Oscarin omia?

Edellinen

Todella ikuisuuskysymys !

Kohtaus pidoissa maalattu vati noin 500 eaa.
Kohtaus pidoissa maalattu vati noin 500 eaa.

smo käsittelee blogikirjoituksessa mielenkiintoisesta asiaa eli: ikuisuusaihe: sukupuolen moninaisuus.
Kreikkalainen filosofi Platon (Πλάτων); 427–347 eaa. käsittelee myös teoksessaan Pidot (Συμπόσιον) sukupuolten mininaisuutta:

Eros maljakkomaalauksena n. 500 eaa.
Eros maljakkomaalauksena n. 500 eaa.

"Mutta ensin teidän on opittava tuntemaan ihmisruumiin rakenne, ja mitä sille on aikojen kuluessa tapahtunut. Olemme nimittäin ennen olleet aivan erinäköisiä kuin nykyisin. Nyt on ihmisiä kahta sukupuolta, miehiä ja naisia, ennen oli kolmea. Kolmannessa sukupuolessa oli puolet miestä, puolet naista, eikä siitä ole enää jäljellä kuin nimi. Ennenaikaan oli androgyyni, miesnainen, todella olemassa yhtenä sukupuolena, jossa oli miestä ja naista kumpaakin yhtä paljon sekä ruma sana. – Sitten olivat kaikki ihmiset vartaloltaan pyöreitä kuin pallot, selkä ja kyljet olivat yhtä lailla kuperat. Käsiä heillä oli neljä ja jalkoja saman verran. Pyöreässä niskassa oli kahdet vastakkaiset, aivan samannäköiset kasvot ja niillä yhteinen päälaki.
Näiden sukupuolten lukumäärä ja ulkonäkö johtuivat siitä, että mies oli alkujaan syntyisin auringosta, nainen maasta ja niiden välimuoto kuusta, jolla silläkin on osansa molemmissa."
Platon, Pidot 189 – 190, suomennos Marianna Tyni, Platonin teokset osa III, s, 102, Otava 1999.

Juopunut Alkibiades keskeuyttää pidot, kuvca vuodelta 1648.
Juopunut Alkibiades keskeuyttää pidot, kuvca vuodelta 1648.

Yleensäkin kannattaisi ottaa Pidot lukulistalle.Lucas 13v teki itsemurhan homofobian tähden

Koulukiusaaminen: Lucas, 13, tekee itsemurhan avunhuutojen jälkeen

Lucas, 13-vuotias koulupoika, tappoi itsensä lauantaina Ranskassa Vogeesin maakunnassa. Hänen perheensä oli varoittanut koulukiusaamisesta homofobian tähden.

Lucas oli vain 13-vuotias, kun hän riisti henkensä lauantaina 7. tammikuuta. Tutkinta on aloitettu jotta selviää olosuhteet, joissa tämä neljännen luokan oppilas, joka sai opetusta Vogeesien Golbeyssa sijaitsevassa Louis Armand Collegessa, teki itsemurhan, ja ruumiinavaus on ollut tarkoitus tehdä keskiviikkona 11. tammikuuta Nancyssa, raportoi France Bleu Lorraine. Pojan vanhemmat sanovat, että hän joutui koulukiusaamisen uhriksi, jonka taustaa oli homofobian. TikTok-tilillään poika väitti itse asiassa kuuluvansa LGBTQI + -yhteisöön.

Oppilaille ja opettajille, jotka tuovat esille tarpeen, on perustettu psykologinen yksikkö. "Aikuisten keskuudessa, jotka eivät ole nähneet mitään, jotka eivät ole nähneet Lucasin kunnon huononevan viime aikoina, on todella paljon erilaisia tunteita", todisti paikallisradiolle Valérie Dautreme, Vogeesien kansalliskasvatuksen palveluiden akateeminen johtaja. Johtaja myönsi, että Lucas ja hänen äitinsä olivat raportoineet homofobisesta "pilkasta" kouluvuoden alusta eli syyskuussa ensimmäisessä vanhempien ja opettajien tapaamisessa. "Meille, ja sanon tässä vaiheessa, tilanne on ratkaistu, hän kuitenkin vakuuttaa. Lucas sanoi jälkeenpäin, että asiat ovat rauhoittuneet, ettei hän ollut enää pilkan kohteena."

Koulu häirinnän vastaisessa työssä

Lopputulos on sitäkin traagisempi, koska kyseinen koulu, jossa on lähes 700 oppilasta, osallistui koulukiusaamisen torjuntaan, jonka Jean-Michel Blanquer, silloinen opetusministeri, oli ottanut käyttöön Emmanuel Macronin ensimmäisen viisivuotiskauden aikana. Sellaisenaan henkilökunta on koulutettu tunnistamaan häirintätilanteet, ja tapauksen ilmaantuessa on otettava käyttöön toimenpideohjelma. Hieman yli vuosi sitten, lokakuussa 2021, Dinahin itsemurha lesbofobisen koulukiusaamisen taustalla aiheutti myös suuria tunteita maassa.

Radio RMC:ssä Stéphanie, Lucasin perheen sukulainen, kiistää ajatuksen, että laitos olisi ottanut tilanteen hallintaan. "Häntä ahdisteltiin jatkuvasti hänen asustaan, olemisestaan, siitä, mitä hän antoi. Hän ei piiloutunut ja se häiritsi joitain ihmisiä (…) Hänen äitinsä hallusi apua useaan otteeseen. Kouluympäristö ei reagoinut", hän todistaa, kuvailemalla lasta "aina miellyttäväksi, tarkkaavaiseksi, spontaaniksi, täynnä unelmia ja elämää". Valitus pitää tehdä pian. Verkkoon on laitettu keräys tukemaan perhettä. Hautajaisten siviiliosuus järjestetään lauantaina 14. tammikuuta. Lucasin muistoksi on ilmoitettu myös mielenosoitusmarssi, jonka päivämäärää ei ole vielä tarkennettu.

Muistollesi chèr Lucas
Muistollesi chèr Lucas

Naisten vai miesten mies?

Rudolph Valentino, rakastiko hän naisia? Rakastiko hän naisia rakastavia naisia? Asiaa on pohdittu ja sen muolesta on väänneety asiaa ja asian vierestä.

Nämä kysymykset esitetään vielä usein kun on puhe italialaisesti näyttelijästä Rudolf Valentinosta (1895 – 1936), joka kuoli vain 31 vuotiaana. Hän teki 37 elokuvaa vuosina 1914 – 1926.

Hän solmi avioliiton näyttelijä Jean Ackerin kanssa, joka kesti vain muutaman vuoden (1919-1923. Acker on tullut tunnetuksi lesbona. Hänen yhdistetiin useisiin aikakauden naispuolisiin näyttelijöihin. Valentinolla kerrotaan olleen myös mahdollinen intiimi suhde meksikolaiseen näyttelijään José Ramón Gil Samanieron eli Ramon Navarron (1899 – 1968) kanssa. Myös muita miespuolisia nimiä Valentinon yhteydessä mainitaan.

Mutta onko jonkun tunnetunkin henkilön seksuaalisella suuntautumisella väliä? Ei tietenkään, sillä jos on asiassa jonkin ongelma, niin se on ajankohdan ympäristön ongelma, joka voi vaikeuttaa henkilön hyvinvointia.

Rudolph Valentino
Rudolph Valentino

Maailman valloittaja Klaus Mäkelä

Ranskalainen blogisivusto: Gay Cultes, Un peu de gayté dans ce monde de brutes julkaisi tänään oheisen, pikaisesti väännetyn, kirjoituksen ja siihen oli liitetty kolme suositusta YouTubesta.

Klaus Mäkelä: jos hän olisi ainoastaan komea…

Orchestre de Paris toimii tällä hetkellä enemmän kuin lahjallaan suomalaisen kapellimestarin Klaus Mäkelän johdolla (kuunnelkaa hänen Sibeliustaan). Tämä nuori muusikko, alkujaan sellisti, on jo kaikkien suurten kansainvälisten orkestereiden halajama. Upean oman orkesterimme johtajan pestin lisäksi (upeaa fransut), hän on myös Oslon filharmonikkojen ylikapellimestari, ja pian hän on Amsterdamin kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin johtajana. Toistaiseksi tässä kaikki. Kuitenkin voi lukea enemmän asiasta YouTubesta (niin Mahlerista kuin ”Chosta”): näin saatte tietää, miksi musiikkimaailma on ottanut hänet vastaan todellisena löytönä.

Alempana on hyvin inspiroiva Ravelin Pavane. Pariisin Filharmonian konsertissa Mäkelä laski puikkonsa liittyäkseen Gauthier Capucon kanssa ylimääräiseen esitykseen, joka hurmasi Pierre Boulez-salin yleisön. 26-vuotiaana Mäkelä ei ole ainoastaan komea ja sympaattinen: olemme saaneet hänessä suuren taitelijan.

Voitte lukea tällä hetkellä. K. Mäkelän haastattelun Tèlèrama-lehdestä n:o 3802 (26. marraskuuta ja 2. joulukuuta)

https://youtu.be/LouYxRdnXVM

https://youtu.be/Fkp9scT0eZ8

https://youtu.be/10U4kKALvwM

Ranskan ensimmäinen LGBT+ -oikeuksien suurlähettiläs

Ranskan presidentti lupasi viimeisimmän vaalikamppailunsa aikana nimittää tämän alueen toimintojen suurlähettilään.

26. syyskuuta ministerineuvoston pöytäkirjaan on kirjattu, että ”Eurooppa- ja ulkoasiainministerin ehdotuksesta Jean-Marc Berthon nimitetään LGBT+ -oikeuksien suurlähettilääksi”.

Tehtävään nimitetty Jean-Marc Berthon on 56 vuotias vanhempi virkamies ja hän toimi 2018-2019 presidenti Emmanuel Macronin ihmisoikeuksista vastaavana neuvonantajana. Sen jälkeen hän toimi La Francophonien kansainvälisen järjestön henkilöstöpäällikkönä. Sittemmin hän on toiminut kansalaisuusministeri Marlène Schiappan neuvonantajana.

Amnesty Internationalin LGBTQI+m -asioiden johtaja Sébastian Tüller onkin todennut: ”On hyvä uutinen, että Ranska nimittää vihdoin suurlähettilään koordinoimaan Ranskan kansainvälistä HLBTI+ -ihmisten ihmisoikeuksien suojelemiseksi ja edistämiseksi, mutta meidän on nyt varmistettava, että kunnianhimoisiin toimiin tällä alalla osoitetaan riittävästi resursseja”.

Jean-Marc Berthon
Jean-Marc Berthon

Onko Liechtenstein valmis?

Sveitsissä tuli 1. heinäkuuta voimaa laki, joka sallii erilaiset avioliitot, kuten homojenkin kesken. Tulevan kansallispäivän kunniaksi Liechtensteinin perintöruhtinas Alois anti haastattelun Volksblatt sanomalehdelle.

Toimittaja kysyi vuodesta 2004 lähtien isänsä sijaishallitsijana toimineelta perintöruhtinaalta hänen asennetaan lainmuutokseen Sveitsissä.

Vastauksena toimittajan kysymykseen perintöruhtinas vasta: "Kaikille avoimen avioliitton, erillisenä kysymyksenä tarkasteltuna, ei pitäisi olla suuri ongelma.”

Tämän vastauksen saaminen oli melkoinen pommi perintöruhtinaan taholta, sillä pieni Liechtenstein on todellinen katolisen konservatiivisuuden linnake.

Perintöruhtinas ja hänen puolisonsa
Perintöruhtinas ja hänen puolisonsa

Nyt kolahti!

Ja kolahtikin lujaa. Kuuntelin melkein vahingossa Mika ja Turkka Malin musiikkia, sukulaispoikia kun ovat.

Kun me melkoisella innolla keskustelemme venäläisten turistiviisumeista. Osa on sitä mieltä, että ei tavallisia kansalaisia voi rangaista valtion johtajien tekemistä typeryyksistä. Kuitenkin tänne tulevat ja täältä muualle lähtevät eivät ole yhteiskunnan alinta osaa, vaan keskiluokkaa ja sitä ylemmästä luokasta.

Sanovat siis, että ei tavallista kansalaista voi rankaista herrojen tekemisestä.

Nyt Malinin veljesten lauku "Heitä löylyä" sai minut vakuuttuneeksi, juuri päinvastaisesta syyllisyydestä. He lauloivat:

”Minä hullu Staliniin uskoin niin,
paratiisin mä sain palkaksein,
Vaihdoin sieluni henkiseen helvettiin,
tyhjän elämän sain itsellein.”

Minä muistan, kun huusin auttakaa,
kun ne saapuivat mua noutamaan,
Kaksi uljasta komeaa vartijaa,
minut kuljettivat Siperiaan.”

Alkuperäiset venäjänkieliset sanat on tehnyt runoilija Vladimir Vysotski (25.1.1938-25.7.1980). Hän varmasti kertoi juuri tavallinen venäläisen syyllisyydestä ja hyväuskoisuudesta Stalinin toimintaan ja väkivaltaiseen hallintoon.

Eli kyllä koko kansakunnalla on, ainakin minun mielestäni, vastuu kansakunnan nimissä tehdyistä päätöksistä. Jos suurin osa ryhtyisi vastustamaan tyhmyyttä, niin ei hallinto voisi kaikki Siperiaan kuskata, kuten tapahtuu runon hyväuskoiselle.

Eikös juuri nyt tapahdu samaa ja kohteena on Vladimir!

Siinä hän on, ja kansa uskoi häneen"
Siinä hän on, ja kansa uskoi häneen"

Julkkisjuoru vuodelta 1918

Ensimmäinen maailmansota päättyi Saksan antautumiseen ja sen kautta aselepoon marraskuussa 1918. Lopullisesti rahasta päätettiin Versaillesin linnassa 28. kesäkuuta 1919.

Kuitenkaan elämä ei ollut sotaa käyvässä maassa ja pääkaupungissa kovin yksitoikkoista. Siitä kertoo oheisessa postikortissa oleva kuva tarina.

Kyseessä on Hôtel Marigny, joka sijaitsi osoitteessa 11 rue de l’Arcade, joka on lähellä Madeleine kirkkoa ja Élysée palatsia.

Jotenkin kummassa mikään ei ole muuttunut, sillä vielä nytkin talossa toimii samanniminen hotelli. Joskin rakennusta on korjattu ja modernisoitu.

Maailmansodan loppupuolella 11. tammikuuta tässä hotellissa pidätettiin eräs maailman tunnetuimmista kirjailijoista, eli Marcel Proust. Hänen kanssaan oli pidätyshetkellä kaksi sotilasta ja tämän ”miesten talon” pitäjä Albert le Cuziat.

Mitä miehet ovatkaan pelehtineet nuorten sotilaiden kanssa?

Hotellin sijaintikadun nimi on mielenkiintoisen symbolinen. Silla arkadian maineeseen liittyy myös ”momento mori” tyylinen sanonta ”Et in arcadia ego", joka yleensä koetaan kuolemaan viittavana. Eikä Proust pitkään saanut nauttia miesseurasta, sillä hän kuoli jo vuonna 1922. Arkadia on myös ollut nimenä yhdellä ylijumala Zeuksen pojalla.


Mielenkiintoinen yhteensattuma

Yöllä 4 ja 5 elokuuta 1789 Ranskan suuren vallankumouksen pyörteissä Perustuslain säätäjät äänestivät ja näin poistivat kaikki eri- ja etuoikeudet.

Neljäkymmentä vuotta sitten 4. elokuuta 1982 Ranskan kansalliskokous äänesti lain, jolla kumottiin aikoinaan ns. Vichyn natsiaikaisen ja toisen maailmansodan pyörteissä toimineen hallinnon säätämä laki homoseksuaalisuuden rikollisuudesta.

Vuoden 1982 laki Mitterandin hyväksymänä
Vuoden 1982 laki Mitterandin hyväksymänä
Edellinen