• Massa

minunkorttini.com

Satunnaisia pätkätöitä tekevä Kevin ymmärtää ettei köyhällä ole varaa liialliseen mukavuuteen. Fiksuna kaverina hän siirtyi ruuhkamaksuttomalla säästölipullaan metrolla keskustaan jotta ehtisi ostaa Kampin keskuksesta aamulaten puoleen hintaan ennen kymmentä. Toisin kuin muissa kahviloissa tätä tarjouskahvia ei edes tarvitse ottaa mukaan vaan samalla hinnalla saa istua vaikka parisen tuntia muutenkin tyhjenevillä tuoleilla ja odotella läppärinsä edessä mitä päivä tuo tullessaan. Twitterin ja fb:n säästöryhmien päivitykset alkavat vähitellen herätä aamuun.

Veikkolassa kiinalainen ravintola tarjoaa keskipäivään asti kevätrullia puoleen hintaan. Kevinin ruokahalu alkaa hiljalleen nousta mutta Veikkola ei kuulu enää säästölipun ABC-vyöhykkeeseen jolloin matkan hinta olisi vähintään kymmenkertainen. Hän päättääkin jäädä odottelemaan uusia tarjouksia. Puolen tunnin kuluttua Asematunnelin Alepa ilmoittaa erästä omapaistossa epäonnistuneita karjalanpiirakoita. Kevin kerää kamansa ja lähtee matkaan.

Samaan aikaan isä Keijo on palaamassa elämänsä ensimmäiseltä ulkomaanmatkaltaan. Ennen tähän ei olisi talonmiehen palkalla ollut mahdollisuutta mutta poika oli onneksi bongannut netistä Ryanairin neljän euron lennot Tampereelta Kaunasiin. Päälle tähän tietysti tulivat verot, maksukulut ja junamatkat Tampereelle mutta olihan se silti halpaa. Vaikka talvinen Kaunas oli vähintään yhtä tylyn oloinen kuin talvinen Helsinki niin keväällä samat lennot olisivat olleet puolta kalliimpia. Joten eipä auta lahjahevosen suuhun katsoa. Tosin ehkä seuraavalla kerralla voisi löytää yhtä halvan lennon joka ei lähtisi puoli kuudelta aamulla ja vaatisi nukkumista lentokentän lattialla.

Keijo tunsi suurta helpotusta siitä että hän ja hänen poikansa olivat saaneet oikeuden luottokorttiin. Jotkut heidän kerrostalonaapureistaan työttöminä tai luottohäiriöisinä joutuvat tyytymään Visa Electroniin mikä taas ei kovinkaan usein kelpaa maksuvälineeksi. Päivähintoja tarjoavat haluavat rahansa yleensä etukäteen luottokortilla maksettuna. Pummit ja syrjäytyneet joutuvat kortittomina usein hankkimaan palvelunsa ylihintaan pimeiltä markkinoilta. Keijo muisteli että ensi vuodesta alkaen koko pk-seudusta oli tarkoitus tulla turvallisempi käteisvapaa vyöhyke jolloin oikeudesta luottokortiin tulee entistäkin keskeisempi asia elämässä.

Kevin on puolen tunnin kuluttua syönyt jo osan piirakoistaan istuessaan Forumin vesialtaan reunalla päivittämässä CV:tään mol.fi sivustolla. Postilaatikkoon oli ilmestynyt viesti Janakkalassa olevalta autokorjaamolta, joka etsi kolmelle seuraavalle torstaille työntekijänsä osa-aikaista korvaajaa. Reittiopas tarjosi matka-ajaksi jokerilinjoilla neljän vaihdon kanssa kolmisen tuntia suunta. Se ei olisi välttämättä liikaa ajatteli Kevin mutta kolmelle päivälle yli sadan kilometrin kuukausilipun ostaminen olisi haaskausta ja kertalipulla kulkeminen palkkaan nähden järjettömän kallista. Toisaalta hän ei oikein uskaltaisi karenssin pelossa kieltäytyäkään.

Junalla asemalle saapunut Keijo oikoo kangistuneita raajojaan ja päättää käydä haukkaamassa mäkkärin euron juustohampurilaisen lähettäen samalla miniläppärillään ilmaisen tekstiviestin pojalleen. Kevin kuittaa viestin kertomalla että jokaiselle Iltasanomien ostajalle annetaan ilmainen limupullo Forumin alakerrassa. Isä ja poika kohtaavat pian kyseisessä paikassa ja halatessaan toisiaan muoviset limupullot kolisevat hiljaa osuessaan vahingossa vastakkain. Keijo kaivaa repustaan kaunaslaisesta lähiömarketista ostettuja Euroshopper-tuotteita jotka olivat siellä ainakin neljänneksen halvempia kuin samat tuotteet meillä täällä. Kannatti googlettaa.

Kevin huomaa isänsä hartioiden olevan jumissa lentokentillä nukuttujen öiden ja painavien jauhopussien repussa kantamisen jälkeen, joten hän kirjautuu minunkorttini.com palveluun etsimään vapaana olevaa edullista hierontaa. Vantaalla puolituntisen niskahieronnan saisi puolen tunnin kuluttua melkein puoleen hintaan mutta reittioppaan mukaan bussi Varistoon lähtisi hieman liian myöhään jotta riski maksaa hieronta etukäteen enää kannattaisi. Niinpä hän tyytyy päivittämään fb-statustaan kertomalla isänsä ongelmasta. Entinen koulukaveri ehdottaa avuksi aromaattista ja antioksidanttista kollageeniöljyä jota saattoi löytää luontaistuotekaupoista. Kevin ottaa kirjanmerkeistä tottuneesti vertaa.fi osoitteen.

Molemmat miehet tuntevat olevansa onnekkaita kun ovat saaneet syntyä aikaan jolloin kaikki on mahdollista kunhan keksii sen oikean idean ja keksii sen netissä. Muutama päivä sitten lööpeissä puhuttiin lumenpudottajasta joka kyllästyi elämäänsä ja myi omaisuutensa salaa vaimoltaan huutonetissä lähteäkseen pysyvästi Thaimaaseen. Jos Kevin olisi facebookissa töissä niin nyt olisi aika räätälöidä yhdistelmä habbohotellista, huutonetistä ja naamakirjasta. Eli saman yhteisön jäsenet voisivat ostaa fb:ssä vaikka paypalin kautta toistensa huutolistalle jättämiä tavaroita tai palveluksia jolloin lopulta kaikki olisi kaupan. Ja omiin fb-kavereihin pystyi aina luottamaan paitsi tietysti niihin joista tulisi kirjaimellisesti facebook-huoria.

Pelkkä ajatuskin huoraamisesta tuntui Kevinistä ahdistavalta. On vaikea uskoa miten vielä nykyaikana jotkut ihmiset suostuvat vapaaehtoisesti luopumaan määräysvallastaan omaan elämäänsä. Kuinka alas ihminen voikaan vajota jos se ottaa vastaan tarjouksen keneltä tahansa ihmiseltä jolla sattuu olemaan rahaa. Ehkäpä tällaiset ihmiset eivät ole tarpeeksi hyvin perillä omista mahdollisuuksistaan ja tutkineet olemassa olevia vaihtoehtoja etukäteen. Nykyään ei ainakaan voi sanoa etteikö informaatiota olisi tarjolla kunhan sitä vaan osaa etsiä. Ja niitä jotka auttavat etsinnässä tarvitaan koko ajan lisää ja lisää. Yhä useammat ovat myös näistä palveluista valmiita maksamaan.

Kevin on kuitenkin realisti ja tietää että hyvät ideat hautautuvat jos niiden keksijä on köyhä pätkätyöläinen. Omissa unelmissaankaan ei kannata tavoitella kuuta taivaalta vaan vertailemalla löytää juuri sillä hetkellä kannattavin vaihtoehto. Ja onneksi sen voi nykyään tehdä aika vaivattomasti netissä. Thaimaassa on varmasti lumenpudottajallekin lämmintä ja muuten mukavaa mutta palkat ja työolosuhteet hyvin heikkoja. Ratemyliving.comin kaltaiset sosiaaliset vertailut kertovat kuinka hyvin eri kaupungeissa eletään erisuuruisilla palkoilla. Valitsemalla valikosta sijalla 43 tällä viikolla olevan Reykjavikin pääset suoraan earnmyliving.comin pätkätöitä välittävään järjestelmään.

Kevin ymmärtää ettei hänellä ole köyhänä varaa perustaa perhettä mutta hän voisi ottaa itselleen kumppanikseen toisen samanlaisessa tilanteessa olevan. Sukupuolella, iällä tai ulkonäöllä ei olisi niin väliä kunhan molemmat tarvitsisivat läheisyyttä. Seksipuolikin hoituisi tarvittaessa helposti myös virtuaalisesti jos kemiat eivät kokonaan toimisi. Pariskunta voisi muuttaa aina vähäksi aikaa kerrallaan töihin mihin tahansa kaupunkiin missä tahansa maassa kunhan se olisi sillä hetkellä kannattavaa. Juuri siksi kannattaakin aina tutkia erilaisia vaihtoehtoja.