• Massa

Hanhiemo turinoi elämästä, osa 13

Masa haluaa omistaa tämänkertaisen bloginsa täysikäistyneelle ystävälleen Reiskalle ja samalla pyytää anteeksi sitä etten osallistu hänen syntymäpäivilleen. Siinä sivussa haluan kertoa kaikille nykyisille, tuleville ja entisille teineille ettei aikuistumisessa ole yhtään mitään pelättävää.

Tätinne on lähes koko elämänsä ajan kärsinyt kroonisesta juhlafobiasta. Masan tuntevat tietävät ettei tämä ole erityisen hiljainen eikä mitenkään välttele tutustumista uusiinkaan ihmisiin. Silti isossa joukossa vieraita ihmisiä on jotain mikä saa Masan menemään lukkoon. Masa ei osaa myöskään pitää hauskaa pitääkseen hauskaa. Tämän takia Masaa ei kannata kutsua iloisiin juhlatilaisuuksiin. Surullisissa tapahtumissa kuten hautajaisissa ja häissä Masan herkkä ja tunteikas puoli tulee paremmin esille.

Reiska, olisin halunnut osallistua syntymäpäiväsi juhlintaan mutta en uskalla. Pahoittelen asiaa. Pienenä hyvityksenä ja eräänlaisena syntymäpäivälahjana ajattelin kertoa sinulle monia tärkeitä elämänviisauksia, jotka kannattaa laittaa hyvään talteen. Sinua pitempään eläneenä ja Kaiken nähneenä voin jo etukäteen kertoa miten tulevat vuodet kannattaa kohdata. Ettei vaan tulisi niitä pettymyksiä. Myös muut itseään vielä etsivät ihmiset voivat tutustua Masan neuvoihin. Toivottavasti löydätte vastaukset Teitä askarruttaviin kysymyksiin kun Masa kertoo Teille elämästä.

Voitte heittää roskakoriin kaikki psykologian ja filosofian teoksenne. Niissä väitetään että asioilla on syy ja seuraus. Näin ei ole. Elämä on tässä ja nyt. Se loppuu kohta. Ajattelepa tähänastisen elämäsi pituutta. Tuntuu aika lyhyeltä ajalta vai mitä? Kun lisäät saman pituisen ajanjakson nykyisien vuosiesi määrään niin elämäsi onkin jo melkein ohi. Hups. Mihin se kaikki katosi? Oma vaarini odotti koko elämänsä eläkettään ja suunnitteli mitä kaikkea tekisi eläkepäivinään. Mitenkäs kävi? Mies sai sydärin muutama kuukausi eläkkeelle päästyään. Jos suunnittelet tekeväsi jotain oikein kivaa ensi vuonna niin voin lyödä vetoa että se ei tule onnistumaan. Työn tai opiskelun takia voi tulla este, saatat sairastua juuri ennen odottamaasi asiaa tai rahasi saattavat loppua. En halua pilata iloasi mutta kannattaisi ehkä ajatella vielä kerran. Joko teet haluamasi asian tänään tai et ollenkaan. Kaikenlaiset viikkoa pitemmät suunnitelmat ovat itsepetosta.

Aikuistumista ei kannata pelätä koska sitä ei yksinkertaisesti kannata tehdä. Jokaisen on pakko vanheta ja kuolla, mutta kenenkään ei ole pakko kasvaa aikuiseksi. Älkää missään vaiheessa uskoko typerään jorinaan siitä että ihmisen tulee kasvaa ottamaan vastuuta. Vastuu? Jokainen tunteva ihminen ymmärtää vastuunsa olla vahingoittamatta muita, mutta se taas ei mitenkään liity ikään tai kypsyyteen. Masa on kuullut puhuttavan vastuun ottamisesta silloin kun pitäisi keksiä tekosyy olla tekemättä jotain sellaista mitä haluaisi tehdä. Masakin on siis jossain vaiheessa elämäänsä ottanut vastuuta.

Masa ei myöskään ymmärrä jatkuvasti traumatisoituvien nykyihmisten käsitystä ihmissuhteiden monimutkaisuudesta. Ikään tai sukupuoleen katsomatta suomalainen media on täynnä kaikenikäisiä demiläisiä kyselemässä miten saa vaikkapa monivuotisen ihastuksensa suostumaan lähtemään kahville. Vastaus on hyvin yksinkertainen. Kysymällä sitä kahville. Yksinäisyys on aina traagista ja koskettavaa, mutta asioista ei kannata tehdä liian vaikeita. Elleivät ne sitten sattumalta ole erityisen vaikeita. Masa ei voi esimerkiksi noudattaa omaa neuvoaan. Mafioso- ystäväni tietää varmaan kyllä miksi.

Tämän vuosituhannen nutturapäät väittävät myös että seksi olisi hyvin monimutkainen ja tarkkaa suunnittelua vaativa harrastus. Masan mielestä seksissä yksi tai kaksi ihmistä kokee nautintoa ja lopuksi laukeaa. Ei kuulosta kovin monimutkaiselta ja vaikealta? Vastuulliset aikuiset (tiedättehän ne?) ovat perinteisesti yrittäneet aivopestä nuoret lykkäämään seksiharrastustensa aloittamista väittämällä että nuoren ihmisen hauras psyyke ei kestä useiden tuntien kiimaista seksiä ilman suvunjatkamistarkoitusta. Heidän oma kultturelli ja tasapainoinen mielensä taas kestäisi sen oikein hyvin, mutta aviopuolison löysä lihapala taas ei kestä.

Niinsanotut aikuiset usein kritisoivat nuoria siitä että nämä haluavat kaiken nyt ja heti ilman että ovat valmiita tekemään minkäänlaisia uhrauksia. Haluaisin lisätietoa siitä miksi asioita pitäisi odottaa? Ennenkuin on olemassa paperilla kirjallista dokumenttia siitä että olet vielä huomennakin olemassa, ei kannata haaskata aikaa minkäänlaisten suunnitelmien tekemiseen. Uskokaa Masaa.

Masa ei ole vastuullinen aikuinen. En halua kertoa nuorille että elämän parhaat vuodet olisivat silloin kun kymmenvuotisen opiskelujakson jälkeen saa osa-aikaisen työpaikan Museoviraston vahtimestarina. Mitäpä siitä jos ei ollut aikaa leikkimiseen, luovuuteen ja kokeiluun edes ala-asteella kun piti jahdata kymppejä
todistukseen. Palkinnoksi siitä kohta on työsuhdeauto ja mökki Hauholla. Tähän tietysti aikanaan auttoi myös PelastakaaNuoret- järjestön terveydenhoitajan suosittelema eroaminen partiosta, jossa ilmapiiri olisi saattanut johtaa ennenaikaiseen seksualisoitumiseen. Olohuoneessa jumppaa tuulipukuinen Jaana, joka olkoon osoituksena siitä että jälleen on kasvatettu tasapainoinen suomalainen perhe.