• Massa

Barnens öl

Nils-Håkan on lähtenyt perheineen ensimmäistä kertaa elämässään ulkomaille. Odotellessaan matkalaukkuja ulos turistibussin ruumasta katse kiinnittyy tiellä kulkevaan pieneen hahmoon. Karannut lapsiko? Olennon mennessä läheltä ohi asia selviää. Arviolta yhdeksän vuotiaan ruumis ja yhdeksänkymmentä vuotiaan pää. Nils-Håkania naurattaa ja hämmästyttää samaan aikaan. Hän huudahtaa vieressä olevalle vaimolleen: "Herregud! Det är en man!" Prinsessaksi haluava tytär Emilia-Carolina alkaa kikattelemaan. Masaa vitsi ei enää naurata. Hän on nauranut tänään itselleen jo arviolta 69 kertaa.

Allergioiden, nuhien, yskien ja muiden vitsausten uuvuttama tätinne on siis lopettanut hiljaisuutensa ja palannut parin viikon Kreikan äkkilähdöltään. Kiitän teitä kaikkia että olette jaksaneet odotella. Blogin sisällöstä huolimatta Masa haluaa korostaa että Kreeta on poikkeuksellisen kaunis ja sympaattinen saari todella mukavine ihmisineen (Masan ehdottomia lempipaikkoja) kunhan muistaa viettää aikansa turistighettojen ulkopuolella.

Kuten tunnettua Kreeta on erityisesti pohjoismaalaisten lapsiperheiden suosiossa. Matkatoimistot pakkaavat käytännössä jokaisen asiakkaansa viiden kilometrin pituiselle kaistaleelle Hanian länsipuolelle. Niissä kun yksi perhe aloittaa lauseen tanskaksi, perässä tuleva täydentää sen saksaksi. Aika usein puheenaiheena on Masa. 50 metriä ennen Masaa perheen äiti huudahtaa "eine mye unge barn yksin" kunnes metrin ohi päästyään alkaa hokemaan "keine unge - eine vuxen".

Menneinä vuosina Masalla oli ratkaisu . Vetämällä leveälierisen hellehatun syvälle naamansa eteen ihmisten reaktiot muuttuivat välittömästi. Asuun kuului myös olennaisena osana shortsit, jotta Masan grissini-puikkoja muistuttavat karvattomaksi sheivatut ja öljytyt pienet jalat pääsivät parhaiten esille. Kun ottaa huomioon vielä Masan normaalin liikehdinnän (edestakaisin, U-käännöksiä, jatkuvia tienylityksiä) niin Gevalia- huuruisten mammojen äännähtely oli hauskaa kuunneltavaa. Jossain oli siis irti oleva Ensam Barn.

Olin jo tänä vuonna valmistautunut hylkäämään vanhan taktiikkani. Talvisodasta kun alkaa olla jo aikaa muutama vuosi ja suupielen juonteet alkavat muistuttaa yhä enemmän Grand Canyonia. Pari ekaa päivää menivätkin ohikulkijoiden mukahassutteluja kuunnellessa. Ehkä neljännen sadannen "das ist eine mycket comisch vuxen mies" kommentin jälkeen painuin kuitenkin nöyränä hattukauppaan ja ostin Quicksilver- kopion. Sitä saa mitä tilaa ajattelin. Kosto olisi suloinen jos se vaan vielä onnistuisi. Den Unge barn aer den som viimeksi nauraa.

Ihmeellistä kyllä taktiikka toimi vieläkin. Kirkkaassa keskipäivän valossa kasvojen kulumat eivät hatun alta tulleet liikaa esille. Matalalta paistavassa ilta-auringossa suojaukseni petti. Jokaiselle palkintoa "The best man-boy impersonation of the year" sarjassa tavoittelevalle vinkiksi - silloin kannattaa katse ja leuka laskea alemmas. Jokainen valmennusta kaipaava voi ottaa yhteyttä Masaan.

Skandinaavien (varsinkin ruotsalaisten) yksi suurimmista peloista on se että vainoharhaisen tiukat alkoholilait olisivatkin aivan liian kevyitä. Masa on tästä elävä todiste. Skandien palatessa puolen yön aikaan baarista jossain penkillä istui pieni rääpäle olutpullo tai siideritölkki kädessään heilutellen karvattomia jalkojaan nopeaan 3/4-tahtiin. Helmikaulanauhaisen tädin kävellessä ohi jostain kuuluu pieni röyhtäisy. Täti parkaisee "Håkan, ser du das? Sehän on eine mycket kamala catastrof. En lille kille som hörppii olutta. Hur kan hans pappa och mamma jättää hänet vartioimatta?" Nyt tiedätte miksi meillä pohjolassa alkoholilainsäädäntö kiristynee entisestään tulevina vuosina. Masan vika. Olen pahoillani. I Grekland saeljer man cider og öl kenelle tahansa.

Helposti traumatisoituvilla skandinaaveilla on myös vielä yksi syy pelätä alaikäisten olutkarnevaaleja. Saadessaan alkoholia vereen itsekin nämä samaiset Gunillat ja Marja-Kaarinat ovat valmiita avaamaan sanaisen arkkunsa sijasta siveysvyönsä lukot. Juotettuaan vaimollaan muutaman cocktailin Carl-Johan saa uittaa väsynyttä katkarapuaan tämän vuoden ensimmäisen kerran. Niinhän se menee. Lapsi ja siideri tarkoittaa sitä että kohta hormonit pääsevät valloilleen. Varsinkin jos tarjolla olisi eine homobar tai jopa eine sehr tuhma homoranta niin lapsi + olut yhdistelmä todella kääntää päät. Eräs britti pohti jo vuosia sitten tilannetta: "I wonder do his parents know he visits gay bars?"

Hanian nudisti/pervoiluranta on valitettavasti pahasti nuokahtanut. Eräs täti ja setä käveli sen läpi vieras lapsi perässään. Keskellä rantaa otti aurinkoa eine alaston homomies. Tämä Vuxen Karl heitti ihmisten lähestyessä kohteliaasti kikkelinsä peitoksi postimerkin kokoisen nenäliinan. Kauhistunut täti jäi tuijottelemaan kun lapsi tutki kiinnostuneena nenäliinan mittasuhteita. Vielä sadan metrin päästä täti halusi varmistaa että unge barn todella jatkaisi matkaa eikä jäisi notkumaan paikalle. Muutamaa minuuttia myöhemmin sama pieni poika näki kaupungin päärannalla miehen joka puskasta tarkkailli pieniä tyttöjä hämmentäen samalla jättiläismäistä stifadoaan. Mies viittoili myös jalkojaan heiluttelevan hattupojan lähemmäksi ja tämän tullessa katselemaan jostain löytyi nopeasti paljon tsatsikia. Mietin kertoisinko tämän Camilla- tädille kun palaisin hotellille. En kuitenkaan halunnut tehdä häntä kateelliseksi. Aikuisilla on varmaan vaikeaa kun kukaan ei ole koskaan heistä kiinnostunut.

Samaan aikaan kreikkalaiset kokivat euroviisuhuumaa salaisen yhdistelmänsä kanssa. Secret combination. Masan salainen yhdistelmä tuntuu yhä vieläkin absurdilta. Oikeanlaisella vaatetuksella, oikeana päivänä ja oikeassa valaistuksessa Masa nuortuu nopeat 3/4 vuosisataa. Ympärille ilmestyy leikkiviä lapsia. On kuin kuluneet ankeat 150 vuotta olisivat olleet vain pahaa unta ja että Masa olisi oikeasti vielä pieni poika. Enää ei tarvitsisi kuunnella naapurin unettavia jorinoita Milka-vaimon hiivasienitulehduksesta ja uusista verotaulukoista. Tuntuu uskomattomalta tuntea olevansa liian nuori kaikkeen. Kun sitten lopulta otan hatun pois ja palaan Suomeen, yhtäkkiä olenkin jo liian vanha kaikkeen. Tuntuu kuin olisi jäänyt katsomatta vähintään parisen sataa salkkareiden jaksoa. Liian monta kanasalaattia on jo syöty.