Mopsi's

Koulua

Noniin, märehtimisen jälkeen, toistaiseksi voimassaoleva päätökseni on, että väitös saa jäädä.

Ai miksikö? No, se on kiinnostavuudestaan huolimatta aika-hyötysuhteeltaan tehoton; väitöksen teko vie paljon aikaa, energiaa ja resursseja siitä saatavaan hyötyyn (eli tutkin suhteellisen kapeaa aluetta monta vuotta...). Toisin sanoen, se on huono sijoitus Tähän kohtaan elämää, ei millään muotoa poissuljettu kuitenkaan.

Mitäkö sitten tekisin, töitäkö vain? Tässä on taas ilmassa tätä "en ole opettamassa, joten erkaannun henkisesti työstä ja alan kyseenalaistaa valintaani". No, en opettajaksi ole koskaan aikonutkaan jäädä, se on selvää ollutkin, mutta olen siitä vähästä määrästä mitä olen opettanut pitänytkin, enemmänkin kuin oletin. Mutta en usko silti opettajaksi jääväni. Ei urakehitystä, ei palkkakehitystä ja pienet tulot suhteessa vaativuuteen. Puhumattakaan siitä, että opettajasta on tulossa alati kasvava sylkykuppi.

Ajattelinkin, että josko lukisin jotain muuta, jotain konkreettisempaa. Toisin sanoen ammattikorkeasta. Olen tutkaillut vaihtoehtoja ja yksi mahdollinen olisi liiketalouspuolelta koulutusohjelma, joka käsittelee tiedonhallintaa yritystoiminnassa. Peruskoulutukseen kuuluu perusasiat talouselämän toiminnasta, yrityksen taloudesta jne.

Ammattikorkea tarjoaa myös aikuisopiskelijoille suunnattua koulutusta, joka mahdollistaa päivätyön.

En sitten tiedä, onko mitään järkeä, mutta ainakin työnhakumahdollisuuteni olisivat jotain toista luokkaa kasvatustieteen maisterina, joka on tehnyt muutaman vuoden opettajanhommia ja tradenomina, joka hallitsee perusasiat yritystoiminnasta (ainakin toivottavasti) ja on erikoistunut tiedon hallintaan ja käyttöön.

Ammattikorkean etuna on se, että olen käynyt läpi yliopiston ja vaikka kaupallinen ala sisältää minulle ei niin vahvoja aineita, kuten matematiikka, olen kuitenkin sangen seasoned studier, eli en odota mitään turhan haasteellista opiskeluosuudelta.

Se mikä olisi uutta, on suurempi kontaktiopetuksen määrä, projektiluontoiset opintokokonaisuudet ja yhteistyö yritysten kanssa. Nämä kaikki tosin ovat edellytyksiä työelämässäkin, joten ne tulevat ennemmin tai myöhemmin opittaviksi.

Ja kun työelämään päästiin, tekisin mielelläni yhteistyötä yritys- tai kunnallistahon kanssa lopputyöni ja harjoittelujeni merkeissä. Sieltähän niitä töitä irtoaa, eikö...

Amkista ei meikäläisellä ole opetuksen tason osalta kauhean korkeaa kuvaa, mutta eipä tuo yon tasokaan aina päätähuimaava ole. Kaiken kaikkiaan amki voisi olla, hmm, alentumatta ja asiaa tuntematta, ei niin paha nakki meikäläisen aivoille sulatella, jopa väsyttävän työttömyysisjaistelun oheiskaurana.

Mutta, enpä tiedä, ajatus tämäkin vain :)


Kokemus

Mitä enemmän oppii elämästä, sitä vähemmän siitä tietää. Kokemuksen ja vanhenemisen iloja :)

Kun oppii yhden uuden palan tästä maailmankaikkeudesta, se ei suinkaan johda siihen, että olisi palan lähempänä saavuttaa koko kokonaisuus. Ehei, se pala johtaa sinut vain näkemään, että kas, paloja onkin kaksi kertaa enemmän kuin luulit, eikä ne kaikki ole vieläkään näkyvissä.

Oppiminen on kulkemista yhden oven huoneesta kahden oven huoneeseen. Valintaa, joka johtaa vain seuraavaan huoneeseen, jossa onkin sitten jo kolme ovea. Valitset minkä tahansa näistä ovista, on sen takana enemmän ovia, erilaisia ja värisiä ja muotoisia.

Elämän edetessä ei tule enää koskaan vastaan yhden oven huonetta.

Mukavaa seikkailua tai tuskastuttavaa harmaasävyelämää.



From raw to fine

Senpä vaan sanon, perfektionismi vielä taakkanani, että kestää tovin saada oikeanpuoleisesta kapulasta vasemmanpuoleisen kaltainen.

Varsinkin kun asiaa haittaavat hieman kulahtanut sirkkelinterä (repii puuta), parhaat päivänsä nähnyt höylä (tekee kamalaa jälkeä pintaan) ja pieni käyttöharjoittelu 20 vuotta vanhalla hiomakoneella ("ai, ilmanottoa ei saa peittää ku kuumenee ja poksahtaa ja häviää sähköt ja savun hälvettyä vasta voidaan tarkistaa sulakkeet...")

Mutta kolme tuntia myöhemmin, isin sirkkeliavustuksella, isolla hengityssuojalla varustettuna, tuli valmista. Tai no melkein valmista. Sitä voitonriemuisena hiestä valuen katselee sileää pintaa ja lähtee saunaan vain seuraavana päivänä tullakseen takaisin, harjatakseen hiomapölyt kunnolla ja todetakseen, että koloja vielä on ainakin tunnin hionnan verran.

Toisaalta, käsitöitähän tässä tehdään. Terapeuttista tämä ainakin on. Voi mietiskellä omiaan siinä tehdessä ja koko ajan kuitenkin syntyy jotian käsinkosketeltavaa ja uutta.



Yleä taas, huoh

Niin, missä vaiheessa Ylen laaduntarkkailua on todettu hyväksi ajatukseksi uutisoida nettikeskusteluiden kommenteista?!

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/07/presidentin_tuomio_pride-iskulle_kuohutti_lukijoita_1811296.html

Tässä on presidentti ja perushörhöt yhdistetty nättiin kasaan - ja sanonpa vielä sivuhuomautuksena, että uutinen on hieman homovastaisen oloinen.

Uutisena tämä on mielestäni naurettava, jos sen perustana ovat pelkät nettimielipiteet, varsinkin näin laadukkaat sellaiset...

Ärsyttää Ylen keuhkoaminen tv-lupamaksuista, jos ne monimuotoiset palvelut ovat sitten sisällön tasoltaan tällaisia. Olen sitä mieltä, että Ylen rahoitus verotusperustaiseksi ja palveluja karsitaan. Jos halutaan perustella olemassaoloa yleisellä palvelulla, pitäisi palvelun sitten olla muodoltaan rajoitettua, koska yleisö siitä joutuu maksamaankin.

On Ylellä paljon laadukastakin tarjontaa, mutta tason lasku on jatkuvaa ja jyrkkää.

Ei tällaisia uutisia kiitos.



Familigia

Tässähän on ihan mennyt aikaa viime bloggauksesta.

Kesäloma.

Kesti aikansa päästä täyteen tekemättömyyden autuaaseen tilaan. Sellainen "makaan luvalla" -state of mind.

ya knou

_____

Sisko on burn out. Basic story. 15-vuotiaana seurustelun aloitus 19-vuotiaan kanssa. 17-veenä muutto yhteen, 19-veenä naimisiin. Opiskelu, ammatti, yhdessäeloa, omakotitalo, parit autot, purjeveneen kunnostusta, eka lapsi, toinen lapsi, töitä, kotiäitiyttä, mies aina töissä jne.

Heterounelma(ko).

Nyt alkaa työelämään siirtyminen, kaksi lasta plus kolmas aviomiehen muodossa näkyä päälle. Rahaa ei kuulemma ole - mitä nyt uusi purjevene saatiin aviomiehelle - kodin järjestämiseen.

No, äiti, anoppi, katsoi vierestä ja sitten laittoi tuulemaan. Palkkasi siivoojan, otti heinäkuun lastenhoitovastuun (päiväkodit lomalla) ja alkoi siivota talon arkea (=kaapit, varastot, keittiö jne.) kuntoon sekä laittaa vävyä vähän ojennukseen vanhaniakaisine asenteineen (ei siivoojaa, vaimo hoitaa; ei rahaa muuta ku omiin purjehdusjuttuihin) kuosiin.

No, ei saa panetella, hyvä mies kyseessä, mutta vähän...lapsi osin. Minkä sitä mammanpoika kasvatukselleen mahtaa...

Mutta kuten sanottu, on sisko burn out.

Ja aiheeseen. Pidän perheestäni. Kai joku voisi sanoa, että rakastan perhettäni. On paljon, että voi luottaa siihen, että tapahtui mitä tahansa on olemassa aina taustalla verkko johon pudota. Siskon avuksi ovat tulleet niin eronneet isäni ja äitinikin (kyräilyä vähän ollut ilmassa :) ja minäkin.

How much to butt into others lives, donnou, mutta vähän voi änkeä väliin ja laittaa edes arjen rakenteita (=selkeä pyykkijärjestys, siistit kaapit, puhdas koti jne.) kuntoon. Mikäs tässä, järjestellä toisten juttuja lomalla.

Ja niin, as I'm ramblin' here, se aviomies on ihan hyvä heppu, en valita. Voisi vaan vähän enemmän osallistua kodin hoitamiseen.

_____

Selostin isille millaista puutyöprojektia olen ajatellut. Ensimmäistä kertaa näytti siltä, että isä kuunteli ja oikeasti ajatteli mitä sanoin. En valita, että keskustelu olisi vaikeaa, mutta se on ennen ollut eri tasolla, vähemmän vakavastiottavaa isän puolelta.

Toki puutyöt ovat sellainen harrastus, jota jahtaan itseni vuoksi, mutta valehtelisin, jos en osin tekisi sitä myös sen takia, että isäni on kauan yrittänyt saada minua käyttämään taitojani, käden sellaisia siis, jo lapsesta asti.

On mukavaa nähdä, että isäni ei tässä kohtaa huumorilla (tai siihen rinnastettavalla) vain "dissaa" meikäläistä ojaan, vaan on mukana ja puhuu minulle kuin aikuiselle tarjoten ehdotuksia ja hyviä ajatuksia toteuttaa näkemyksiäni.

No, katsoo mitä tulee :)


Addiktio, neuroosi, terveyttä edistävää, hulluutta, kehoturhamaisuutta

Noniin.

Nostelen puntteja, punnertelen, teen vatsaa ja selkää. Kaikkea kotosalla, kivalla paksulla matolla telkkarin pauhatessa.

Harkitsen yksiööni (!) crosstraineria tai soutulaitetta, aerobista varten (joskin souturi olis kivaa lihastakin).

Tänään en aamulla jaksanut tehdä mitään. Ajattelin, että pidän vapaapäivän vaikka sellainen ei olisikaan ollut tänään vuorossa, vaan puntit ja vatsat.

Ennen vapaapäivät olivat helppoja. Nyt, en pysty hyvällä omallatunnolla sellaista pitämään. Aloitin vatsat ja puntit nyt.

*tekee sarjan tässä välissä*

Jotenkin, en tiedä mistä johtuu, mutta teen nykyään kurinalaisemmin treenejä. Jopa työpäivinä jaksoin vääntää. Tuloksia tietysti näkee, vaikka en kevyemmälläkään treenillä mikään hentoinen ollut.

En sitten tiedä onko tervettä tuntea huonoa omaatuntoa välistä jääneestä treenistä. Tai no, ei se tänäänkään sitten lopulta jäänyt väliin, kun nyt väännän, itse asiassa vielä enemmän kuin piti.

Ehkä pitäisi vain olla tyytyväinen siitä, että on tietty kurinalaisuus. Olen muutenkin yrittänyt ottaa elämässäni hieman takaisin sitä neuroottista, pedanttia ja tarkkaa ihmistä, joka tässä masennuksen myötä muuttui elämää rennommin lähetyväksi ja vapaamielisemmäksi.

Kivahan sitä on tehdä asioita vähän sinne päin, mutta sukurasitteena tulee alusta loppuun huolella tekeminen. Olkoon se hyve tai saatanallinen neuroosi pakkomielle sekotila.

Hyveenä sen otan, muut olkoon mitä mieltä tahansa.

*Vika 25 x 8 kg hauisten ja ojentajien mieliksi*

Pitäisikö tässä tulla kovempikin hiki vai onko treeni jo käymässä liian kevyeksi?!

No, ihailen itseäni peilistä kuin ääliöinkin steroidipelle :P

...eikä siitäkään ole haittaa, että poikaystävä tykkää ja valehtelisin, jos ei motivaatiota lisäisi 20-vee jotain kakaran kommentti, että "oot aika hyvin säilynyt 27-vuotiaaksi."

Prkleen jolppi, oon vasta 26vee!


Liian helppoa?

Kierrättäminen olisi kivaa. Taloyhtiön pihalla on suht kattava lajittelumahdollisuus.

Kierrätänkö siis?

En :(

Lasin erottelen, jos jaksan, metallia harvemmin. Sekajätteeseen. Tyhmää ja törkeää, tiedän.

Yksiössä on erittäin rajalliset mahdollisuudet säilöä erilaisia jätteitä päivää paria pidempään, eikä sitä toisaalta jaksa joka päivä rampata lukitulla sisäpihalla raahaamassa yhtä peltipurkkia roskiin.

Miksi kierrättäminen on niin hankalaa? Johtuuko se siitä, että yksilö on laiska, vai siitä, että alunperin on lähdetty tilanteesta, jossa kaiken voi laittaa samaan laatikkoon sen suurempia ajattelematta. Väittäisin, että suurin osa ihmisistä kierrättäisi, jos se ei vaatisi tilaa, aikaa ja perehtymistä asiaan.

Kenen vastuulla asia sitten on? Yksilön? Yhteiskunnan? Molempien?

Yksilöä asiasta ainakin syyllistetaan.

Mielestäni kierrättäminen on vieläkin liian vaikeaa. On liian monia materiaaleja (kiitos elintarviketeollisuuden), joihin pitäisi perehtyä, jotta homman voisi oikein tehdä.

Ehkä olen vain laiska, ehkä ihmiset yleensä ovat vain laiskoja. Vai onko kierrättäminen kenties liian työlästä verrattuna siihen, että pudotat roskan roskikseen sen suurempia ajattelematta.

Niin kauan kuin se vaihtoehto on olemassa, sekajäte, pitääkö tuntea syyllisyyttä sen käyttämisestä kierrätettäväksikin kelpaavien jätteiden kohdalla?

____

edit: things I didn't know... :S

"Kuumuutta kestäviksi tarkoitetut lasiesineet (uunivuoat, kahvinkeitinten pannut, glögilasit, yms.) eivät kelpaa tavallisen pakkauslasin kierrätykseen, koska ne valmistetaan borosilikaattilasista, millä on korkeampi sulamislämpötila. Sulamatta jääneet klimpit saattavat aiheuttaa konevaurioita. Sama pätee posliiniin."

Sitten kuitenkin myös arkijärjellä lasiksi miellettävät ovat kiellettyjä: "Juomalaseja, eikä ikkunalasia saa laittaa lasinkierrätykseen."

Miksei ikkunalasia?!

Ja vielä:"värillinen ja väritön lasi omiin säiliöihinsä" Meidän taloyhtiössä on vain yksi laatikko kaikelle :S

"Kotitalouksissa syntyvä muovi on usein likaista ja sekalaatuista eikä sovi kierrätettäväksi. Siksi muovit hyödynnetään usein energiajätteenä."

ja sitten: "Energiajätteeseen ei saa laittaa:
-PVC-muovi (alla kerrotaan PVC-muovin tunnistamisesta)
-Muovit, jotka on merkitty numerotunnuksella 07 ja alla kirjain O"

Energiajätteeseen ei saa myöskään seuraavia:

"-hammastahnaputkiloita ja -harjoja
-vaippoja, siteitä
-pölyävää jätettä kuten siivousjätettä, pölynimuripusseja ja tuhkaa"

Paperinkeräykseen sopivasta materiaalista nyrkkisääntö: " "Kaikki mitä tulee postiluukusta!"

Stereotypiasivusto: "Porakoneen saat luultavasti lainattua ystävälliseltä sukulaismieheltä"

mutta luettava kuitenkin :)

http://www.helsinki.fi/jarj/symbioosi/kierratys/index.html