• martin

Beethovenia Naantalin kirkossa: C-duuri messu! !!!
Opus 86 (säv. 1807, ensiesitys 13.9.1807 Eisenstadtissa ruhtinas Esterhazyn palatsin kirkossa tämän puolison nimipäivän kunniaksi.)

Esitys oli teknisesti kerrassaan hieno. Myös ystäväni K. oli vaikuttunut, mistä olin iloinen. Kuoro oli todella iskukykyinen, orkesteri soitti hyvin ja solistit olivat kelvollisia.
Ainoa, mitä olisin toivonut, olisi ollut hieman nyansoituneempaa tulkintaa. Nyt suurin osa vain laulettiin läpi ilman tunnetta siitä, että tekstiä oli syvästi pohdittu. Mainitakseni yhden kohdan: Credossa "lumen de lumine" - kohdassa Beethovenin tarkoitus on minusta aivan ilmiselvästi tuoda esille mysteeriä, käsittämättömyyttä. Se ei kuulunut esityksessä mitenkään.
Kuitenkin kuoron majesteettinen ja täyteläinen sointi oli ihanaa kuunneltavaa. Yleisö istui selvästi koko teoksen läpi aivan hengitystään pidättäen - kirkkosalissa ei kuulunut muuta kuin itse teos.

C-duuri messu on jäänyt aika harvoin esitettäväksi teokseksi, vaikka se on mestarillinen. Itse pidän erityisesti sen ihanasta soljuvuudesta ja valoisuudesta. En usko syynä olevan suinkaan Missa solemniksen varjoon jääminen. On todella vaikeaa käsittää tämän teoksen harvinaista esityshistoriaa. Erikoista onkin, että lähes kaikissa levytysten mukana olevissa teksteissä valitetaan samaa asiaa.

Esittäjät: Akademiska orkestern vid Åbo akademi.
kapellimestari: Sauli Huhtala
solistit: Kaisa Ranta sopr.
Niina Keitel mezzosopr.
Jussi Myllys ten.
Nicholas Söderlund bassobar.