• Massa

Barbapapa ja ajan henki

Tuttujeni varoituksista huolimatta päätin katsoa paljon keskustelua herättäneen suomalaisen Zeitgeist-elokuvan Ajan Henki. Varsinkaan Masan kaltaisten ihmisten ei kuulemma kannattaisi yhtään vilkuillakaan sen elokuvan suuntaan koska hauras paranoidiksikin kehuttu mieleni ei kuulemma kestäisi lisätietoa uusista kapitalistien salaliitoista.

Jokainen jonka kanssa keskustelin leimasi leffan täydelliseksi roskaksi vielä näkemättä siitä pätkääkään. Masa kuitenkin lähtee ajatuksesta että mitä tahansa dokumenttia tai provosoivaa hömppää voi katsella avoimin mielin. Jopa Obaman, Stubbin tai helluntailaisten julistusta voi tutkia ja myöntää että joissakin asioissa hekin osuvat oikeaan. Vaikka sitten ihan vahingossa. Zeitgeistia kiihkeästi vihaavat ihmiset vaikuttavat vakaassa uskossaan vähintään yhtä hihhuleilta kuin sitä kannattavat. Vastustajat ovat usein niitä jotka miettivät omaa uskottavuuttaan muiden silmissä. Masalla ei ole sitä onneksi koskaan ollut eikä toivottavasti tule ikinä olemaankaan.

Katsottuani Ajan Hengen läpi en oikein vieläkään ymmärrä mistä moinen kohu on saanut alkunsa. Ihmisten reaktioiden perusteella olin valmistautunut jonkinlaiseen X-Files vainoiluun missä uskonnolliset symbolit, rituaalimurhat, ufo-abduktiot ja illuminatimaiset salaliitot hallitsevat maapalloa. Pitäisikö minun sanoa olevani jopa hieman pettynyt kun Antti Heikkilä ja Eero Paloheimo puhuivat tuntikausia ekologiasta ja kestävästä kehityksestä. Yhtä ainoaa Sikarimiestä tai CIA:n helikopteria ei nähdä koko dokumentin aikana. Onko Masaa nyt hieman huijattu?

En silti voi parhaalla tahdollakaan sanoa löytäneeni leffasta mitään erityisen mullistavaa. Zeitgeist-ihmiset keskittyvät kovin paljon siihen miten rahaa luodaan tyhjästä ja miten koko markkinatalous on yksi olemattomalle perustalle rakennettu kupla. Siitä päästään pankkien valtaan ja ihmisten orjuuttamiseen. Ei siis kuulosta ihan hirveän paljon uudemmalta ja modernimmalta ajattelulta kuin se mitä vasemmisto on jo yli sata vuotta saarnannut. Vastaavasti zeitgeistlaisten vihreät teemat eivät eroa juuri mitenkään suomalaisten Vihreiden julistuksista.

Lähinnä mieleen tulee se että Zeitgeist yrittää ovelasti hyödyntää perinteisen vasemmiston heikkoa tilaa. Kuten olemme saaneet ikävästi kokea niin yhden ideologian ylivalta ei koskaan johda mihinkään hyvään. Toimiakseen edes jotenkin kapitalismi tarvitsee rinnalleen vihaisen ja vahvan vastavoiman. Pöhköimmänkään äärioikeistolaisen etuihin ei kuulu se että julkista rahaa joudutaan käyttämään entistä enemmän köyhyyden ja syrjäytymisen aiheuttamiin ongelmiin. Se kun ei hemmetti soikoon tule kovin halvaksi vaikka itse ihmisiä ei ajateltaisikaan.

Yksi salaliittoteoria olisikin se että koko Zeitgeist on CIA:n synkkä kehitelmä globaalin vihervasemmiston nujertamiseksi. Puetaan vanhat teesit uuteen pakettiin ja irrotetaan kokonaisuus puoluepolitiikasta. Silloin zeitgeistlaiset jäisivät omiin yhteisöihinsä puuhastelemaan utopioittensa kanssa sanoutuen irti perinteisen vasemmiston/vihreiden toiminnasta. Liikkeen suosion kasvaessa tuollainen kehitys olisi aika lailla viimeinen kuolinisku jo muutenkin köysissä olevalle vaihtoehtopolitikoinnille.

Vaaleihin on enää muutamia päiviä ja voisi kai sanoa hyvä niin. En usko olevani ainoa joka on täysin kyllästynyt Jyrkiin, Juttaan, Timoon ja muihin "ystäviimme". Jos blogillani on oikeistolaisesti ajattelevia lukijoita niin myös he varmaan ilahtuvat kuullessaan että Masakin aikoo pitää pientä taukoa politikoinnissaan ja keskittyä vaihteeksi toisiin asioihin. Uskokaa tai älkää niin en ole koskaan edes ollut erityisen kiinnostunut politiikasta. Aika ja ajan henki ainoastaan ovat saaneet nuo ominaisuudet hetkeksi esille.

Olen itse käynyt jo äänestämässä, toivottavasti sinäkin olet menossa. Ehdokkaiden tyhjistä puheista ja tasapuolisen turhasta lässytyksestä huolimatta jokainen voi tehdä huonoja ja vielä huonompia valintoja. Useimmat blogini lukijat ovat ranneliikkeen ihmisiä ja teille ihan ymmärrettävästikin tärkeää on teidän omien oikeuksienne puolustaminen. Sen sijaan omat toiveeni ja tarpeeni ovat kuitenkin niin kaukana nykysuomalaisten arvoista etten voi toivoa että edes se kaikkein suvaitsevaisin ehdokas voisi osoittaa minkäänlaista sympatiaa minulle tärkeitä asioita kohtaan tekemättä poliittista itsemurhaa.

Jouduin siis äänestämään ehdokasta joka todennäköisesti tulee muiden mukana kalastelemaan irtopisteitä minun ja muiden kaltaisteni kustannuksella. Ne jotka eivät pysty puolustamaan oikeuksiaan tai edes julkisesti puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä ovat kaikkein helpointa pikaruokaa epäsuosituille puolueille jotka heittelevät taas pian yhteisesti paheksuttuja lihakimpaleita hiljentääkseen populistilaumaa. Luultavasti silloin on loputkin rahat pumpattu saksalaisille pankeille ja vihainen kansa haluaa moraalia rappeuttavan Barbapapan mestattavaksi Barabbaan tilalle. Olen luultavasti hieman laihemmassa kunnossa kuin Barbapapa mutta epäilemättä palan kokkona aivan yhtä iloisesti.

Tämä pallomme olisi aivan toisennäköinen paikka jos ihmiset saisivat vapaasti rakentaa oman maailmankuvansa ilman ulkopuolista manipulointia. Näennäisestä avoimuudestaan huolimatta länsimainen maailma perustuu ankaraan ryhmäkuriin. Pelisäännöt ja yhteisön arvot on jo määritelty etukäteen eikä niitä voi enää jälkikäteen kyseenalaistaa synnyttämättä romahdukseen johtavaa dominoefektiä. Jatkuva taloudellinen kasvu on mahdollinen ainoastaan jos ennestään vuotavaa venettä ei ryhdytä keikuttamaan. Ihmisen vapaa mieli on yhä tänäkin päivänä kehittyneenä pidetyssä maailmassa yllättävän vaarallinen ase.