Oscarin omia?

Uskovaitset ja homoyhteisöt

Arkkipiisåpa Desmond TUTU
Arkkipiisåpa Desmond TUTU

Joskus ainoa tapa tavoittaa homovastaiset uskonnolliset ihmiset on, että viestitetään heille viestillä homojen hyväksymisestä jonkun kunnioitetun ja syvästi arvostetun uskonnollisen hahmon kautta. Ja juuri sitä tunnettu Etelä-Afrikkalainen arkkipiispa Desmond Tutu teki, kun kannusti kristittyjä tukemaan homojen ja muiden seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.
Tutu on koko maailmassa tunnettu ihmisoikeuksien puolesta taistelija. Hän omien sanojensa vastusti anti-homoseksuaalista ajatusmaailmaa tai lakeja. Hän toimi näin samankaltaisella kiintymyksellä kuin rasisminvastaisessa taistelussaankin.
Saammeko mistään lähempää vastaavaa kuin Tutu oli ja voisimmeko hänen avullaan vaikuttaa esim. tuohon rouva räsäseen?


Sota Ukrainassa

Olen syntynyt sotiemme jälkeen suuren syntyvyyden aikana. Olen kokemus matkan seksuaaliseen vapautumiseen ja se on ollut pitkä, ja toki usein raskaskin.

Olen isäni saaman pahan henkisen sotatrauman myötä ollut hyvin kielteinen suhtautumisessani NATOon kuten sotaan yleensäkin. Isä ei sallinut meidän viiden lapsensa leikkimistä millään leluaseillakaan, ei edes kaaripyssyillä tai ritsoilla,

Nyt olen vankasti ja yksituumaisesti päätynyt NATOon liittymisen puolustajaksi. Teen sen eteen kaikkeni, ennen kuin muutan olomuotoni nurmiseksi. Se on perintö-osani vapaalle Suomelle.





Luettava kirja

Jokaisen tulisi lukea, ellei ole jo lukenut, James Baldwinin (1924 – 1987) kirja Giovanni’s Room, vuodelta 1956. Kirja on myös suomennettu nimellä Huone Pariisissa vuonna 1964 ja käännöstyön tekivät Reijo tuoni ja Matti Salo.

Tarina lyhyesti on seuraava:

David on nuori amerikkalainen mies, jonka tyttöystävä on lähtenyt Espanjaan harkitsemaan avioliittoa. David jää yksin Pariisiin ja aloittaa suhteen italialaisen Giovanni -nimisen miehen kanssa.

David kertoo koko tarinan "yöstä, joka johti minut elämäni kauheimpaan aamuun", jolloin Giovanni teloitetaan. Baldwin käsittelee tässä tarinassa sosiaalista eristäytymistä, sukupuoli- ja seksuaalista identiteettikriisiä sekä maskuliinisuuskonflikteja. Tarinassa nuori biseksuaali mies navigoi julkisuudessa yhteiskunnassa, joka torjuu hänen seksuaalisuutensa ydinosan.

Huone Pariisissa ja aamukahvi
Huone Pariisissa ja aamukahvi

Elokuvatapaus!

Dennis Villeneuven elokuva Dune, tulee kansainväliseen levitykseen tulevana keskiviikkona 15. syyskuuta.
Se on vaikean koronakauden ehkä odotetuin elokuva.
Alan ammattilaiset luottavat tämän elokuvan menestykseen ja tietenkin toivovat ihmisten runsasta läsnäoloa teattereissa.
Elokuva pääosaa näyttelee Timothée Chalmet.



Taide on mielenkiintoista ja ihanaa

Varsinkin kun sen oikein tai väärällä tavalla oikein ymmärtää. Italialainen taitelija Ettore Sottsass (1917 - 2007) teki vuonna 1973 oheisen keramiikkamaljakon nimeltä Shona. Sen korkeus on 24,5 senttiä, joten mielenkiintoinen on ollut esikuvakin!

Mutta nautitaan sen katselemisesta ja se myytiin Bukowskin huutokaupassa 6500 ruotsin kruunun hinnalla. Kauneuden lisäksi myös taideteoksen arvo sailyy ja vanhetesaan paraneen.

Shiva, Ettore Sottsass 1973
Shiva, Ettore Sottsass 1973

Ragazzi di vita

Eräällä Mamma Roma -elokuvan taulolla vuonna 1962 otettu kuva, jossa Anna Magnani ja Ettore Garofolo Pier Paolo Pasolinin keralla. Toisessa rivissä vasemalla on Franco Citti, eräs Pasolinin elokuvien vakinäyttelijä, sekä tautalla i ragatti eli pojat.