• oscari

Onko Liechtenstein valmis?

Sveitsissä tuli 1. heinäkuuta voimaa laki, joka sallii erilaiset avioliitot, kuten homojenkin kesken. Tulevan kansallispäivän kunniaksi Liechtensteinin perintöruhtinas Alois anti haastattelun Volksblatt sanomalehdelle.

Toimittaja kysyi vuodesta 2004 lähtien isänsä sijaishallitsijana toimineelta perintöruhtinaalta hänen asennetaan lainmuutokseen Sveitsissä.

Vastauksena toimittajan kysymykseen perintöruhtinas vasta: "Kaikille avoimen avioliitton, erillisenä kysymyksenä tarkasteltuna, ei pitäisi olla suuri ongelma.”

Tämän vastauksen saaminen oli melkoinen pommi perintöruhtinaan taholta, sillä pieni Liechtenstein on todellinen katolisen konservatiivisuuden linnake.

Perintöruhtinas ja hänen puolisonsa
Perintöruhtinas ja hänen puolisonsa

3 kommenttia

Jare88

27.8.2022 18:43

Moi oscari! Kommentoin nyt oikeastaan liittyen useampaan blogipostaukseen, tarkemmin sanottuna otsikoihin. Olen jo pidemmän aikaa kiinnittänyt huomiota siihen, että navigaatiossa "Uusimmat bloggaukset" -kohdassa on usein aika lyhyitä otsikoita. Tämä lienee makukysymys, mutta minun on hieman hankalaa saada käsitys, mihin kukin blogipostaus liittyy, jos asia ei käy ilmi otsikosta. Kommentoin asiaa tarkemmin esimerkkien kautta:

- "Nyt kolahti!": Mikä kolahti? Miksi juuri nyt? Otsikon viereinen kuva Stalinista antaa toki vähän ideaa siitä, että tämä jotenkin liittynee Neuvostoliittoon, mutta yhteys otsikkoon jää kysymysmerkiksi, ellei mene lukemaan kirjoitusta. Ehdottaisin henkilöiden mainitsemista nimeltä, esimerkiksi: "Onko Putin uusi Stalin?"
- "Julkkisjuoru vuodelta 1918": Aihepiiri? Itselleni tulee tuosta vuodesta mieleeni Suomen sisällissota, mutta otsikko ei vahvista, liittyykö mielikuvani kyseiseen postaukseen. Ei liity, vaan ensimmäiseen maailmansotaan ja Ranskaan, selviää klikkauksen jälkeen.
- "Mielenkiintoinen yhteensattuma": Maailmassa on aika paljon yhteensattumia. Otsikko voisi ilmaista, mikä juuri tekee _tästä_ yhteensattumasta yksilöllisen?
- "Sota Ukrainassa": Tässä otsikko voisi mielestäni tarkentaa, mihin seikkaan Ukrainan sodassa kirjoituksesi keskittyy, sillä artikkeleita aiheesta tulee näköpiiriin muutenkin paljon. On tietysti hyvä, että Ukrainan sodasta kirjoitetaan paljon, mutta ilman tarkkaa otsikkoa, mielestäni kirjoitus saattaa vähän kadota. Ehdotukseni: "Ukrainan sota sai minut pohtimaan Nato-kantaani"
- "Onko Liechtenstein valmis?": Tämä on oikeastaan jo aika hyvä, ehkä lisäisin loppuun vielä "sukupuolineutraaleihin avioliittoihin" tms.

Nuo esimerkkien blogipostaukset ovat vanhoja, jo kirjoitettuja juttuja. Siten en varsinaisesti ehdota niiden otsikoiden muokkaamista enää jälkikäteen, mutta halusin näin esimerkkien valossa tuoda esiin idean siitä, miten tulevaisuudessa otsikoita voisi parantaa. Mielestäni tarkempi otsikko voi tehdä postauksesta kiinnostavamman, tuoda paremmin esiin tekstin, joka linkin takaa löytyy. Tähän mennessä olen lähinnä skippaillut kaikkien otsikoiden klikkaamisen, joiden merkitys ei ole minulle auennut, mutta nyt kun huomasin, että tällaisia otsikoita on aika paljon, ajattelin hieman käyttää aikaani antaakseni niistä palautetta. :)

oscari

29.8.2022 10:22

Kiitos Jare88 todella hienosta kommentistasi. Olet oikeassa ja minä onneton olen tavoitellut lyhyttä otsikointia. Esimerkiksi tuo "Nyt kolahti" kuvaa omaa henkilökohtaista tunnetilaani kun kuulin tuon runon.
Kuitenkin pyrin ottamaan opikseni hyvän, asiallisen ja mielenkiintoisen neuvosi. Kiitos siitä.
Oscari

Jare88

29.8.2022 17:24

Kiitos, oscari ja mukavaa viikkoa! :)