan hiljaa. Puhutaan joko suomea tai täydellistä Oxfordin englantia. En ymmärrä miksi niin monesta tuntuu nololta puhua vaikkapa keskinkertaista espanjaa tai ranskaa kun noissa maissa lähinnä ollaan helpottuneita ettei heidän itse tarvitse puhua vielä huonompaa englantiaan.

Kun osataan ainoastaan yhtä vierasta kieltä niin iso osa haetusta tiedosta tulee myös yhdeltä kulttuurialueelta. Jos osaat englannin lisäksi muutamaa muuta vierasta kieltä, teepä joku kerta vertailu vaikkapa perinteisesti googlettamalla. Valitse hakusanaksi jokin niinsanotusti arvolatautunut sana. Seksuaalisuuteen ja uskontoon liittyvät ovat tässä aivan mainioita. Kun muilla kielillä hakutulokset on sekalaisia, englannin kielellä niissä on taas selkeä yhtäläisyys. Esiin tulee poliisiraportteja, saarnaajia, lakimiehiä ja erilaisia järjestöjä jotka valvovat yleistä moraalia.

On ihan selkeästi nähtävissä että suomalainen kulttuuri on angloistumassa päivä päivältä lisää. Esimerkiksi nykyinen kansanhuvi eli julkkisten jalustalle nostaminen ja sen jälkeinen alasampuminen on amerikkalaista kansallisurheilua. Kävellessäni eilen ulkona kiinnitin huomiota roskalehden Idols-tuomaria koskevaan lööppiin. Otsikko huusi että tämä kunnialliseksi ihmiseksi luultu iljetys oli PETTÄNYT USEAN NAISEN KANSSA. Oh my dear. Kuinka hän julkeaa. Madame yrittää muistaa mainita asiasta seuraavassa Oregonin marttojen raamattupiirissä kunhan ensin on käsitelty ALAIKÄISEN MILEY CYRUKSEN PÄÄSY RAVINTOLAAN JA JUOPUMINEN.

Jokaisella on tietysti vapaa tahto. Jos haluaa katsella maailmaa tähtilipun tai kuningattaren pyllyn väristen lasien läpi täältä Suomestakin käsin niin siihen on oltava kaikki oikeus. Masa haluaisi ainoastaan kannustaa ihmisiä niihin muihin vaihtoehtoihin. Laadukasta viihdettä löytyy ihan varmasti myös Hollywoodin ulkopuolelta. Opettelemalla vaikka yhden uuden kielen pääset käsiksi näkökulmiin jotka ovat usein ihan erilaisia kuin englannin kielellä leviävät isojen uutistoimistojen viralliset totuudet. Puhumattakaan siitä että voit keskustella ihmisten kanssa jotka eivät joko osaa tai Madamen tavoin oikein halua puhua englantia.

Yritämme kovasti pelastaa pakkasten kourissa palelevan maapallomme lämpenemiseltä. Ehkä myös pelastaisimme oman kulttuurimme innokkaammin jos leikkisimme sen olevan sademetsäkulttuuri. Masa on päättänyt pienentää omaa anglojalanjälkeään rajoittamalla englannin kielen käyttämisensä tilanteisiin joissa se on ainoa vaihtoehto kommunikoida. Suomessa vastaan tulevan ulkomaalaisen kanssa puhutaan suomea jos toinen sitä vähänkään osaa. Jos ei kumpikaan osaa edes flaamia tai urdua niin voidaan miettiä vaihtamista enkkuun. Aion myöskin antaa kaupoille palautetta jos huomaan että tuotenimet on laitettu suoraan englanniksi olettaen että kaikki sitä kuitenkin puhuvat. Haluan lähettää tämänkertaisen blogini lopuksi erityisterveiset torontolaiselle lukijalleni. Arvostan sitä että olet halunnut opetella puhumaan suomea!

1 kommentti

Torontosta

12.1.2010 02:56

Tanks Massa, soita minulle joskus, en puhu hyvin suomea huomat sen. Anyway, minulla tassa tavaus ohjelma toivottavasti tekee tekstia joita ymmarratte.