Oscarin omia?

Näytetään bloggaukset tammikuulta 2024.

Jean Cocteaun hurmaava ystävä

Edouard Dernit nu1
Edouard Dernit nu1

Biseksuaalinen Taidemaalari ja näyttelijä Edouard Dermit (1925-1995), joka oli biseksuaalia, ja hän oli myös taitelija ja runoilija Jean Cocteaun rakastaja. Tämä adoptoi Edourardin ja teki hänestä ainoan perijänsä.

Edouard Dermit nu2
Edouard Dermit nu2

Edouard näytteli Paulia Jean-Pierre Melvillen elokuvassa Les enfants terribles (Kauhukakarat).
Komea kuin kreikkalainen patsas, hän jättää jälkeensä muiston ystävällisestä ihmisestä: kauniista ihmisestä sanan kaikissa merkityksissä.
Runoilija Cocteaun rakastajat (André Desbordes, Edouard Dermit ja tietysti Jean Marais) eivät olleet hänen rakastajiaan vain itsekkäistä ja vain omaa etua tavoitellakseen, eivät myöskään vain ihailijoina. He kaikki olivat myös lahjakkaita luovia taitelijoita.

Jean Cocteau ja Edouard Dermit
Jean Cocteau ja Edouard Dermit

Dermitin kaksi alastonkuvaa ovat Herbert Listin ottamia.


Yves Montand ja Reda Caire: sittemmin Simone, Marylin ja moni muu

Kun avoimesti homoseksuaalinen näyttelijä Jean-Claude Brialy paljasti, että Yves Montandilla oli ollut homoseksuaalinen suhde ranskalaisen laulajatähden kanssa, se aiheutti järkytyksen sen aikaisessa Ranskan kulttuurielämässä. Tuo lalajatähti oli Reda Caire, eräänlainen pahamaineisen Tino Rossi* homovastike.
Vaikka Caire oli varsin "näkyvä", niin hän oli erittäin suosittuvarsinkin Marseillessa, jossa hän tapasi nuoren Montandin, joka oli italialaisen siirtolaisen satamatyöläisen (komea) poika. Sitten vuonna 1944 Édith Piaf löysi hänet Pariisissa ja otti hänet mukaan esitykseensä. Lopulta Montandista tuli suuri kansainvälinen tähti. Montandista oli tullut Réda Cairen yksityissihteeri ennen sotaa ja hän oli hänen rakastajansa yhdeksän kuukautta.

Resa Caire
Resa Caire

Caire opetti kouluttamattomalle Montandille paljon muun muassa laulamisesta, lavaesiintymisestä, vaatetuksesta ja sosiaalisesta etiketistä. Hélène Hazara, kulttuurikriitikko, radiojuontaja ja ranskalaisen chansonin asiantuntija, kertoi, että Montand kirjoitti muistelmissaan, että Reda Claire oli lähestynyt häntä, mistä hän oli kieltäytynyt, mutta että hänestä oli tullut tämän sihteeri.
Siis "sihteeriksi", joka tuohon aikaan osasi hädin tuskin lukea ja kirjoittaa. Kyseessä oli salailuyritys, eikä Brialyn paljastus Montandin homosuhteesta tullut yllätyksenä valistuneille pariisilaisille. "Itse asiassa", kirjoittaa Hélène, "kaikki showbisneksessä tiesivät, että Montand oli ollut Cairen rakastaja.
Montandilla oli 50-luvulla tapana vitsailla homofobisesti Redasta, joka soitti hänelle eräänä päivänä ja sanoi: "Jos sinä puhut minusta ilkeitä asioita, voin kertoa tarinoita myös sinusta!". Reda Cairesta kirjoittanut toimittaja kertoo: "Eräänä päivänä Marseillessa ollessani eräs hullu vanha rouva kertoi, että Reda, joka saattoi olla petollinen, oli sanonut Montandista: ”On outoa, että poika, jolla on niin ihanat raajat, haisee jaloista niin pahalle! "
Montand oli tietysti tunnettu jäsenensä koosta; hänen vaimonsa Simone Signoret kutsui Montandia "oriksensa". Nyt jo kadonneen ranskalaisen viikkolehden Gai Piedin haastattelussa 1980-luvulla Montand myönsi harrastaneensa seksiä poikien kanssa "kuten kaikki Välimeren pojat".

* On syytä huomata, että Reda Cairen 1930-luvun lopulla esittämän hittibiisin nimi oli J'aime les femmes (Rakastan naisia).

Yves Montand seuranaan pikku ompelijatar ja  toimittaja
Yves Montand seuranaan pikku ompelijatar ja toimittaja

Vannoutunut ja julkisesti homo tulle Ranskan pääministeriksi

Gabriel Atta
Gabriel Atta

Yhteiskunnassamme onneksi tapahtuu kehitystä kohden parempaa ja entistä suvaitsevampaa ilmapiiriä. Suomessa on ministerinä ollut ja nyt vaaleissa ehdolla presidentiksi julkihomo mies.

Ranskassa on juuri presidentti Macron nimittäni Gabriel Attal’in uudeksi pääministeriksi. Tämä nuori entinen opetusministeri, ei ole koskaan kätkenyt homouttaan. NäinGabriel Attal on viidennen tasavallan kaikkien nuorin pääministeri, sillä hän on vain 34 vuoden ikäinen.
[I

Toivottavasti tämä tulee vaikuttamaan positiivisesti seksuaalivähemmistöjen elämään niin Ranskassa kuin Euroopassakin, mutta myös muualla maailmassa.