• Massa

Kaikki Fadnan ja yksi housujen takia

Oletko ikinä tullut ajatelleeksi mitä Sinä olisit valmis tekemään Fadnan hyväksi? Ystäväni Klaus on. Hän on todellakin tullut ajatelleeksi. Vanhasta tottumuksesta Klaus kytkee mikrofoninsa päälle ja tervehtii Masaa. "Hello Marcus. How are you? I've been thinking about Fadna. Ya absolut." Masa on iloinen kuullessaan Klausin äänen, mutta vähemmän innostunut keskustelemaan tänäänkin pelkästään Fadnasta. Masa vastaa hiljaa ja alistuneesti "Hello". Kohta ystäväni jatkaa: "You know Ich do everything pour Fadma. Absolument tout. Alles." Masa nyökyttelee ja sanoo "Je le sais, Klaus. I know that very well."

Jokaisella meistä on omat toiveensa. Klaus haluaa Fadnan Marokosta Saksaan mahdollisimman nopeasti. Masalle riittäisi uudet housut. Te muut voitte mennä ja täyttää maan kunhan ette ihan joka sekunti puhu siitä Fadnastanne. Sillä aikaa Masa on penkonut Sellon, Kampin, Forumin, Ison Omenan ja monen muun kauppakeskuksen vaateputiiikit sadannen kerran. Pienimmät löytyneet housut ovat kokoa 29. Masa kiristää vyötään, mutta housut tuntuvat putoavan siltikin jalasta. Samaan aikaan Klaus pukee haalareita päälleen ja valmistelee lähtöään vielä yhteen työvuoroon, koska Fadnan eteen pitää tehdä vähän enemmän. "Ya absolut". Masa nousee rappuset ylös lastenosastolle ja asettuu seisomaan jättiläiskokoisen pikkupojan alle. Vieressä on juuri oikean kokoisia housuja, mutta niissä on stretch-nauha ja tuttu naurava Nallen kuva pyllyn kohdalla. Lapsilla tuntuu venyvän kaikki. Fadnalla ei. Fadna tarvitsee lisää rahaa. "Bien sûr, Klaus, bien sûr". "Das problem is avec die documente." Masa katsoo kädet levällään yllä olevaa pikkupojan kuvaa Sokoksella ja meditoi. Kymmenen minuutin kuluttua kokeilen onneani: "I would do anything for new trousers, le pantalon, tu comprends? Ich need quelque chose to cover my legs". Toivon että Fadna jossain kuulee tämän ja lähettää minulle Marokosta housut jotka eivät tipu jalasta.

Masa palaa kotiin ja laittaa itsensä mesen online- tilaan. Myöhemmin illalla Klaus on tullut kotiin tehtaalta. "Hello Marcus. Tired now. Je veux parler avec Fadna. Need talk with Fadna. Tu comprends?" Masa ymmärtää. Alles klar. Pitäähän sitä nyt Fadnan kanssa taas päästä juttusille. Masa sanoo itselleen että kyse on ehkä vain kateudesta. Katkerana vanhanapiikana Masa ei jaksa innostua toisten ihmisten onnesta? Jos Masa olisi varustettu täysipainoisella tunne-elämällä niin Masakin olisi hankkimassa rahaa Fadnan siskolle sen sijaan että popittaa David Vendettaa tekemättä yhtään mitään järkevää. Mutta Masa ei haluaisi nähdä uhkean Mimoan tissejä eikä myöskään Tiznitissä odottelevan ison ja vihaisen Jabdillahin selkäkarvoja. Sen sijaan Masa haluaisi uudet housut. Onko se niin paljon vaadittu? Pitääkö niiden löytämiseksi nähdä yhtä paljon vaivaa kuin Klausin Fadnan viisumin eteen?

Seuraavana päivänä Masa suunnittelee matkaa uuteen kauppakeskukseen. Jossain on vielä sadas viidestoista Jack & Jones, jossa pirteä tyttö jauhaa purukumia ja nyökyttelee radiosta valuvan pakollisen Älä ala nyt taas marisemaan Morisetten tahtiin. Masa ei osaa ajatella kuin vain itseään, kuten eräs toinen ystäväni tilitti muutamaa päivää aiemmin. Kypsät ja järkevät ihmiset ajattelevat Fadnaa. Myöhemmin iltapäivällä käyn läpi housupinon kokoja suomalaisille rakkaan vanhahtavan kitararockin tahdissa. Pirtsakka tyttö tulee luokseni. "Sori joo meil ei nyt oo". Masa on avata suunsa ja sanoa "Ya absolut" mutta malttaa mielensä. "You know Miss Jones that Ich wanna do tout pour le pantalon. Absolument tout. Alles. Need pantalon pour die documente. Now. Ich liebe les garcons et do anything for new trousers." Luultavasti silloin Jackin tyttöystävä Jill Jones olisi katsonut minuun säälien ja kaivanut takahuoneesta ihan uudet nätit 28 tuumaiset housut, joita hän olisi säilyttänyt pahan päivän varalle vuodesta 1975 hankalia tapauksia varten. Ja nythän ne olisivat jopa retroa.

Masa menee varmaan vielä ensikin viikolla lastenosastolle pojan kuvan alle miettimään elämän suuria kysymyksiä. Miksi yli miljoonan ihmisen talousalueella ei tänäkään vuonna löydy 27-28 tuuman housuja? Mistä pissikset ostavat pienet pissaiset housunsa? Miten Klaus voisi tehdä vielä vähän enemmän Fadnan eteen? Miten Masa pystyisi ymmärtämään paremmin rehellisiä, työssäkäyviä aikuisia miehiä? Miten niiden kanssa keskustellaan? Miksi suomalaiset kuuntelevat masantavaa rock-musiikkia?

Masa syyttää vaatekauppoja anorektisten homojen syrjimisestä. Myös miesten vaatteiden osin masantava värivalikoima harmittaa. Kyllä naisten kelpaa. Kuten Fadnan, jolla on uskollinen mies joka tekisi ihan mitä vain hänen takiaan. "Ya absolut". Masa ei syytä Klausia siitä että tämä luulee hänellä ja Masalla olevan jotain muutakin yhteistä kuin keskinäinen sympatia. Klaus näkee Masassa miehen ja tuntee tarvetta puhua kuin "mies miehelle". Mistä hän voisi tietää että Masa on oikeasti pieni poika pukeutuneena miehen naamoihin ja housuihin? Masako? Vai Fadna? Vai housut? Ya absolut?

1 kommentti

kesäpoika

26.6.2008 14:32

Mä ostan omat farkkuni pikkupissisten osastoilta. Kun ne muut ei pysy päällä, enkä mä ole hoppari, niin vaihtoehdot on aika vähissä.

Se ON selvää anorektisten homojen syrjintää. :-/