• martin

Oppilaat eivät ole mitään tabula rasoja

Uskonnon opetus kouluissa on ollut hyvin usein keskustelun aiheena. Kyse on mielestäni yhteiskunnan arvoperustasta ja siihen mitattavasta totuusarvosta.

Yhteiskuntamme on moniarvoinen. Koulussa on mahdollisuus saada oman uskontonsa opetusta. Oppilaiden tarkoitus on saada koulussa perusvalmiuksia yhteiskunnallista elämää varten. Kun kristinuskosta kerrotaan luterilaisen kirkon jäsenille, on minusta syytä tuoda tunnustuksellinen osa esille. Samoin tietysti katson olevan islamin suhteen. Opettajan tulee ja hän saa opettaa koraanin mukaista oppia islamista. Tulkinta jää oppilaalle - myös esim. pyhän sodan osalta.

Ihmisellä on moraalinen vapaus ja vastuu. Yhteiskuntamme kaikkialla korostaa näitä kansalaishyveitä. Eväät ovat moninaiset moniarvoisessa yhteiskunnassa. Moraali on kasvatuksen tehtävä. Kasvatus ei varsinaisesti ole koulun tehtävä, eikä mitenkään erityisesti uskonnon opetuksen tehtävä.

1 kommentti

tellus

8.6.2008 15:59

ajatus siitä kenelle kasvatus kuuluu ja kenen se on tehtävä on aina yhtä mielenkiintoinen. perheen? vanhempien? eli siis kodinko ensisijaisesti. ajattelen että koko yhteiskunnan tavallaan. onko meillä kaikilla yhtä suuri vastuu ihmisinä itsestämme ja toisistamme? koulu on ihmisen toinen koti noin yhdeksän vuoden ajan useimmiten. ja joskus, usein, enemmänkin. miksei kasvatus olisi koulun tehtävä kuten perheen, läheisten, tuttavien ym.