• Massa

Kuka?

Mennessäni ensimmäisen kerran pieneen perheravintolaan syömään ainoaa tarjolla olevaa ruokalajia (*lammastagine hintaan 15dh = 1,2e) sain vastattavaksi hankalan kysymyksen. Perheen tarjoilijapoika katsoi minua silmiin ja kysyi: "Kuka?" Menin hämilleni ja hymyilin. Pitkän selvittelyn jälkeen pöytänaapuri osasi kertoa kysymyksen koskeneen juomista. Pudistin päätäni. En halunnut mitään. Lopulta kiellon jälkeen poika toi pullon Coca Colaa sihauttaen sen tyylipuhtaasti auki. Sen jälkeen kerta toisensa jälkeen olen saanut ruuan kanssa pullon kokista pyytämättä sitä erikseen. Toinen vaihtoehto olisi vesijohtovesi, mutta olen kai sitten enempi kukahenkinen.

Kuten monissa muissakin kehitysmaissa hampurilaiset, pizza ja kokis edustavat jotakin muuta kuin pelkkää ruokaa. Länsimaisen roskaruuan mussutuksen kautta syntyy jokin yhteenkuuluvaisuuden tunne, tai ainakin siltä se näyttää. Sundae McDonaldsissa on samanhintainen kuin halpa perusruoka pikkuravintolassa eli jotain mainitun reilun euron luokkaa. Hampurilaisaterian hinta on ilmeisesti vaan hieman alempi kuin Suomessa, joten marokkolaiseen hintatasoon suhteutettuna melko kallista huvia.

Marokon toinen tv-kanava (TV deuxieme) suoltaa ulos samaa jenkkiroskaa kuin tv-kanavat muuallakin. Tarjolla on esim. joko CSI tai CSI Miami (en ole jaksanut tutkia kumpi) ja muissakin sarjoissa jahdataan samoja sarjamurhaajia ja mussutetaan donitseja. Amerikkalaisesta arvomaailmasta siirtyvät puolihuolimattomasti ne rakkaimmat arvot kuten turhasta hysterisoituminen, voiman ja oman käden oikeuden ihannoiminen ja saippuasarjojen ihmissuhdejuonittelut. USA:n pressanvaalien yhteydessä samainen 2M järjesti näyttävän studioväittelyn jossa tarkkaan valitut keskustelijat korostivat Marokon nauttivan nyt Setä Samulin Suuresta ja Mahtavasta Erikoisasemasta onnistuneen terrorismin torjunnan takia. Länsimaiden väitettiin pitävän Marokkoa demokratian mallioppilaana.

Kaipaan kovasti sitä vanhaa Agadiria, jossa oli niinsanotusti reilu meininki. Jokainen päivä oli erilainen seikkailu. Nykyinen versio on hajuton ja mauton EU-torttu, sisäsiisti tosin ja harrastaa Jet Ski-kaahausta. Köyhille paikallisille, pervoturisteille tai vaikkapa työttömille ei ole enää tilausta. Nyt olisi hyvä haluta vuokrata rantatuoleja, syödä tasokkaissa ravintoloissa ja ostaa kilokaupalla turistirihkamaa. Taidan kuitenkin jättää väliin.