• martin

Rippisalaisuus

Järkyttyneenä luen suunnitelmista rajoittaa rippisalaisuutta. Tuntuu ylireagoinnille ja populistiselle reaktiolle poliitikkojen taholta.
Rippi on luterilaisen opin mukaan lähes sakramentti. Luther suunnitteli pitkään sen ottamista mukaan kolmanneksi sakramentiksi kasteen ja ehtoollisen rinnalle. Rippihän on konkreettinen armon paikka ja osuu näin itse kristillisen uskon keskukseen. Ainoa, mikä esti Lutheria lopulta ottamasta rippiä sakramentiksi, oli selvän Jeesuksen käskyn puuttuminen.
Rippi on ripittäytyvän mielen huojentamista ja selkeyttämistä varten. Sen on tarkoitus johtaa mielenmuutokseen, "kääntymykseen". Ripittäytyvä itse asiassa on ripissään Jumalan edessä. Mikään ulkopuolinen ei tulisi sotkea tätä tilannetta. Mitä tulee maallisiin seuraamuksiin, niin ne ovat hyvässä ripissä aina tuon mielenmuutoksen varassa. Pappi toimii Jumalan ruumiinjäsenenä - suuna, korvana, johon voi l u o t t a a. Maallinen oikeus ei voi tavoittaa tätä.

3 kommenttia

Torontosta

30.5.2010 03:03

I see cofession like a thing to do so congregationwho goes to confess (in a private booth) are like pardoned , deleted from their sins and wrong doings. They can cofess even murdering someone. Catholic church just over look it, fine,,anything else? The confessions of some people MUST bother the minister or preast what they have heard. Is it right to keep it secret?

sleepygay

4.6.2010 23:32

Ja kun ajattelee asiaa siltäkin kantilta, että tulisiko tällaisen muutoksen jälkeen kukaan tuollaisen teon tehnyt/tekoa suunnitteleva edes ripittäytymään, jos tietäisi että siitä ilmoitetaan heti poliisille?

Torontosta

5.6.2010 03:35

Yes, aivopestyt uskolliset ovat aina ripittaytyneet. Rikolliset myos luulevat saavansa anteeksi.