• mopsi22

Liian helppoa?

Kierrättäminen olisi kivaa. Taloyhtiön pihalla on suht kattava lajittelumahdollisuus.

Kierrätänkö siis?

En :(

Lasin erottelen, jos jaksan, metallia harvemmin. Sekajätteeseen. Tyhmää ja törkeää, tiedän.

Yksiössä on erittäin rajalliset mahdollisuudet säilöä erilaisia jätteitä päivää paria pidempään, eikä sitä toisaalta jaksa joka päivä rampata lukitulla sisäpihalla raahaamassa yhtä peltipurkkia roskiin.

Miksi kierrättäminen on niin hankalaa? Johtuuko se siitä, että yksilö on laiska, vai siitä, että alunperin on lähdetty tilanteesta, jossa kaiken voi laittaa samaan laatikkoon sen suurempia ajattelematta. Väittäisin, että suurin osa ihmisistä kierrättäisi, jos se ei vaatisi tilaa, aikaa ja perehtymistä asiaan.

Kenen vastuulla asia sitten on? Yksilön? Yhteiskunnan? Molempien?

Yksilöä asiasta ainakin syyllistetaan.

Mielestäni kierrättäminen on vieläkin liian vaikeaa. On liian monia materiaaleja (kiitos elintarviketeollisuuden), joihin pitäisi perehtyä, jotta homman voisi oikein tehdä.

Ehkä olen vain laiska, ehkä ihmiset yleensä ovat vain laiskoja. Vai onko kierrättäminen kenties liian työlästä verrattuna siihen, että pudotat roskan roskikseen sen suurempia ajattelematta.

Niin kauan kuin se vaihtoehto on olemassa, sekajäte, pitääkö tuntea syyllisyyttä sen käyttämisestä kierrätettäväksikin kelpaavien jätteiden kohdalla?

____

edit: things I didn't know... :S

"Kuumuutta kestäviksi tarkoitetut lasiesineet (uunivuoat, kahvinkeitinten pannut, glögilasit, yms.) eivät kelpaa tavallisen pakkauslasin kierrätykseen, koska ne valmistetaan borosilikaattilasista, millä on korkeampi sulamislämpötila. Sulamatta jääneet klimpit saattavat aiheuttaa konevaurioita. Sama pätee posliiniin."

Sitten kuitenkin myös arkijärjellä lasiksi miellettävät ovat kiellettyjä: "Juomalaseja, eikä ikkunalasia saa laittaa lasinkierrätykseen."

Miksei ikkunalasia?!

Ja vielä:"värillinen ja väritön lasi omiin säiliöihinsä" Meidän taloyhtiössä on vain yksi laatikko kaikelle :S

"Kotitalouksissa syntyvä muovi on usein likaista ja sekalaatuista eikä sovi kierrätettäväksi. Siksi muovit hyödynnetään usein energiajätteenä."

ja sitten: "Energiajätteeseen ei saa laittaa:
-PVC-muovi (alla kerrotaan PVC-muovin tunnistamisesta)
-Muovit, jotka on merkitty numerotunnuksella 07 ja alla kirjain O"

Energiajätteeseen ei saa myöskään seuraavia:

"-hammastahnaputkiloita ja -harjoja
-vaippoja, siteitä
-pölyävää jätettä kuten siivousjätettä, pölynimuripusseja ja tuhkaa"

Paperinkeräykseen sopivasta materiaalista nyrkkisääntö: " "Kaikki mitä tulee postiluukusta!"

Stereotypiasivusto: "Porakoneen saat luultavasti lainattua ystävälliseltä sukulaismieheltä"

mutta luettava kuitenkin :)

http://www.helsinki.fi/jarj/symbioosi/kierratys/index.html

7 kommenttia

stellagrrrl

21.6.2010 13:59

olet laiska, vaikka kertomasi syyt ovat ihan päteviä. perehtymistä homma vaatii hieman, mutta ei luulisi olevan herralle ylitsepääsemätön oppintunti. ja ei, ei yksiötä ole suunniteltu jätehuollon järjestämiseen kierrätysmielessä, mutta onhan niitä tapoja... ja luovakin olet vielä, älä väitä muuta, joten keksit varmasti tavan hoitaa asian kunnialla. joku kiva kirpparilta löytynyt laatikko, johon säilöt huuhdellut tölkit ja purnukat siihen asti, kun viet ne ulos...?

pitää tuntea syyllisyyttä. laiskimus.

noksu

21.6.2010 14:35

Mä niin komppaan stellaa!
Siis pirulauta jätkä, ei noin.
Mä näkisin kuitenkin että kierrättäminen on tehty aika helpoksi. Ei tarvii esim. itse roudata roskia kierrätyskeskukseen vaan joku hakee ne sun pihasta. Ja lisäksi täällä meen kotikaupungissa ei ole vielä edes kaikkia mahdollisia keräyssäiliöitä joita voisi olla, joten jos nyt jo homma tuntuu ylivoimaiselta niin apua.
Mutta ehdottomasti kierrätyksen järjestämisessä on puutteita. Tuo em. tiettyjen kierrätyssäiliöiden puuttuminen on yksi, toinen on mielestäni se, ettei kaupungilla yleisissä roskakoreissa ole lajitteluun mahdollisuutta niin kuin esim. Saksassa.
Mutta tokkopa tuo on kovin herkästi muuttumassa jos yhä lentää metallit sekaroskikseen...Tsiisös.

Aboa

21.6.2010 14:44

Tekosyitä löytyy aina ja syy on helppo vierittää yhteiskunnan vastuulle, mutta muutos lähtee valitettavasti aina yksilöstä.

Rokkihomo

21.6.2010 17:05

Pitää.

Riquman1990

21.6.2010 17:50

Mä en ainakaan juurikaan viitti kierrättää. Mulla menee kaikki samaan astiaan eikä mulla ookaan ku yks jäteastia. Tyhjät pullot mä vien kauppaan ja se siitä, muuta on turha vaatii. Kaatopaikka erotelkoot loput, mä en ala kerätä kämppääni täyteen jätettä. Taloyhtiön syy, mitäs on laittanu tänne vaan yhden astian.

Ihan turhaa moralisointii taas kerran...

mopsi22

21.6.2010 22:15

Joo, laiska.

Yksi pointti jäi, joka on suhteellisen merkittäväkin vielä. Lasin, paperin ja pahvin sekä pääosin metallin kohdalla homma toimii, mutta polttokelpoisen ja sekajätteen osalta ei niinkään, sillä taloyhtiössä on muutama pölvästi, jotka heittävät metallista lähtien poltettavaksi meneviin jätteisiin kamaa. Menee vähän maku itse lajitella, kun toiset vievät pohjan siltä.

Pitäisiköhän laittaa viestiä taloyhtiön hallitukselle, että postittaisi kierrätysohjeet asukkaille, sekä myös kiinteistössä toimiville yrityksille (joiden jätteitä on missä sattuu).

Joo ja oon laiska, joojoo. Viherpiiperöt ;)

...stella sentään osasi kehua luovaksi, jotta saatankin ottaa tämän haasteena. Pedagogityttönen.

mopsi22

21.6.2010 22:34

Noksulle kauhisteltavaksi vielä se, että Opetan Kierrättämistä koulussa :P