• martin

Maritima eskapader

Idag var jag på Forum Marinum med en släkting. Trots att det regnade och var rätt så ruskigt åkte vi med hennes bil mot hamnen och det där liggande museet. (som en trevlig liten anekdot kan jag nämna att bilen är välsignad...!)
Först blev det att gå in till forskningssidan. Forskningspersonalen hade redan stängt, men släppte oss ändå in! De var säkert glada att de gjorde det - för vi hade en överraskning för dem. En liten påse och däri något med flera färger. Jo, faktiskt en akterflagga för ett skepp - och från ryska tiden! Lite hade tiden visserligen tärt på flaggan, men inte så mycket att färgerna skulle ha varit bleka. Begeistringen bland personalen var stor och flaggan fotograferades.

Sedan fortsatte vi till museet. Väldiga samlingar, som jag ingenting visste om. I min ungdom hörde jag nog till sjöscouterna, men sjölivet har aldrig intresserat mig så värst. Annorlunda har det varit med de tidigare generationerna. Vad angår sjöfart, så donerade älskade mamma föremål till Lovisa sjöfartsmuseum. Där finns bl.a. en signalkanon av oss.

Museet stänger klockan 18.00. Vi var nära på att bli innestängda. Personalen var dock ännu så vänliga att vi fick gå och titta på "Daphne", Göran Schildts berömda båt som han seglade med på Medelhavet. Den ligger nu inne i restaurangen.

Nu var vi hungriga. Idén var att åka till en liten restaurang nära mig, där det finns ett rum tillägnat marskalken. Dit åkte vi även och blev serverade god mat. Som kronan på dagen kunde jag presentera ett brev som min gammelgammelfaster skrivit professorn i dogmatik och etik G.G. Rosenquist. Brevet fanns bevarat i brevsamlingen vid Åbo akademis bibliotek. Det bästa var absolut innehållet i brevet. Men om det kanske en annan gång.