• Massa

Ennustus vuodelle 2011

Taas on vuosi vierähtänyt ja on jo perinteeksi muodostuneen Masan uuden vuoden ennustuksen aika. Pahoittelen sitä että jouduitte odottelemaan näin kauan mutta talvihorros ei antanut periksi.

Talvi on ollut poikkeuksellisen kylmä. Tammi- ja helmikuussa on luvassa lisää pakkasia ja runsaasti lunta. Valitettavasti mitään huippulämmintä kesää ei ole odotettavissa. Hellejaksojakin tulee mutta välillä on taas viileämpää. Vuoden loppupuoli näyttää varsin harmaalta ja sateiselta.

Lama näyttäisi hellittävän vähitellen. Mitään nopeaa parannusta laskukauteen ei ole tiedossa mutta vuoden loppua kohti taloudellinen tilanne on jo selkeästi parempi ainakin Suomessa. Siitä huolimatta valtion ja kuntien taloudessa uusia säästöjä ja leikkauksia on odotettavissa ja nämä herättävätkin ihmisissä aiempaa suurempaa vastustusta. Jopa mielenosoituksia saatetaan nähdä. Eräs suuri suomalainen yhtiö vaihtaa vuoden aikana omistajaa.

Puolueista Kokoomus on tänä vuonna suomalaisten suosikki. Kokoomus säilyttää parin prosentin kaulansa muihin. Vasemmisto ei pysty hyödyntämään lama-ajan tyytymättömyyttä. Ihmisten luottamus päättäjiin pysyy jatkuvasta hiljaisesta mutinasta huolimatta varsin korkeana. Kristallipalloni mukaan Alexander Stubb ja Sauli Niinistö ovat vuonna 2011 hyvin suosittuja. Persujen nousu tietää seuraavissa vaaleissa melkoista äänivyöryä.

Maamme pärjää 2011 hyvin erilaisissa tehokkuus- ja kilpailukykymittauksissa. Suomi on tulevana vuonna poikkeuksellisen kustannustehokas ja kilpailukykyinen. Myös koulujärjestelmä saa tänä vuonna runsaasti kiitosta. Onnellisuusindeksin mukaan Suomessa on vuonna 2011 yhtä onnellista elää kuin Singaporessa tai Kanadassa. Ehkä myös sen takia turisteja on vaikea houkutella Suomeen.

Suomalaisten asenteet jyrkentyvät lisää alkaneena vuonna. Varsinkin ikääntyvä ja maaseudulla asuva väestö vastustaa 2011 maahanmuuttoa ja vaatii kurin ja järjestyksen palauttamista. Valtamedioiden nettiversioissa päivästä toiseen spämmäävät isänmaan puolustajat jatkavat sotaansa yleisen moraalin rappiota vastaan. Populistisimmat poliitikot käyttävät tätä "kansalaismielipidettä" siekailematta hyväkseen. Joihinkin lakeihin tulee ennen vaaleja selviä tiukennuksia.

Onnellisuusmittausten kärkimaassa Suomessa voidaan silti tänä vuonna yllättävän pahoin. Syitä etsitään alkoholista, huumeista, hajonneista perheistä ja milloin mistäkin. Onnellisuusbarometri ei kerro vuonna 2011 miksi suomalaiset ovat julmia ja tunteettomia toisiaan kohtaan. Eräs tunnettu kulttuuripersoona väittää vuonna 2011 että Suomesta on tullut kylmä ja kova tehokkuutta palvova kontrolliyhteiskunta. Yleinen mielipide tyrmää nopeasti nämä ajatukset ja syyttää niiden esittäjää suomikuvan mustamaalaamisesta.

Vuonna 2011 puhutaan paljon uupumisesta koko ajan kovenevan työtahdin alla. Kiusaaminen kouluissa ja työpaikoilla puhututtaa myös. Kukaan ei silti keksi toimivaa helpotusta ongelmiin. Julkinen tupakointi tulee yhä vaikeammaksi. Alkoholinkin hinta nousee mutta syrjäytyneiden vointi ei sillä tunnu paranevan. Poliisi käy kitkemässä leppävaaralaisen liikenneympyrän hamput tänäkin kesänä ja tiedottaa ylpeänä kansanterveydelle saamastaan voitosta. Vanhusten hoitoon ja mielenterveystyöhön ei vuonna 2011 saada juurikaan lisävaroja.

Ilon aiheita suomalaiselle valtaväestölle tuovat jälleen urheilijat. Mitaleja tulee esimerkiksi hiihdosta ja keihäänheitosta. Myös jääkiekossa on odotettavissa tällä kertaa kovat väännöt Ruotsin ja Venäjän kanssa. Menestys tulee vuonna 2011 lähinnä vain pienistä perinteisistä suomalaislajeista. Jalkapallossa kehitys on entistäkin heikompaa ikääntyvien pelaajien vähitellen lopettaessa. Maailmalla FC Barcelona jatkaa voittokulkuaan.

Kulttuurin puolella vuosi on suomalaisille aika hiljainen. Menestyvät artistit ovat tällä kertaa raskaamman rockin puolella. Suomalaiset ostavatkin tänä vuonna paljon kotimaista musiikkia. Nuoriso on tänä vuonna kiinnostunut suomi-räpistä. Monien nostalgisten suomirokkareiden kokoelma-albumit myyvät erittäin hyvin. Muualla maailmassa kuunnellaan ensi vuonna jenkkiläistä tusina rnb/hiphoppia ja vastaavasti oman maan kielellä tehtyjä halpakopioita. Kotimaiset elokuvat ovat jälleen lähellä rikkoa katsojaennätykset elokuvateattereissa.

Suomalainen nuoriso on vuonna 2011 kiinnostunut amerikkalaisesta kulttuurista. Erilaiset englannin kielestä lainatut sanat ovat hyvin suosittuja. Paavin ja uskonnollisten järjestöjen huoli kohdistuu tänä vuonna perinteisiin perhearvoihin. Homoaktivistit iloitsevat pinknewsin uutisoimasta Länsi-Virginian jo toisesta kaapista ulos tulleesta villakoirasta. Vuonna 2011 ei ole muodikasta puolustaa arveluttavien ja epäluotettavien hörhelöiden ihmisoikeuksia. Suomi ei selviydy Euroviisufinaaliin. Helsingissä vuonna 2011 suositaan erityisen paljon pizzaa ja kebabia. Yleinen hintataso ulkona syömisen ja juomisen suhteen on vuonna 2011 varsin korkea. Mikko saa tänäkin vuonna pillua Jaanalta. Masa haluaa toivottaa lukijoilleen hyvää alkanutta vuotta!

1 kommentti

Rokkihomo

9.1.2011 16:55

Se on tuo pessimistin ja realistin välinen raja aika häilyvä, joo...

Vaihtoehtoja: Lunta tulee p*rkeleesti, ja seuraavasta kesästä tuleekin hemmetin kuuma?

Virginialaiset himpulavillakoirat saavat ansaitsemansa huomion kesän prideissä, johon osallistuu miljoona ihmistä ja eläintä?

Matti saa tänäkin vuonna p*rsettä erinäisiltä baaritiskituttavuuksilta, läpi vuoden?

...