Oscarin omia?

EdellinenLuettava kirja

Jokaisen tulisi lukea, ellei ole jo lukenut, James Baldwinin (1924 – 1987) kirja Giovanni’s Room, vuodelta 1956. Kirja on myös suomennettu nimellä Huone Pariisissa vuonna 1964 ja käännöstyön tekivät Reijo tuoni ja Matti Salo.

Tarina lyhyesti on seuraava:

David on nuori amerikkalainen mies, jonka tyttöystävä on lähtenyt Espanjaan harkitsemaan avioliittoa. David jää yksin Pariisiin ja aloittaa suhteen italialaisen Giovanni -nimisen miehen kanssa.

David kertoo koko tarinan "yöstä, joka johti minut elämäni kauheimpaan aamuun", jolloin Giovanni teloitetaan. Baldwin käsittelee tässä tarinassa sosiaalista eristäytymistä, sukupuoli- ja seksuaalista identiteettikriisiä sekä maskuliinisuuskonflikteja. Tarinassa nuori biseksuaali mies navigoi julkisuudessa yhteiskunnassa, joka torjuu hänen seksuaalisuutensa ydinosan.

Huone Pariisissa ja aamukahvi
Huone Pariisissa ja aamukahvi

Elokuvatapaus!

Dennis Villeneuven elokuva Dune, tulee kansainväliseen levitykseen tulevana keskiviikkona 15. syyskuuta.
Se on vaikean koronakauden ehkä odotetuin elokuva.
Alan ammattilaiset luottavat tämän elokuvan menestykseen ja tietenkin toivovat ihmisten runsasta läsnäoloa teattereissa.
Elokuva pääosaa näyttelee Timothée Chalmet.Taide on mielenkiintoista ja ihanaa

Varsinkin kun sen oikein tai väärällä tavalla oikein ymmärtää. Italialainen taitelija Ettore Sottsass (1917 - 2007) teki vuonna 1973 oheisen keramiikkamaljakon nimeltä Shona. Sen korkeus on 24,5 senttiä, joten mielenkiintoinen on ollut esikuvakin!

Mutta nautitaan sen katselemisesta ja se myytiin Bukowskin huutokaupassa 6500 ruotsin kruunun hinnalla. Kauneuden lisäksi myös taideteoksen arvo sailyy ja vanhetesaan paraneen.

Shiva, Ettore Sottsass 1973
Shiva, Ettore Sottsass 1973

Ragazzi di vita

Eräällä Mamma Roma -elokuvan taulolla vuonna 1962 otettu kuva, jossa Anna Magnani ja Ettore Garofolo Pier Paolo Pasolinin keralla. Toisessa rivissä vasemalla on Franco Citti, eräs Pasolinin elokuvien vakinäyttelijä, sekä tautalla i ragatti eli pojat.


Potkupallosta

Jotkut kisat ovat ilmeisesti meneillään, joka tuutista tulee aina potkupalloa. Mutta joskus siinä on hienojakin puolia, kuten oheisesta kuvasta selviää. Onhan se varmasti sosiaalisesti hyväksyttävää?

Sosiaalisesti korrektiako?
Sosiaalisesti korrektiako?

Herttua Franz

Baijerin herttua Franz von Bayern, joka olisi nykyisin Baijerin kuningas, jos Kuningaskuntaa ei oli lakkautettu vuonna 1918 Saksan tappion yhteydessä, on virallistanut suhteensa Thomas Greinwaldiin.

Bajerin herttua Granz
Bajerin herttua Granz

Herttua Franz ei ole koskaan kätkenyt mieltymystään samaan sukupuoleen. Näin hän on ensimmäinen eurooppalaisen ruhtinashuoneen päämies, joka on ilmoittanut homoseksuaalisuudestaan.

Herttua Franz ja Thomas on kuvattu samaan viralliseen valokuvaan, joka on nähtävillä 14. toukokuuta avatussa näyttelyssä; Erwin Olaf: Incroyablement beau, jonka järjestää Hampurin Kunsthalle.

Herttua Franz on syntynyt vuonna 1933 ja on siten iältään 88 vuotta. Hänen perillisensä on hänen nuorempi veljensä Max.

Tosin Bayerin hallitsija kuningas Ludwig II, oli myös tunnettu Homoseksuaali. Hän eli 1846 -1886 ja oli kuninkaana vuosina 1864 – 1886.

Herttua Franz on Ludwig II isän Maximillian V ( 1811 – 1864) veljen Luitpoldin (1821 – 1912) pojan Ludwig III )1845 – 1921) pojan Rupertin (1869 – 1944) pojan Albert V (1905 – 1996) poika.

Herttua Franz ja Thomas Greinwald
Herttua Franz ja Thomas Greinwald
Edellinen