• Massa

Leenan talviuni isosta kalasta

Tuntuu kuin olisin nukkunut jonkinlaista talviunta. Masa-tätinne ei ole koskaan osannut nauttia muiden tavoin kylmistä ja kirkkaista päivistä. Niinpä jossain vaiheessa suljin silmäni ja löysin itseni paikasta missä viihdyin vielä viitisen vuotta sitten oikein hyvin.

Lämpimästä ja tuulisesta merestä kalastajat toivat aikoinaan maihin loputtomasti kalaa. Kaikkein isoimmat kalat uivat niin syvällä että kalastajat halusivat kuljettaa niitä öiseen aikaan veneillä näytille Espanjan puolelle. Kaverini kertoi nähneensä unia Kaikkein Isoimmasta Kalasta aina Malmilla asti. Sveitsiläinen kissatäti oli myöskin kalaruuan suuri ystävä. Hän kuljetteli sitä kotiinsa koska vanhat kissat ei enää kiinnosta koiria. Tosin entinen aviomies päätti huhun mukaan tehdä naisesta myös uunikalaa työntämällä tämän päätä uuniin.

Pohjois-Afrikkalainen mies näytti valokuvia elämänsä tärkeistä asioista. Oma talo. Kaunis. Oma koira. Kuollut. Kaunis. Oma kylä. Kaunis. Omat kalaviljelmät. Hyvä bisnes. Kaunis. Suomalainen Leena. Kaunis Leena. Mihin on kadonnut? Setyliinin kaipaama Kaunis Leena näytti kuvien perusteella sukupuoleltaan määrittelemättömältä rankasti alkoholia käyttävältä eläkeikää lähestyvältä kaunottarelta, joka viettää aikaansa nyrkkeilysalin baarissa. Yritin selittää varovaisesti että ehkä Kaunis Leena oli jo siirtynyt luonnollisella tavalla Allahia tapaamaan. Mutta ei hätää koska Masallakin on oma Leena-täti jonka voisin ilomielin lähettää seuraavalla kalastusveneellä toiseen suuntaan.

Masaa mies kutsui nimellä Kaunis Friend. Raskaissa meikeissä ja vanhassa farkkutakissa näyttäisin epäilemättä Leenan siskolta. Muutama vuosi sitten arabimiehet miehet huutelivat Masan perään "Hei hei Miss Suomi". Madamen pienet tissinalut herättivät yhä vielä kiinnostusta niin että joku tuli niitä jopa puristelemaan. Ehkäpä Masa olisi nuoruudessaan saanut töitä ladyboyn ammatissa Bangkokissa. Kaunis Leena ainoastaan 250 bahtia tunti. Luontaisista kyvyistäni huolimatta en ollut kovin innostunut tuntiessani ohikulkevan viiksekkään miehen käden hyväilevän takapuoltani täysin yllättäen. Mutta turha väittää vastaan. Kyllähän Kaunis Friend nyt haluaa sitä vaikka väittää toisin. Lutka mikä lutka.

Siellä jossain kaikki on muuttunut pelottavan nopeasti. Nyt heillä on uusia hyviä ystäviä kuten Setä Samuli ja tämän veikeät pienet oravat joita myös EU:ksi kutsutaan. Nämä antavat ystävällisesti tarkkoja ohjeita kuinka tulisi elää ja vastalahjana sulkevat rajansa entistä tiukemmin. Tämä kaikki tipahtaa todellisena onnenpotkuna meren toisella puolella olevalle pienelle eliitille. On helppo sanoa että turistit haluavat kiillotettua keinotodellisuutta. On helppo heittää spurgut, narkkarit, katulapset ja kerjäläiset jonnekin mistä niitä ei enää löydetä. Tuohon kaikkeen tarvitaan tietysti jatkuvasti lisää poliiseja ja sotilaita. Ihan meidän kaikkien omaksi parhaaksi.

Samaan aikaan Suomessa on riemuittu suuresta ja upeasta taisteluvoitosta. Maatamme epidemian tavoin vaivannut yksi egyptiläinen mummo saataneen lopultakin häädettyä pois maasta. Voimme jatkossa keskittyä ainoastaan omaan itseemme ja uuden nousukauden rakenteluun ilman turhia häiriötekijöitä. Olisihan se ihan kauheaa jos näin lämminhenkinen kristillinen etiikkamme joutuisi vieraiden kulttuurien tallaamaksi. Kiitos 2010.

Uneni loppupuolella poikkesin moikkaamassa isoa liittolaistamme, jonka talouselämän dynaamisuutta moni tuntuu meilläkin ihailevan. Kauppa käy ja salkkumiehet juoksevat tuhlaamassa aikoinaan siirtomaista vääryydellä revittyä varallisuutta. Samaan aikaan lasitalojen takana alkaa loputtomien slummien rivi. Äidit hoipertelevat humalassa pienet lapset mukanaan. Kyttäautojen sireenit huutavat yötä päivää. Media työntää joka hetki ulos erilaisia väkivaltaa ja väärinkäytöksiä vastustavia kampanjoita ja lait ovat koko Euroopan tiukimmat. Tässäkö olisi meidänkin oikeistohallituksen unelma?

Mutta asioita voi katsella niin monesta näkökulmasta. Belfastissa asuva mies kertoi sukulaistensa naureskelevan Suomelle ja Ruotsille ja puhuvan näistä "kommunistimaina" kun rahaa haaskataan sosiaaliturvaan. Samaan aikaan nuo samat tyypit kuulemma valittelevat ettei omassa maassa uskalla liikkua ulkona enää pimeän laskeuduttua eriarvoisuuden tuoman turvattomuuden takia. Tukholmassa asuva intialainen tuttavani Ali tosin sanoi ettei rasismin takia uskalla liikkua illalla Helsingissä sen näennäisestä turvallisuudesta huolimatta ja vastaavasti uskaltavansa mustana miehenä liikkua joka puolella Englantia. Sillä Alin mukaan missä tahansa voi tulla hakatuksi ja tärkeintä on se ettei tule hakatuksi rotuvihan tai muun syrjinnän takia.

Omasta mielestäni huonoimmassa asemassa ovat nykyään ne jotka saavat nyrkistä täysin satunnaisesti vain sen takia että jollain sattuu päässä naksahtamaan. Silloin tuskin hirveästi lohduttaa että hakkaajalla oli monia kavereita maahanmuuttajissa ja homoissa. Kasvottoman väkivallan torjuminen on vaikeampaa ja edellyttää puuttumista yhteiskunnan rakenteisiin. Ja kun tulokset näkyvät hitaasti niin niitä ei voi myöskään käyttää seuraavassa vaalikampanjassa. On kannattavampaa napata jäävuoren huipulta muutama yksittäinen viharikos pois.

Suomessakin on seurattu isompien näyttämää esimerkkiä. Jahdataan näyttävästi muutama hassu huumediileri tai seksipervo jotta saadaan ihmisten huomio pois kiusallisista asioista kuten sosiaaliturvan leikkauksista tai syrjäytymisen ilmiöistä. Jos vielä nämä supervaaralliset ihmishirviöt ovat vilautelleet netissä eivätkä pusikossa niin tarvitaan jo kuulosuojaimet jotta uuden teknologian ajan hermolla olemisen henkselien paukkuminen ei tuhoaisi lisää kyttälaitoksen ja iltapäivälehdistön keskinäisen henkisen kimppamasturboinnin jo entuudestaan pilaamaa kuuloa.