Oscarin omia?

Näytetään bloggaukset heinäkuulta 2023.

Wilhelm paroni von Golden

Paroni Wilhelm von Gloeden (1856-1931) on yksi suurimmista miespuolisista alastonkuvaajista ja yksi ensimmäisistä homoseksuaalisista valokuvaajista, jotka kiinnittivät objektiivinsa tähän aiheeseen. Nykyään hän on kiistatta homokulttuurin ikoninen hahmo. Pohjois-Saksan Mecklenburgistä kotoisin olevasta pienestä aatelisperheestä hän muutti 20-vuotiaana lääkärinsä neuvosta sisilialaiseen Taorminan kaupunkiin parantaakseen tuberkuloosia.

Wilhelm, paroni von Gloeden 1856-1931
Wilhelm, paroni von Gloeden 1856-1931

Taorminassa asunut taidemaalari Otto Geleng oli jo aiemmin kertonut hänelle paikan ihmeistä, mikä yhdessä August von Platenin runojen vaikutuksen kanssa teki Gloedenista vannoutuneen ihailijan kylännuorten koskemattomalle kauneudelle, josta tuli hänen valokuviensa aihe.

Wilhelm von Gloeden tuli nopeasti tunnetuksi valokuvistaan, joissa hän otti valokuvia nuorista ihmisistä antiikin taiteen innoittamana. Hänen suosionsa aikansa estetiikan edustajien keskuudessa johti siihen, että hänen töitään paitsi ihailtiin myös vierailivat niinkin erilaiset henkilöt kuin kirjailija Anatole France, Gabriele d'Annunzio, Espanjan Alfonso XII, Oscar Wilde, keisari Vilhelm II, Englannin kuningas Edward VII (joka teki nudismia tunnetuksi Englannissa) ja jopa Siamin kuningas.

Useita hänen valokuviaan on ollut esillä ja julkaistu erikoislehdissä. Tämä saattaa tuntua yllättävältä, kun otetaan huomioon tuon ajan homofobinen konteksti. Mutta vaikka monista hänen valokuvistaan huokuu puhdas homoseksuaalinen halu, niitä suvaittiin kreikkalaisen kulttuuriperinnön varjolla.

Eras nuorehko von Gloedenin malli
Eras nuorehko von Gloedenin malli