Postiamasalta

Näytetään bloggaukset marraskuulta 2008.

Vaippanatsin kosto

Olen aina ajatellut niin että kehitysmaiden ihmisiltä kuten marokkolaisilta ei voi ihan vaatia samaa empaattisuutta ja oikeudenmukaisuutta kuin hyvissä oloissa kasvaneelta. Marokossa esim. rikas yläluokka hallitsee valtavan militaristisen koneiston kautta köyhää kansaa kohdellen tätä kuin nautakarjaa. Kuinka silloin ihminen oppii ajattelemaan lähimmäistään kun ei hänelle itselle suoda kunnollista ihmisarvoa? Suomessa taas en löydä oikeutusta kylmille ja tunneköyhille ihmisille. Meistä on pidetty huolta ja olemme saaneet hyvän sivistyksen. Sen kai pitäisi näkyä myös jossain.

Ollessani ulkomailla eräs pitkäikainen nettituttuni päätti yllättäen sekoittaa elämäni Suomessa tietäen etten pysty korjaamaan vahinkoja ennen paluutani. Myönnän olleeni ihmisuskossani sinisilmäinen. Koskaan ei pitäisi unohtaa että arkaluontoisia asioita ei voi kertoa kuin harvoille ja valituille. Kateus ja kosto kun ovat ehtymättömiä luonnonvaroja. Asian tekee vain ikäväksi se että tunsin kyseisen Jannen viitisen vuotta. Kuuntelin hänen murheitaan mesen kautta loputtomasti samalla kun hän eli omassa anime- ja pelifantasiassaan ilman ulkopuolisia kontakteja. Hän ei uskaltanut tavata kuin pari kertaa. Olin ainoa jolta hän pystyi pyytämään palveluksia, kuten vaippojen ostamista citymarketista. Hän oli niihin koukussa muttei itse uskaltanut mennä ostamaan. Tiputin ne sitten huomaamattomasti jonnekin Vuosaaren metsiin, josta hän ne kävi salaa hakemassa. Nyt olen enää pelkkä vihollinen, jonka voi aivan hyvin tuhota.

Jannen mielestä ei ole kysymys siitä olenko mukava ihminen vai en. Ratkaisevaa on se, että yhteiskunta menettää rahaa masennuksesta ja muista ongelmista johtuvan hyödyttömyyteni takia. Se joka ei hanki itse rahaa joutaa hyvin kuolla pois tuon ideologian mukaan. Vuosien varrella hän purki vihaansa myös alkoholisteihin ja ulkomaalaisiin. Ainoa hyväksytty ihmisyyden mittari olisi siis ankara työnteko ja mieluiten oikea ihonväri. Vähän ennen tuttavuutemme loppumista Janne kertoi haluavansa "kuristaa neekerin omin käsin".

Harmittaa eniten se kuinka sinisilmäinen olin ihmisen kykyyn tehdä muutos. Säälin poikaparkaa ja oletin kirjoittelun uusnatsi-forumeille olevan ohimenevä vaihe. Yllätyin huomatessani että Hitlerin filosofian mukaan myös apua antaneet ihmiset ovat eliminoitavissa. Lopulta eräänä päivänä menetin lopullisesti hermoni kuunnellessani uusia loukkauksia. Toivotin hänet vittuun. Parikymppiseltä aikamieheltä en ole enää valmis sietämään samaa kuin ahdistuneelta nuorelta. Sanoin että hän voisi mennä harrastamaan anaaliseksiä muiden natsien eli nahkahomojen kanssa. Aatuhan tietääkseni pani miehiä kakkoseen jos olen oikein ymmärtänyt.

En väitä olevani täydellinen, en edes usein täysin rehellinen. Arvomaailmani on hieman anarkistinen. Säännöt ovat aika usein tehty vain kierrettäviksi. Olen tehnyt paljon virheitä ja vääriäkin asioita. Masasta ei ole pakko pitää. Ymmärrän hyvin etten ole perinteisiä luterilaisia arvoja ihannoivan maan suosikkipoju. Olen kuitenkin empaattinen ja kammoksun tunneköyhiä ihmisiä.

Olen siis hyvin hämmentynyt. Toivotan Janne onnea omalla työllä ansaitsemaasi kotiin Hakunilassa. Toivottavasti kosto maistui suloiselta ja tunnet tehneesi oikein.

Yhtä kiusalliselta tuntuu erään ystäväni osuus asiaan. Digitaalinen Superbowl ja minä olemme tunteneet yli 13 vuotta, tehden hänestä pitkäaikaisimman läheisen ystäväni. Odotin sen merkitsevän hieman enemmän. Hän on oikeistolaisena tehnyt selväksi ettei hyväksy useimpia mielipiteitäni. Se on luonnollista ja ymmärrän sen hyvin. Olen aina ollut ja tulen olemaan vähemmistössä ajatuksieni kanssa. Sen sijaan Jannen maailmankatsomus ei ole Superbowlia häirinnyt. Hän myöntää sen olevan "ehkä hieman jyrkkä". Mielestäni rotuvihassa kieriskely ja puheet "neekereiden" kuristamisesta eivät ole pientä erilaisuutta tai makuasia. Minun omat arvoni taas ovat jatkuvan huumorin aihe. Kaiken lisäksi ystäväni kanahomomainen lörpöttely yksityisasioistani ei ainakaan parantanut tilannettani.

Superbowl, ymmärrän että yksinäisyydessäsi sinusta on kiva viettää aikaa nätin nuoren miehen kanssa. Minusta vaan on säälittävää jos ollakseen yhä parempi ystävä joutuu myötäilemään toisen sairaalloista maailmankuvaa. Silloin myös annat kaverisi ymmärtää että hänen vihaan perustuvalla arvomaailmalla on laajempaakin kannatusta. Jos taas todella tunnet sielujen sympatiaa natsismia ihannoivan ihmisen kanssa, olet persoonaltasi täysin erilainen kuin mitä olet vuosien varrella esittänyt. Sinua ei myöskään liikaa tunnu häiritsevän ystäväsi teko toiselle ystävällesi.


G-Star Raw

Olen viime blogeissani purkanut turhautumistani Agadirissa tapahtuvaan muutokseen. Jottein toinen puoli unohtuisi niin voin kertoa että aurinko on paistanut lämpimästi taas jo melkein parin viikon ajan, eläminen on yhä valtavan halpaa ja ihmisetkin yllättävät joskus positiivisesti. Kun miettii palaamista kylmenevään ja pimenevään Espooseen niin fiilikset ei ainakaan parane.

Katselin juuri äsken huvittuneena kun kolme vaahtosammuttimen kokoista rantagigoloa yritti iskeä viisikymppisiä turistirouvia. Tätien silmät pyörivät päässä kotona odottavien pesukoneiden tavoin kun noin 130-senttiset miehet selittivät käsimerkein mitä kaikkea kivaa he voisivat tarjota rouvien majapaikalla. Lopulta äkäinen poliisimies kaahasi jeepillään paikalle ja heitti lapset pois rannalta.

Jokainen marokkolainen nuori mies on ehdottomasti Raaka. Nimittäin kävellessäsi missä tahansa näillä nurkin joka toisella parikymppisellä on G-Star Raw jäljitelmä takkinaan. Teksti G-Star Raw on jo syöpynyt alitajuntaani. Jokainen paikallinen poika tai mies on olevinaan aivan poikkeuksellisen kova panomies heti esikoulun käytyään, mutta tunteiden näyttäminen on lähes synti. Se on heikkouden merkki. Länsimaiset homot (ja wannabe hintsukka-heterot) värikkäine vaatteineen epäselvässä androgyynisyydessään ovat hihittelyn ja naureskelun kohteita. Masa onkin leikkinyt ajatuksella ostaa vaaleanpunainen takki jonka selkämykseen teettää teksti "G-Spot Weak". Raakuus ja maskuliinisuus on varmasti suurinta hottia täällä palmujen alla mutta tätinne ei ole tarpeeksi raaka tähdeksi.

Hassua kuinka kovasti ihmiset haluavat olla juuri samanlaisia kuin muut. Se on tietysti erityisen tärkeää Marokon kaltaisessa yhdenmukaisuuteen vannovassa kulttuurissa, mutta myös muuallakin. G-Star Raw vaihtuu reilun viikon kuluttua taas kerran kotoisiin goottivaatteisiin ja metallipaitoihin.


Kuka?

Mennessäni ensimmäisen kerran pieneen perheravintolaan syömään ainoaa tarjolla olevaa ruokalajia (*lammastagine hintaan 15dh = 1,2e) sain vastattavaksi hankalan kysymyksen. Perheen tarjoilijapoika katsoi minua silmiin ja kysyi: "Kuka?" Menin hämilleni ja hymyilin. Pitkän selvittelyn jälkeen pöytänaapuri osasi kertoa kysymyksen koskeneen juomista. Pudistin päätäni. En halunnut mitään. Lopulta kiellon jälkeen poika toi pullon Coca Colaa sihauttaen sen tyylipuhtaasti auki. Sen jälkeen kerta toisensa jälkeen olen saanut ruuan kanssa pullon kokista pyytämättä sitä erikseen. Toinen vaihtoehto olisi vesijohtovesi, mutta olen kai sitten enempi kukahenkinen.

Kuten monissa muissakin kehitysmaissa hampurilaiset, pizza ja kokis edustavat jotakin muuta kuin pelkkää ruokaa. Länsimaisen roskaruuan mussutuksen kautta syntyy jokin yhteenkuuluvaisuuden tunne, tai ainakin siltä se näyttää. Sundae McDonaldsissa on samanhintainen kuin halpa perusruoka pikkuravintolassa eli jotain mainitun reilun euron luokkaa. Hampurilaisaterian hinta on ilmeisesti vaan hieman alempi kuin Suomessa, joten marokkolaiseen hintatasoon suhteutettuna melko kallista huvia.

Marokon toinen tv-kanava (TV deuxieme) suoltaa ulos samaa jenkkiroskaa kuin tv-kanavat muuallakin. Tarjolla on esim. joko CSI tai CSI Miami (en ole jaksanut tutkia kumpi) ja muissakin sarjoissa jahdataan samoja sarjamurhaajia ja mussutetaan donitseja. Amerikkalaisesta arvomaailmasta siirtyvät puolihuolimattomasti ne rakkaimmat arvot kuten turhasta hysterisoituminen, voiman ja oman käden oikeuden ihannoiminen ja saippuasarjojen ihmissuhdejuonittelut. USA:n pressanvaalien yhteydessä samainen 2M järjesti näyttävän studioväittelyn jossa tarkkaan valitut keskustelijat korostivat Marokon nauttivan nyt Setä Samulin Suuresta ja Mahtavasta Erikoisasemasta onnistuneen terrorismin torjunnan takia. Länsimaiden väitettiin pitävän Marokkoa demokratian mallioppilaana.

Kaipaan kovasti sitä vanhaa Agadiria, jossa oli niinsanotusti reilu meininki. Jokainen päivä oli erilainen seikkailu. Nykyinen versio on hajuton ja mauton EU-torttu, sisäsiisti tosin ja harrastaa Jet Ski-kaahausta. Köyhille paikallisille, pervoturisteille tai vaikkapa työttömille ei ole enää tilausta. Nyt olisi hyvä haluta vuokrata rantatuoleja, syödä tasokkaissa ravintoloissa ja ostaa kilokaupalla turistirihkamaa. Taidan kuitenkin jättää väliin.