• Massa

Määrittelemättömät elämät

Oletko ikinä herännyt aikaisin aamulla kolinaan kun olet vielä halunnut jatkaa uniasi ja huomannut että metelin keittiössäsi aiheuttaa sinulle entuudestaan tuntematon puolialaston vanha mies? Masalle tuo kaikki on tuttua. Katsoin miestä epäuskoisena miettien olenko hereillä vai näenkö vielä unta. Nenääni kantautui järkyttävä kaurapuuron lemu. Setä hämmensi pyörittävällä ranneliikkeellä puurokattilaa ja takapuoli pyöri synkronoidusti samaa tahtia puuron kanssa.

Tätä kutsutaan määrittelemättömäksi majoitukseksi jaetulla miespaikalla. Kyseessä on alimman sosiaaliluokan, paaria-kastin ikioma tapa matkustaa. Olet löytänyt halvan äkkilähdön muttet halua enää maksaa satasta lisää kahdelta viikolta jotta saat huoneen itsellesi. Silläkin rahalla voit ostaa kaurahiutaleita, oliiviöljyä tai viinaa. Ihan mieltymystesi mukaan. Usein jaetun paikan ostaneita on niin vähän että saa joka tapauksessa olla yksin. Jakamista ei kannata kokeilla lomakohteissa jotka ovat tulleet tunnetuiksi halvasta alkoholistaan. Bulgarian, Turkin ja vastaavat voi unohtaa.

Masalla on pitkä historia huoneiden jakamisessa. Lennot Suomesta pois ovat yleensä hyvin kalliita joten seuramatkojen äkkilähdöt antavat toisenlaisen vaihtoehdon. Kun saat tungetuksi itsesi halvalla johonkin apaattiseen lomakylään voitkin jättää porukan sinne ryypiskelemään ja lähteä tutkimaan muuta ympäristöä jossa toivottavasti asuu paikallisia ihmisiä. Aamulla pois ja illalla takaisin nukkumaan. Tärkeintä on että lähellä on jossain oikea kaupunki ja julkinen liikenne toimii.

Äkkilähtöjä superhalvalla myyvät matkatoimistot ovat selkeästi kyrpiintyneitä siihen että ovat myyneet matkansa halvalla. On varmasti asiakkaan vika ettei se ole maksanut itseään kipeäksi tuotteesta jonka saa suurinpiirtein samanlaisena yli puolet halvemmalla viime hetkellä. Äkkilähdön henkeen kuuluu että sen ostaneen asumusta vaihdetaan useaan kertaan matkan aikana vaikka hotellit olisivat puolityhjillään. Jaetun hotellipaikan ostaneiden huonekavereita myöskin vaihdellaan edestakaisin. Toiveena on se että äkkilähdön ostanut huomaisi ettei pihtaaminen kannata. "Kun mitä tahansa voi tulla eteen."

Masalle kämpän jakaminen on parhaimmillaan harvinainen kurkistus tavallisen suomalaisen ajatuksiin. Suurin osa huonekavereistani on ollut joko nuoria rahattomia opiskelijoita tai maalla asuvia aamuvirkkuja eläkeläisiä jotka eivät halua tuhlata rahojaan. Itseni kaltaista lähiöiden ongelmatapausta ei vielä ole tullut vastaan. Joten samalla rahalla voi tutustua sekä itse matkakohteeseen että vähintään yhtä eksoottisiin huonekavereihin.

Masa pahoittelee ettei osaa vääntää excel-taulukoita tai edes graafisia käyriä. Vihaan yli kaiken sitä että joku tekee minusta pika-analyysin ensivaikutelman perusteella. Eli tällä kertaa taidan tehdä itsestäni ja huonekavereistani samanlaisen täysin ehdottoman ja yleistyksiin perustuvan nopean luonnekartoituksen. Koska määrittelemättömiä ihmisiä ei saa koskaan jättää määrittelemättä. Sehän kuuluu jo äkkilähtöjen matkaehtoihin. Tiskiharja ei myöskään kuulu matkan hintaan.

MÄÄRITTELEMÄTTÖMÄT IHMISET 1-3:

MÄÄRITELTY 1

Leppoisan oloinen maalaispoika. Jättää hyväntahtoisen ja ystävällisen vaikutelman. Harrastaa auton virittelyä. Harmitteli ettei Helsingissä pääse baareihin kaatokännissä sisään. Omistaa luultavasti ylimääräisen maksan koska ei humaltunut edes tyhjennettyään kolme (3!) viinipulloa. Miinuksena ehkä se ettei näkynyt koskaan pesevän käsiään ainakaan saippualla.

MÄÄRITELTY 2

Tasapainoton ja anorektisen laiha espoolainen. Monet erehtyvät sukupuolesta. Tunnettu häiriintyneistä blogeistaan ja anarkistisista mielipiteistään. Puhuu paljon ja hymyilee mutta katsoo muita ihmisiä ulkopuolisen silmin. Ei kuulu joukkoon eikä edes halua kuulua. Huonoimpana puolena hyödyttömyys yhteiskunnalle. Elossapitäminen kuluttaa jokaisen veronmaksajan rahoja.

MÄÄRITELTY 3

Mielenkiintoinen tuttavuus. Älykäs ja energinen tamperelainen jolla synnynnäinen taito heittää tarinaa. Puheliaana ja sosiaalisena varsin hauskaa ja haastavaa seuraa Masalle. Lukee hyvin rivien välistä. Ei todellakaan perinteinen suomalainen mies.

Pitää kissoista ja koirista joten myös pehmeämpi puoli on olemassa. Jättää kuitenkin kyynisen ja osittain myös kovan vaikutelman. Sanoi tosin moneen kertaan että kaikkea hänen sanomaansa ei pidä ottaa niin vakavasti.

Aika jännää se kuinka teimme molemmat kuitenkin samanlaisia havaintoja ihmisistä ja erilaisista asioista. Siinä vaiheessa kuitenkin polkumme lähtivät eri suuntiin. Jotenkin tuntuu että hänen maailmansa olisi menestyvien ihmisten maailma. Hyödyttömät luuserit olisivat ainoastaan rasite yhteiskunnalle ja nämä voisivat saman tien nukkua pois tai muuttaa autiolle saarelle. Ehkä oma ongelmani on siinä että haluaisin että hänen menestyvän elämässään jotta kaltaiseni sairaat paskat voisivat mahdollisimman hyvin hänen verorahoillaan.