• Massa

Mikä ihmeen fani

Joitakin elämän ristiriitaisuuksia on vaikea ymmärtää. Kun juttu siirtyy televisioon ja sen kohtalaisen heikkoon tarjontaan niin jokainen osaa nimetä yhden sarjan jota ei sen huonouden takia koskaan katsele. Salatut Elämät. Ja yllättäen mikä onkaan vuodesta toiseen television suosituin ohjelma?

Masalla ei ole ollut koskaan tarvetta katu-uskottavuuteen. Makuni on luultavasti vielä vähän huonompi mitä voisi kuvitella. Itselleni Salkkarit on trippi tavallisten suomalaisten ihmisten elämään. Mielestäni se on oikein realistinen kuvaus helsinkiläisen kerrostalon asukkaista. Salkkarit on teidän kaikkien muiden oikeaa elämää. Ehkä vähän nopeutettuna mutta joka tapauksessa.

Mutta entäs jos Pihlajakadun salkkaritalo onkin tositv BB:n tapaan? Asiasta vaan ei ehkä ole kerrottu suurelle yleisölle jotta talossa asuvat voisivat elää elämäänsä ilman liiallista häiriötä. Itse pitäisin tätä yhtenä mahdollisena vaihtoehtona. Joidenkin mielestä Salkkareiden hahmot eivät ole uskottavia. Ovatko sitten BB-hahmot?

Leikin ajatuksella mitä tapahtuisi jos vaikka jonain iltapäivänä menisin pitkästä aikaa istuskelemaan DTM:n kahvilaan. Tosin muistaakseni sieltä sai huonoa kahvia mutta ei puututa pikkuseikkoihin. Paikan ainoa toinen asiakas siihen aikaan saattaisi olla nurkkapöydässä läppäriään näpyttelevä nuori nainen joka näyttäisi tutulta. Ei mutta sehän onkin Salkkareiden Heli! En voisi vastustaa kiusausta tuijottaa pitkään ja lopulta joutuisin pyytämään anteeksi selittäen mistä on kyse. Nainen pyytää minua istumaan samaan pöytään.

Kysyn häneltä iloisesti mikä hänen oikea nimensä olikaan. Ilmeet vakavoituvat ja hän kysyy että eikö me sitten tunnetakaan entuudestaan kun mä tiesin puhutella häntä Heliksi. Selitän että olen hänen roolihahmoaan Salkkareista katsellut vuosikausia. Tyttö naurahtaa ja kysyy mistä ihmeen roolista mä oikein selitän. Ajattelen hänen leikkivän kustannuksellani. Niinpä heitän lonkalta Heli Sievisen elämäntarinan ja listan vanhemmista naisista joiden kanssa hän on viime vuosina paneskellut. Heli tai kuka hän sitten onkaan panikoituu ja huutaa soittavansa poliisille tarttuen puhelimeensa. Siinä vaiheessa myös minä menen solmuun. Pienet aivoni miettivät jotain nopeaa selitystä. Tartun häntä ranteesta ja kokeilen mennä mukaan leikkiin. Kuiskaan että jos hän oikeasti haluaa nyt lentokapteenin vaimon itselleen niin ainoastaan minä voisin häntä auttaa. En kyllä tiedä miten mutta Salkkareissa sanottaisiin noin. "Heli" kiinnostuu hetkessä ja rauhoittuu.

Tilaan vielä kanasalaatin ja laten Helin tavoin niinkuin jokainen salkkarihahmo vuosien varrella on tehnyt. Tällä kertaa emme vaan ota niitä "mukaan". Nainen kumartuu pöydän yli vakava ilme naamallaan ja pyytää minua kertomaan kaiken mitä tiedän Iiriksen tunteista häntä kohtaan. Mussuttaessani pienen salaatin pinnalla näkyviä muutamia kanapaloja ja kiroillessani kymmenen euron hintaa kerron hänelle että Iiris on loputtoman kyllästynyt miehensä Panun tarjoamaan tylsään ja tavalliseen arkeen. Ja että joka kerta kun Panu haluaa kuorruttaa väsyneen Finnairin katkarapunsa crème fraîchella niin Iiris ajattelee Heliä ja häntä syömässä ostereita Montmartrella ja myöhemmin illalla hän itse ottaisi osterin paikan jossain halvassa tuntihotellissa Rue de Pompeusen sivukadulla.

Vastapäisen naisen posket hehkuvat ja silmät loistavat rakkauden huumassa. Itse mietin kyynisenä selitystä tälle ilmiölle. Onko näyttelemisen paineet käyneet hänen hermoilleen noin rankasti että todellisuudentaju on kadonnut vai onko kysymyksessä piilokamerapila? Vai olisiko mahdollista että Heli oikeasti on Heli? Siinä tapauksessa muutkin Salkkari-ihmiset olisivat olemassa. Muistan kävelleeni Eirassa ja nähneeni Huvilakadun kulmilla kameroita ja kirkkaita valoja. Tiesivätkö he että heitä kuvataan vai olivatko kamerat siellä jotain muuta tarkoitusta varten? Olen nähnyt Wayne's Worldin mutta mehän olimme nyt Helsingissä?

Yritän varovaisesti kokeilla kepillä jäätä. Kysyn puolihuolimattomasti että kokeeko hän työnsä jotenkin erityisen stressaavana. Tyttö kohottaa hartioitaan ja hymyilee tyytyväisen oloisena. "Auttaa kyl tosi paljon et on oma isä mukana työpaikalla paikkaamassa virheitä kun ei mullakaan kokemusta niin ole". Mitäpä tuohon enää lisäisi. Sanon että hänen isänsä on kyllä myös hyvä roolissaan. Vastapäinen nainen katsoo minuun yllättyneenä. "Onhan sillä tosi pitkä ura kansainvälisissä projekteissa vaikka nyt kiinteistöalalla olikin pitkään".

Heli alkoi tehdä lähtöä. Hän selitti että pian olisi mentävä kotiin auttamaan Paulaa vauvan hoidossa. Äiti kun ei ole oikein ollut oma itsensä viime aikoina. Mieleni teki sanoa että eipä kannata ihmetellä jos on muutaman kuukauden välein sidottuna tuoliin jossain varastohallissa tai haudattuna elävältä. Pidin kuitenkin suuni kiinni. Iloisen halin jälkeen Heli lupasi pitää yhteyttä jotta voisin pitää hänet jatkossakin ajan tasalla Iiris Kaukovaaran suhteen. Innoissaan Heli kertoi vielä siinä ihan heidän talonsa lähellä olevasta uudesta majatalosta, jossa olisi oikein tyylikäs kahvila ja ruokasali. Sieltä sai vielä parempia kanasalaatteja. Nimi on Amanda. Sanoin tietäväni paikan.

2 kommenttia

Juksteri

19.11.2009 21:52

Vahinko, että Kalle Laitela on muuttanut Brasiliaan.

Massa

19.11.2009 23:15

Kallessa oli sitä jotain. Sakusta en erityisemmin syttynyt. Nykyisistä ehkä se entinen Niko mut toi vaihdettiin äskettäin parimetriseen heteronoloiseen lihaskimppuun jolla on hohtavan valkoiset hampaat....