Oscarin omia?

Edellinen

Venäjä on erikoinen

Venäjän korkein oikeus päätti torstaina suljettujen ovien takana luokitella LGBTQ-liikkeen ääriliikkeeksi, ja siksi se on kielletty maassa.

Tämä on dramaattisin askel kohti koko LGBTQI-liikeelle yhä konservatiivisemmassa maassa.

Päätös on valtava takaisku koko Venäjän LGBTQI-yhteisölle.

Tuomioistuin asettui oikeusministeriön puolelle, joka aiemmin tässä kuussa nosti kanteen, jossa vaadittiin, että LGBTQ+ -liike Venäjällä luokitellaan ääriliikkeeksi.

Ihmisoikeusaktivistit väittävät, että tämä avaa tien laajoille tukahduttamistoimille ketä tahansa yksilöä tai ryhmää vastaan, jonka katsotaan olevan osa tätä liikettä, uutistoimisto AP raportoi.

Julkaistu 2023. marraskuuta 11 Päivitetty 30.2023.1


Wilhelm paroni von Golden

Paroni Wilhelm von Gloeden (1856-1931) on yksi suurimmista miespuolisista alastonkuvaajista ja yksi ensimmäisistä homoseksuaalisista valokuvaajista, jotka kiinnittivät objektiivinsa tähän aiheeseen. Nykyään hän on kiistatta homokulttuurin ikoninen hahmo. Pohjois-Saksan Mecklenburgistä kotoisin olevasta pienestä aatelisperheestä hän muutti 20-vuotiaana lääkärinsä neuvosta sisilialaiseen Taorminan kaupunkiin parantaakseen tuberkuloosia.

Wilhelm, paroni von Gloeden 1856-1931
Wilhelm, paroni von Gloeden 1856-1931

Taorminassa asunut taidemaalari Otto Geleng oli jo aiemmin kertonut hänelle paikan ihmeistä, mikä yhdessä August von Platenin runojen vaikutuksen kanssa teki Gloedenista vannoutuneen ihailijan kylännuorten koskemattomalle kauneudelle, josta tuli hänen valokuviensa aihe.

Wilhelm von Gloeden tuli nopeasti tunnetuksi valokuvistaan, joissa hän otti valokuvia nuorista ihmisistä antiikin taiteen innoittamana. Hänen suosionsa aikansa estetiikan edustajien keskuudessa johti siihen, että hänen töitään paitsi ihailtiin myös vierailivat niinkin erilaiset henkilöt kuin kirjailija Anatole France, Gabriele d'Annunzio, Espanjan Alfonso XII, Oscar Wilde, keisari Vilhelm II, Englannin kuningas Edward VII (joka teki nudismia tunnetuksi Englannissa) ja jopa Siamin kuningas.

Useita hänen valokuviaan on ollut esillä ja julkaistu erikoislehdissä. Tämä saattaa tuntua yllättävältä, kun otetaan huomioon tuon ajan homofobinen konteksti. Mutta vaikka monista hänen valokuvistaan huokuu puhdas homoseksuaalinen halu, niitä suvaittiin kreikkalaisen kulttuuriperinnön varjolla.

Eras nuorehko von Gloedenin malli
Eras nuorehko von Gloedenin malli


Todella ikuisuuskysymys !

Kohtaus pidoissa maalattu vati noin 500 eaa.
Kohtaus pidoissa maalattu vati noin 500 eaa.

smo käsittelee blogikirjoituksessa mielenkiintoisesta asiaa eli: ikuisuusaihe: sukupuolen moninaisuus.
Kreikkalainen filosofi Platon (Πλάτων); 427–347 eaa. käsittelee myös teoksessaan Pidot (Συμπόσιον) sukupuolten mininaisuutta:

Eros maljakkomaalauksena n. 500 eaa.
Eros maljakkomaalauksena n. 500 eaa.

"Mutta ensin teidän on opittava tuntemaan ihmisruumiin rakenne, ja mitä sille on aikojen kuluessa tapahtunut. Olemme nimittäin ennen olleet aivan erinäköisiä kuin nykyisin. Nyt on ihmisiä kahta sukupuolta, miehiä ja naisia, ennen oli kolmea. Kolmannessa sukupuolessa oli puolet miestä, puolet naista, eikä siitä ole enää jäljellä kuin nimi. Ennenaikaan oli androgyyni, miesnainen, todella olemassa yhtenä sukupuolena, jossa oli miestä ja naista kumpaakin yhtä paljon sekä ruma sana. – Sitten olivat kaikki ihmiset vartaloltaan pyöreitä kuin pallot, selkä ja kyljet olivat yhtä lailla kuperat. Käsiä heillä oli neljä ja jalkoja saman verran. Pyöreässä niskassa oli kahdet vastakkaiset, aivan samannäköiset kasvot ja niillä yhteinen päälaki.
Näiden sukupuolten lukumäärä ja ulkonäkö johtuivat siitä, että mies oli alkujaan syntyisin auringosta, nainen maasta ja niiden välimuoto kuusta, jolla silläkin on osansa molemmissa."
Platon, Pidot 189 – 190, suomennos Marianna Tyni, Platonin teokset osa III, s, 102, Otava 1999.

Juopunut Alkibiades keskeuyttää pidot, kuvca vuodelta 1648.
Juopunut Alkibiades keskeuyttää pidot, kuvca vuodelta 1648.

Yleensäkin kannattaisi ottaa Pidot lukulistalle.Lucas 13v teki itsemurhan homofobian tähden

Koulukiusaaminen: Lucas, 13, tekee itsemurhan avunhuutojen jälkeen

Lucas, 13-vuotias koulupoika, tappoi itsensä lauantaina Ranskassa Vogeesin maakunnassa. Hänen perheensä oli varoittanut koulukiusaamisesta homofobian tähden.

Lucas oli vain 13-vuotias, kun hän riisti henkensä lauantaina 7. tammikuuta. Tutkinta on aloitettu jotta selviää olosuhteet, joissa tämä neljännen luokan oppilas, joka sai opetusta Vogeesien Golbeyssa sijaitsevassa Louis Armand Collegessa, teki itsemurhan, ja ruumiinavaus on ollut tarkoitus tehdä keskiviikkona 11. tammikuuta Nancyssa, raportoi France Bleu Lorraine. Pojan vanhemmat sanovat, että hän joutui koulukiusaamisen uhriksi, jonka taustaa oli homofobian. TikTok-tilillään poika väitti itse asiassa kuuluvansa LGBTQI + -yhteisöön.

Oppilaille ja opettajille, jotka tuovat esille tarpeen, on perustettu psykologinen yksikkö. "Aikuisten keskuudessa, jotka eivät ole nähneet mitään, jotka eivät ole nähneet Lucasin kunnon huononevan viime aikoina, on todella paljon erilaisia tunteita", todisti paikallisradiolle Valérie Dautreme, Vogeesien kansalliskasvatuksen palveluiden akateeminen johtaja. Johtaja myönsi, että Lucas ja hänen äitinsä olivat raportoineet homofobisesta "pilkasta" kouluvuoden alusta eli syyskuussa ensimmäisessä vanhempien ja opettajien tapaamisessa. "Meille, ja sanon tässä vaiheessa, tilanne on ratkaistu, hän kuitenkin vakuuttaa. Lucas sanoi jälkeenpäin, että asiat ovat rauhoittuneet, ettei hän ollut enää pilkan kohteena."

Koulu häirinnän vastaisessa työssä

Lopputulos on sitäkin traagisempi, koska kyseinen koulu, jossa on lähes 700 oppilasta, osallistui koulukiusaamisen torjuntaan, jonka Jean-Michel Blanquer, silloinen opetusministeri, oli ottanut käyttöön Emmanuel Macronin ensimmäisen viisivuotiskauden aikana. Sellaisenaan henkilökunta on koulutettu tunnistamaan häirintätilanteet, ja tapauksen ilmaantuessa on otettava käyttöön toimenpideohjelma. Hieman yli vuosi sitten, lokakuussa 2021, Dinahin itsemurha lesbofobisen koulukiusaamisen taustalla aiheutti myös suuria tunteita maassa.

Radio RMC:ssä Stéphanie, Lucasin perheen sukulainen, kiistää ajatuksen, että laitos olisi ottanut tilanteen hallintaan. "Häntä ahdisteltiin jatkuvasti hänen asustaan, olemisestaan, siitä, mitä hän antoi. Hän ei piiloutunut ja se häiritsi joitain ihmisiä (…) Hänen äitinsä hallusi apua useaan otteeseen. Kouluympäristö ei reagoinut", hän todistaa, kuvailemalla lasta "aina miellyttäväksi, tarkkaavaiseksi, spontaaniksi, täynnä unelmia ja elämää". Valitus pitää tehdä pian. Verkkoon on laitettu keräys tukemaan perhettä. Hautajaisten siviiliosuus järjestetään lauantaina 14. tammikuuta. Lucasin muistoksi on ilmoitettu myös mielenosoitusmarssi, jonka päivämäärää ei ole vielä tarkennettu.

Muistollesi chèr Lucas
Muistollesi chèr Lucas

Naisten vai miesten mies?

Rudolph Valentino, rakastiko hän naisia? Rakastiko hän naisia rakastavia naisia? Asiaa on pohdittu ja sen muolesta on väänneety asiaa ja asian vierestä.

Nämä kysymykset esitetään vielä usein kun on puhe italialaisesti näyttelijästä Rudolf Valentinosta (1895 – 1936), joka kuoli vain 31 vuotiaana. Hän teki 37 elokuvaa vuosina 1914 – 1926.

Hän solmi avioliiton näyttelijä Jean Ackerin kanssa, joka kesti vain muutaman vuoden (1919-1923. Acker on tullut tunnetuksi lesbona. Hänen yhdistetiin useisiin aikakauden naispuolisiin näyttelijöihin. Valentinolla kerrotaan olleen myös mahdollinen intiimi suhde meksikolaiseen näyttelijään José Ramón Gil Samanieron eli Ramon Navarron (1899 – 1968) kanssa. Myös muita miespuolisia nimiä Valentinon yhteydessä mainitaan.

Mutta onko jonkun tunnetunkin henkilön seksuaalisella suuntautumisella väliä? Ei tietenkään, sillä jos on asiassa jonkin ongelma, niin se on ajankohdan ympäristön ongelma, joka voi vaikeuttaa henkilön hyvinvointia.

Rudolph Valentino
Rudolph Valentino

Maailman valloittaja Klaus Mäkelä

Ranskalainen blogisivusto: Gay Cultes, Un peu de gayté dans ce monde de brutes julkaisi tänään oheisen, pikaisesti väännetyn, kirjoituksen ja siihen oli liitetty kolme suositusta YouTubesta.

Klaus Mäkelä: jos hän olisi ainoastaan komea…

Orchestre de Paris toimii tällä hetkellä enemmän kuin lahjallaan suomalaisen kapellimestarin Klaus Mäkelän johdolla (kuunnelkaa hänen Sibeliustaan). Tämä nuori muusikko, alkujaan sellisti, on jo kaikkien suurten kansainvälisten orkestereiden halajama. Upean oman orkesterimme johtajan pestin lisäksi (upeaa fransut), hän on myös Oslon filharmonikkojen ylikapellimestari, ja pian hän on Amsterdamin kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin johtajana. Toistaiseksi tässä kaikki. Kuitenkin voi lukea enemmän asiasta YouTubesta (niin Mahlerista kuin ”Chosta”): näin saatte tietää, miksi musiikkimaailma on ottanut hänet vastaan todellisena löytönä.

Alempana on hyvin inspiroiva Ravelin Pavane. Pariisin Filharmonian konsertissa Mäkelä laski puikkonsa liittyäkseen Gauthier Capucon kanssa ylimääräiseen esitykseen, joka hurmasi Pierre Boulez-salin yleisön. 26-vuotiaana Mäkelä ei ole ainoastaan komea ja sympaattinen: olemme saaneet hänessä suuren taitelijan.

Voitte lukea tällä hetkellä. K. Mäkelän haastattelun Tèlèrama-lehdestä n:o 3802 (26. marraskuuta ja 2. joulukuuta)

https://youtu.be/LouYxRdnXVM

https://youtu.be/Fkp9scT0eZ8

https://youtu.be/10U4kKALvwM

Ranskan ensimmäinen LGBT+ -oikeuksien suurlähettiläs

Ranskan presidentti lupasi viimeisimmän vaalikamppailunsa aikana nimittää tämän alueen toimintojen suurlähettilään.

26. syyskuuta ministerineuvoston pöytäkirjaan on kirjattu, että ”Eurooppa- ja ulkoasiainministerin ehdotuksesta Jean-Marc Berthon nimitetään LGBT+ -oikeuksien suurlähettilääksi”.

Tehtävään nimitetty Jean-Marc Berthon on 56 vuotias vanhempi virkamies ja hän toimi 2018-2019 presidenti Emmanuel Macronin ihmisoikeuksista vastaavana neuvonantajana. Sen jälkeen hän toimi La Francophonien kansainvälisen järjestön henkilöstöpäällikkönä. Sittemmin hän on toiminut kansalaisuusministeri Marlène Schiappan neuvonantajana.

Amnesty Internationalin LGBTQI+m -asioiden johtaja Sébastian Tüller onkin todennut: ”On hyvä uutinen, että Ranska nimittää vihdoin suurlähettilään koordinoimaan Ranskan kansainvälistä HLBTI+ -ihmisten ihmisoikeuksien suojelemiseksi ja edistämiseksi, mutta meidän on nyt varmistettava, että kunnianhimoisiin toimiin tällä alalla osoitetaan riittävästi resursseja”.

Jean-Marc Berthon
Jean-Marc Berthon

Onko Liechtenstein valmis?

Sveitsissä tuli 1. heinäkuuta voimaa laki, joka sallii erilaiset avioliitot, kuten homojenkin kesken. Tulevan kansallispäivän kunniaksi Liechtensteinin perintöruhtinas Alois anti haastattelun Volksblatt sanomalehdelle.

Toimittaja kysyi vuodesta 2004 lähtien isänsä sijaishallitsijana toimineelta perintöruhtinaalta hänen asennetaan lainmuutokseen Sveitsissä.

Vastauksena toimittajan kysymykseen perintöruhtinas vasta: "Kaikille avoimen avioliitton, erillisenä kysymyksenä tarkasteltuna, ei pitäisi olla suuri ongelma.”

Tämän vastauksen saaminen oli melkoinen pommi perintöruhtinaan taholta, sillä pieni Liechtenstein on todellinen katolisen konservatiivisuuden linnake.

Perintöruhtinas ja hänen puolisonsa
Perintöruhtinas ja hänen puolisonsa
Edellinen