Mopsi's

Ruutuysi vai -ässäkö se oli?

Pimputellessani Joplinin Entertainer ragtime-biisiä, ystäväni ilmoitti sen olleen joskus muinoin (olenhan vasta sorja 24-vuotias, ystäväni ollessa jo huimat 3 vuotta minua vanhempi ;) Ruutuysin tunnari.

Minullakin on jokin äärimmäisen hämärä kuva kaapeista, joita avattiin ja ohjelmasta, jota katsottiin perheen kanssa yhdessä. Liekö Ylellä vielä jossain arkistossa jaksoja, vai miltä kanavalta se tuli?!

Olisi hauskaa, jos kanavat kaivaisivat naftaliinista vanhoja kisailuja ja näyttäisivät niitä vaikka yön pimeinä tunteina (joskin erilaiset kisailu-chätti-härdellit taitavat tuottaa paremmin €:ja) Nostalgiaa...


"Kännissä olet ääliö"

Vai miten sen mainoksen teksti meni? Olen elänyt moraalisessa tyytyväisyydessä ollessani mainoksen kanssa samaa mieltä. Harrastuksiini - kasvatustieteen tiedekunnan ankarasta biletyksestä huolimatta - ei kuulu alkoholin käyttö usein eikä suurissa määrin.

Kunnes,

kutsuin itseni naispuolisen ystäväni luo teelle, mikä on tavallista lähellä toisiamme kun asumme. Hän ilmoitti teen olevan saavuttamatonta, mutta punkkua saa, jos jaksaa Kaija Koota kuunnella. Mitäs minä viaton, otin ja lähdin, kun ei muutakaan tekemistä ollut.

Perillä hän iski käteeni täyden punkkulasin, ennen kuin olin ulkovaatteita saanut pois. Pullo tyhjeni meiltä melkein samantien siinä istuskellessa. Jotta ei tunnelma pääse laskemaan, korkkasimme 0,5 l perinne viina-pullon (mikä jostain syystä kirjoitetaan erikseen), joka sekin tyhjeni aika vauhdilla. Seurauksena olimme molemmat - kun emme isoja ihmisiä ole - kännissä kuin käet 8)

Kun emme enää pysyneet tuolilla, makasimme (minä putosin, hänen laskeutumisensa oli sulokkaampi) lattialla pari tuntia ja nauroimme - nauroimme siis kaksi tuntia putkeen, lähes tautotta ja aivan kaikelle, jopa sille, kun nauraminen jostain syystä lakkasi. Kippurassa, leuat jumissa ja vatsalihakset kiristäen. Nauroimme ja nauroimme...ihan sairaasti.

Sammuin lattialle ämpäri sylissä 22.00. En ole koskaan sammunut mihinkään, sehän on moukkamaista...ystäväni oli vielä vedossa, ja ilmoitti ystävällisesti minulle, kun lattialta myöhemmin toivuin, ottaneensa valokuvia ylennystilastani.

Täytyy sanoa, että perskännit hyvässä seurassa, parin tunnin nauraminen ja vapaa keskustelu elämästä laukaisee erittäin tehokkaasti niin henkistä kuin fyysistäkin stressiä. Erästä serkkuani lainaten: "perusnollaus"

Terapian "väline" tosin aiheuttaa joitakin sivuvaikutuksia seuraavan vuorokauden, mutta hauskaa oli!


Verkostoituminen ja "ystävät"

Ranneliikkeessä on ollut keskustelua facebookista ja ystävyyden "banalisoinnista" (en nyt juuri viitsi tarkistaa, kuka tuon sanoi :)

Arkkipiispa(ko?) juuri televisiossa totesi, että vaikka netissä on paljon erilaisia yhteisöjä, joissa ihmiset puhuvat toisilleen, niin kuitenkaan ei "puhuta" Tottahan se on, että suurin osa kommunikoinnista (nonverbaali) jää pois, eikä nettikeskusteluissa välttämättä sen syväluotaavammin toisen ajatusmaailmaan pääse sisään.

Mitä facebookiin tulee, sanoisin, ettei verkostoitumisesti ole koskaan haittaa. Hyvävelijärjestelmä on sana, joka tulee mieleen; on hyvä olla kontakteja eri puolilta maailmaa. Ei sitä koskaan tiedä koska niistä on hyötyä.


Näin jälkeenpäin

Kävin taas päivän paimentamassa oppilaita suuressa alakoulussa. Ei onneksi ampuminen näkynyt nuorten lasten joukossa sen suuremmin, ja asiaa lienee jo eilenkin käsitelty ahkerasti. Oli ihan terapeuttista nähdä, että lapset touhottavat edelleen ja elämä jatkuu.


Jes!

Wuhuu, hissan metoditentistä tuli 4 (asteikko 1-5 ;)! Sain tentaattorilta viestinkin, jossa sain kiitosta tenttiin "piilotetun kompan" huomaamisesta.

*tuulettaa, vaikka eihän tuo nyt arvosanana mitenkään ennen näkemätön, näinkin akateemisesti ansioituneen opiskelijan opintoreksiterissä, ole ;;))



Hyvää televisiota

Katsoin maanantai-iltana klo 23 Viasat History-kanavalta tullutta dokumenttia. Ohjelmasarjassa tunnetut (britit) selvittävät sukunsa historiaa.

Tässä jaksossa Stephen Fry (muistettanee parhaiten Jeevesinä) selvitteli sukunsa historiaa matkustelemalla pitkin Eurooppaa. Oli koskettavaa, kun aikuinen mies puhkesi itkemään todettuaan monen sukulaisensa päätyneen toisen maailman sodan aikaan keskitysleireille.

Dokumentti onnistui hyvin koskettavalla ja ihmislähtöisellä tavalla osoittamaan, miksi historiaa on tärkeä tuntea ja miksei sen tapahtumia saa koskaan unohtaa. Tuli itselläkin välillä ihan tippa linssiin.

Hyvää televisiota :)


Olipa tentti....huh

Kaksi ja puoli tuntia meni...kerrankin tentti, jossa joutui oikeasti soveltamaan eikä vain toistamaan kirjan sisältöä. Oli työläs (käsi, selkä ja ennen kaikkea aivot ihan muusina), mutta kuitenkin mukava tehdä tenttiä, jossa oikeasti pääsee käyttämään aivojaankin; tentti, jossa oppii samalla.

Kokeethan ovat nykyään (opettaja-lehdessä taisi olla tästä asiaa, en perehdy ko. julkaisuun sen tarkemmin) - tai paremminkin ovat aina olleet - pelkkiä muistitestejä. Eivät ne mittaa osaamista, soveltamiskykyä tai taitoa siirtää opittu asia toiseen yhteyteen (esim koulusta arkeen, vaikkapa matematiikan laskut).

Opettaja-lehdessä oli joitan ihan kiinnostavia (ei välttämättä uusia, mutta käyttämättömiä) ideoita, kuten lunttilapun tekeminen koetta varten ja sen käyttäminen (sallitusti siis ;), kotitentti: annetaan vaikkapa vuorokausi vastata kysymyksiin vapaita lähteitä käyttäen ym. Toisaalta pitäisi kyllä kokeiden kysymyksiäkin muokata (perinteisesti järjestettäessä) Itse suosin kysymyksenasetteluja, joissa oppilas joutuu tuottamaan tekstiä ja soveltamaan tietojaan. Esseitä toisin sanoen, jos alakoulun puolella nyt esseistä voidaan puhua. Kysymykset, joihin voi vastata yhdellä sanalla, eivät kerro mitään siitä, YMMÄRTÄÄKÖ oppilas asiasta mitään, se kertoo vain, että oppilas MUISTAA ASIAN KIRJASTA. Ei hyvä, tai ei ainakaan aitoa oppimista.

Onneksi kasvatustieteissä enenevissä määrin on huomattu erilaiset tavat oppia ja sitä kautta tarve opettaa monipuolisin tavoin, rikkoen vanhoja käsityksiä luokan edessä jauhavasta opettajasta, jonka puhe kopioidaan vihkoon. Helpottaa ja vaikeuttaa työtä, ainakin vaatii hemmetisti luovuutta, mikä lienee niin helpotus kuin kirouskin :)

Kahta samanlaista päivää ei opettajalle tule, tai jos tulee, on se itsestä kiinni. Yleensä oppilaat kuitenkin varmistavat sähläämisellään tarpeellisen vaihtelun opettajankin päivään. Kiva duuni opettaminen, suosittelen!

(ja ihmettelen, millä aasinsillalla pääsin historian soveltavasta metodiopin tentistä opettajuuden kysymyksiin??)


Opiskelua opiskelua...

Huomenna olisi sitten historian sivuaineesta tentti: historian tutkimuksen käytäntöjä ja menetelmiä. Historian metodioppia toisin sanoen.

Aihe ihan kiinnostava, motivaatio vain häviää joka sivun loppuun päästyäni. Ottar Dahlia (1971) luen ja täytyy sanoa, että on saanut aikaan luettavan ja asiallisen paketin. Ainakin verrattuna huvikseni (ja opintoviikkoja saadakseni ;) tenttimääni naistutkimuksen tenttiin sukupuolen käsittelystä mediassa; kirjat olivat aika huttuista tekstiä.

Jos sitä vaan saa itseään niskasta kiinni, saattaisin valmistua tämän lukuvuoden aikana. Muuten tulee pakkosiirto uuteen tutkintojärjestelmään, mikä tietää lisäopintoja saman tutkinnon suorittamiseksi.

Paskamaista tässä on kyseenalainen opiskelijan oikeusturva. Lähdin opiskelemaan 4,5-vuotista tutkintoa, mutta siirtymäaika vanhasta uuteen on vain 4 vuotta. Minun pitäisi siis suorittaa 4,5-vuotinen tutkintoni vain 4 vuodessa, tai siirtyä uuteen järjestelmään ja opiskella "ylimääräisiä" opintoja saman tutkinnon saavuttaakseni.

Vittumaista toimintaa, jota ei edes yliopiston hallinto osaa selittää. Edellisen uudistuksen siirtymäaika oli 5v. ja sitä edellisen 10v.

Toisissa tiedekunnissa uudistusta ei otettu vielä lainkaan ohjelmaan. V#¤ttaa kasvatustieteellisen tiedekunnan ja valtiovallan hätäily uudistusten kanssa. Muualla Euroopassa - Euroopan alueen opiskelujärjestelmien yhtenäistämisetä uudistuksessa on siis kyse - ei olla vielä edes ajateltu uudistuksen toimeenpanoa - ainakaan tietääkseni (?), ja meillä mennään täyttä häkää eteenpäin huolimatta siitä, että esim. vuonna 2004 aloittaneiden kasvatust. opiskelijoiden oikeusturva on kyseenalainen. Tämän myöntävät ROKLin hallinnon edustajatkin, laitoksen johtajaa myöden.

Minkäs teet, p"#¤le! Opiskelet sitten vaan "ylimääräistä" ja saat saman maisterin paperin suuremmalla vaivalla, kuin vuotta ennemmin aloittaneet. (Eihän opettaja voi toisaalta sanoa lisäopiskelun olevan pahasta, mutta olisi kiva joskus päästä työelämäänkin) Elämä on, tosiaan!