Deus semper maior!

Lehtikirjoitus dementikoista

Yhteiskunnan moraali mitataan sillä miten se kohtelee heikoimpia jäseniään. Voimakkaat pärjäävät aina jollakin tavalla; tietenkin heitä on kohdeltava oikeudenmukaisesti, mutta he eivät tarvitse erityiskohtelua pysyäkseen hengissä. Sitä vastoin yhteiskunnan on parhaansa mukaan huolehdittava heikoimmista – lapsista, vanhuksista, sairaista, vammaisista, syrjäytyneistä – ja tuettava heitä ihmisarvoiseen ja (niin pitkälle kuin mahdollista) itsenäiseen elämään.

Itsenäisyys ei kuitenkaan ole vaihtoehto kaikille näistä ryhmistä. Esimerkkinä mainittakoon dementoituneet. Koska elinikä pitenee yhteiskunnassamme, he elävät usein dementiansa kanssa jopa vuosikymmeniä. On siis kyse kasvavasta ryhmästä. Velvollisuutemme on huolehtia heistä, ei ainoastaan koska he ovat heikkoja, vaan koska olemme kiitollisuusvelassa näitä yhteiskuntaamme rakentaneita kohtaan.

Porvoon kaupunki tarvitsee enemmän dementikkojen ryhmäkoteja lähivuosien aikana. Siellä heistä pidettäisiin huolta tavalla joka toisaalta antaa heille virikkeitä ja siten hidastaisi sairauden kulkua, ja toisaalta suojelisi heitä niiltä onnettomuuksilta joita dementoituneet voivat kohdata.

Tästä on pitkällä tähtäimellä jopa taloudellinen hyöty: Jollei demetikoille ole sopivia paikkoja, he joutuvat sairaalaan, mikä on kalliimpi vaihtoehto - eikä sitä paitsi ole yhteiskuntamme arvon mukaista ahtaa ruumiillisesti suhteellisen terveitä ihmisiä paikkaan jossa he nopeasti kuihtuvat virikkeiden puuttoon.

Karl af Hällström
RKP, Porvoo

Lähetetty Uusimaa-lehteen 20.10.08



Insändare om dementa

Ett samhälles moraliska kvalitet mäts genom hur det behandlar sina svagaste medlemmar. De starkaste klarar sig alltid på sätt eller annat; det är klart att de skall behandlas rättvist, men de behöver inga specialåtgärder för att överleva. Däremot bör samhället efter bästa förmåga ta hand om de svaga - barn, gamla, sjuka, handikappade, utslagna - och stöda dem till ett människovärdigt och (så långt som möjligt) självständigt liv.

För vissa av dessa grupper är självständighet dock inget alternativ. Som exempel kan nämnas de dementa. Med stigande livslängd i samhället lever de drabbade ofta med sin demens i flera årtionden. Det är alltså en grupp som ökar i antal. Vi har en förpliktelse att ta hand om dem, inte bara för att de är svaga, utan också eftersom de har varit med och byggt upp det samhälle som vi nu har, och vi alltså står i tacksamhetsskuld till dem.

Det som Borgå stad behöver mer av under de närmaste åren är gruppboenden för dementa. Där skulle de tas om hand på ett sätt som å ena sidan stimulerar dem och så fördröjer sjukdomens framskridande, men å den andra skyddar dem från de olyckor och missöden som dementa kan råka ut för.

Dessutom finns det i längden en rent ekonomisk nytta med detta: Om det inte finns lämpliga platser för dementa, hamnar de snabbt på långvården, vilket är ett dyrare alternativ – förutom att det är ovärdigt för ett civiliserat samhälle att stuva in fysiskt rätt friska personer på ett ställe där de snabbt vegeterar av brist på stimulans.

Karl af Hällström
sfp, Borgå

Insänd till Borgåbladet 20.10.08



Vaalikone (SLY 6-14)

Niin kuin monella muullakin medialla, on Suomen Lehtiyhtymällä oma vaalikoneensa. Tässä otos omista vastauksistani.

6. Päivähoito-oikeuden rajoittamista on esitetty yhdeksi vaihtoehdoksi pitää menojen kasvu kurissa. Miten suhtaudut ajatukseen?
*Lasten päivähoito-oikeutta ei saa rajoittaa
Päivähoito-oikeutta saa rajoittaa, jos toinen vanhemmista on kotona
Jokaiselle kuuluva, subjektiivinen päivähoito-oikeus olisi poistettava alle kolmivuotiailta lapsilta
Subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta pitäisi luopua kokonaan
Ehdokkaan painoarvo: tärkeä
Kommentti: Lapsella, ei vanhemmilla, on oltava oikeus päivähoitoon. Lapsen kehitykselle on tärkeää saada toimia ryhmässä. Vanhemmilla on toki oikeus päättää lapsensa asioista.

7. Porvoossa valmistaudutaan uuden virastotalon suunnitteluun. Miten kaupungin hallinto olisi mielestäsi järjestettävä?
Keskittää uuteen virastotaloon
*Säilyttää nykyisellään eli uutta virastotaloa ei tarvita
Hajauttaa nykyistä useampaan kohteeseen
Ehdokkaan painoarvo: ei tärkeä

8. Miten kaupunginhallituksen ja lautakuntien jäsenet olisi mielestäsi valittava?
Jäseniksi olisi valittava vain vaaleissa valituksi tulleita valtuutettuja
Jäseniksi valitaan valtuutettuja ja varavaltuutettuja
*Jäseniksi voitaisiin valita myös muita henkilöitä
Ehdokkaan painoarvo: neutraali
Kommentti: Kansan valitsemalla valtuustolla on kaupungissa korkein päätäntävalta. Se kantaa vastuun tehdyistä päätöksistä. Jos valtuuston mielestä johonkin elimeen on sopivia henkilöitä valtuuston ulkopuolella, heitä on voitava käyttää. Vastuu jää kuitenkin valtuustolle.

9. Mitä mieltä olet seuraavasta väittämästä: ”Sairaanhoidon potilasmaksut pitäisi porrastaa tulotason mukaan.”
Täysin samaa mieltä
*Jokseenkin samaa mieltä
Jokseenkin eri mieltä
Täysin eri mieltä
Ehdokkaan painoarvo: neutraali
Kommentti: Pienituloisille voisi myöntää alennettuja maksuja. Jos suurituloisia "rangaistaan", voivat kunnan tulot itse asiassa laskea, koska he etsiytyisivät yksityiselle sektorille.

10. Jos kaupungin talous ajautuu kriisin partaalle, mikä seuraavista torjuntakeinoista on mielestäsi paras?
Henkilöstön lomautus
Tarpeellinen määrä irtisanomisia eli toimintojen karsiminen
*Tuloveron korottaminen
Omaisuuden myyminen
Ehdokkaan painoarvo: neutraali
Kommentti: Karvaita keinoja kaikki. Kaikkia on harkittava. Menoja on tarkistettava, kuitenkin niin ettei peruspalvelut kärsi. Henkilöstöä voi karsia luonnollisen poistuman kautta, mutta sen lomauttaminen tai irtisanominen on hankalaa jos kaupunki haluaa toimia vastuuntuntoisena työnantajana, mikä on toivottavaa. Omaisuutta voi myydä jos sitä ei välttämättä tarvita toimintaan, mutta olisi huolehdittava hyvän hinnan saamisesta.

11. Mitä mieltä olet väittämästä ”Terveyspalveluissa pitäisi lisätä mieluummin julkisia kuin yksityisiä palveluita”.
Täysin samaa mieltä
*Jokseenkin samaa mieltä
Jokseenkin eri mieltä
Täysin eri mieltä
Ehdokkaan painoarvo: tärkeä
Kommentti: Kunnan on huolehdittava kuntalaisten terveydenhuollosta. Yksityinen sektori voi antaa lisän kunnallisille palveluille. Kunnalla on kuitenkin viime kädessä vastuu siitä että kaikki toimii, joten sen pitää ylläpitää asiallinen palvelutaso myös omalta osaltaan.

12. Veroprosenttia on nostettava palvelujen turvaamiseksi.
Täysin samaa mieltä
*Jokseenkin samaa mieltä
Jokseenkin eri mieltä
Täysin eri mieltä
Ehdokkaan painoarvo: neutraali
Kommentti: Mikäli palvelut ovat vaarassa eikä maltillinen menojen leikkaus riitä, on verotusta tarkistettava.

13. Mitä mieltä olet väittämästä "Porvoo kasvaa liian nopeasti."
Täysin samaa mieltä
Jokseenkin samaa mieltä
*Jokseenkin eri mieltä
Täysin eri mieltä
Ehdokkaan painoarvo: neutraali

14. Miten kasvavan vanhusväestön asumisedellytykset turvataan?Lisää kunnallisia laitospaikkoja
Lisää yksityisiä palvelutaloja
Kotona asumista tuettava
*Omaishoitajien tukea lisättävä merkittävästi
Ehdokkaan painoarvo: neutraali
Kommentti: Kaikki vaihtoehdot ovat hyviä. Vanhukset ovat yksilöitä siinä missä muunkin ikäiset ihmiset, ja tarpeet vaihtelevat. Siksi palvelujen skaalan on oltava laaja. Omaishoitajat tekevät raskasta uhrautuvan sankarillista työtä, ja heitä on tuettava paremmin kuin nyt.


Lehtikirjoitus perheväkivallasta

Perheen sisäinen väkivalta on hankala ongelma torjua. Tämä johtuu m.m. siitä että väkivalta monasti jää pimentoon uhrin voimakkaan häpeän tunteen takia. Lisäksi perheväkivalta usein n.s. periytyy, joten ongelma voi pahimmassa tapauksessa elää sukupolvesta toiseen. Sitä paitsi yhteiskunnassa on tekijöitä jotka hankaloittavat ongelmaa; mainitsen tässä vain työttömyyden ja helposti saatavilla olevan alkoholin.

Mitä voimme yhteiskuntana tehdä? Yksinkertaista ratkaisua ei ole, ja paljon tehdään jo. Toisaalta meidän on autettava väkivallan uhreja ja n.s. siivota jälkiä. Sairaanhoito ja turvakodit voidaan tässä mainita. Toisaalta taas on kaikin keinoin yritettävä estää ongelmien paheneminen väkivaltaisuuteen saakka. Tässä terveydenhoito, perheneuvonta ja asennekasvatus astuvat kuvaan. Tärkeätä olisi että mahdolliset väkivallantekijät saisivat paremmat työkalut ongelmien ratkaisuun.

Myös meillä kuntavaaliehdokkailla on vastuumme. Etenkin niiden, jotka valitaan valtuustoon ja eri lautakuntiin, on huolehdittava siitä että tarpeelliset resurssit ovat olemassa, jotta eri aloitteet tämän monimutkaisen ongelman ratkaisemiseksi voisivat onnistua. Porvoon kaupunginhallitus on nimittänyt työryhmän, mikä tietenkin on jo jotain, mutta enemmän olisi tarpeen. Erityisesti tarvittaisiin mielestäni lisää virkoja perheneuvontaan. Tässä kaupungilla on mahdollisuus hedelmälliseen yhteistyöhön seurakuntien kanssa.

Karl af Hällström
RKP, Porvoo

*

Julkaistu Uusimaa-lehdessä 15.10.08


Four husbands

An 80-year-old lady was being interviewed by the local news station because she had just gotten married - for the fourth time. The interviewer asked her questions about her life, about what it felt like to be marrying again at 80, and then about her new husband's occupation.

"He's a funeral director," she answered.

"Interesting," the newsman thought. He then asked her if she wouldn't mind telling him a little about her first three husbands and what they did for a living.
She paused for a few moments, needing time to reflect on all those years. After a short time, a smile came to her face and she answered proudly, explaining that she'd first married a banker when she was in her early 20's, then a circus ringmaster when in her 40's, later on a preacher when in her 60's, and now in her 80's, a funeral director.

The interviewer looked at her, quite astonished, and asked her why she had married four men with such diverse careers.

She smiled and explained: "I married one for the money, two for the show, three to get ready, and four to go."

*

Thanks to MadPriest.
http://korta.nu/66ce


Insändare om familjevåld

Våld inom familjen är ett svårt problem att tackla. Detta beror bl.a. på att mörkertalet är stort eftersom våldet är omgivet av så starka skamkänslor från offrets sida. Vidare går familjevåldet ofta s.a.s. i arv, så problemet kan i värsta fall leva vidare i generation efter generation. Dessutom finns det faktorer i samhället som är ägnade att motverka problemets lösning; jag vill bara nämna arbetslösheten och den lättillgängliga alkoholen som exempel.

Vad kan då vi som samhälle göra? Det finns ingen enkel lösning, och mycket görs redan. Å ena sidan bör vi hjälpa offren för våldet och s.a.s. städa upp efteråt. Sjukvård, skyddshem och barntillsyn kan nämnas här. Å andra sidan bör alla klutar läggas till för att förhindra att problemen går så långt att våld bryter ut. Här kommer hälsovård, familjerådgivning och attitydfostran in i bilden. Viktigt vore att ge de potentiella våldsverkarna bättre verktyg för problemlösning.

Också vi kommunalvalskandidater har vårt ansvar. Särskilt de av oss som blir invalda i fullmäktige och olika nämnder bör se till att tillräckliga resurser finns för de olika initiativ som försöker rå på detta snåriga problem. Stadsstyrelsen i Borgå har tillsatt en arbetsgrupp, vilket ju är en början, men mer behövs. Specifikt upplever jag att det skulle finnas ett behov av flera tjänster för familjerådgivare. Här har staden möjlighet till ett fruktbart samarbete med församlingarna.

Karl af Hällström
sfp, Borgå

*

Publicerad i Borgåbladet 14.10.08



Sosiaalinen vaalikone 3

Olen vastaillut Sosiaalisen vaalikoneen kysymyksiin Facebookissa. Kysymyksiä on satoja, joten en varmaankaan ehdi vastaamaan niihin kaikkin. Käy kuitenkin vertailemassa vastauksiani omiisi! Tässä muutama esimerkki:

Pitäisikö lasten päivähoito-oikeutta rajoittaa?
Päivähoito-oikeutta ei saa rajoittaa.
Kommentti: Päivähoito-oikeus tulee nousta lapsen, ei vanhempien, tarpeesta. Ryhmässä toimiminen on lapselle hyväksi.

Tulisiko poikien ympärileikkauksia uskonnollisista syistä tehdä kunnallisessa terveydenhoidossa?
Kyllä, omalla kustannuksella
Kommentti: On parempi tehdä niitä valvotuissa oloissa, kun niitä kuitenkin tullaan tekemään.

Nuorten psyykkiset vaikeudet ovat tulleet ikävien tapahtumien vuoksi mukaan arkipäiväisiin keskusteluihin. Miten kuntien ensisijaisesti tulisi suhtautua asiaan?
Kunnan tulee turvata tulevaisuutta kokonaisvaltaisesti panostaen erityisesti sekä ennaltaehkäisevään että korjaavaan mielenterveystyöhön.
Kommentti: Nuorten (sekä tietenkin muidenkin asukkaiden) hyvinvointi on kunnalle tärkeä asia.

Kuinka kuntien tulisi suhtautua perheeseen, jossa lasten vanhemmat ovat samaa sukupuolta?
Kunnan on velvollisuus kouluttaa työntekijänsä kohtaamaan kaikenlaiset perheet ja antaa työntekijöille riittävästi tietoa erilaisista perhemuodoista.
Kommentti: Toisiaan ja lapsiaan rakastavat vanhemmat ovat lapselle erittäin hyvä asia. Sukupuolijakauma on toisarvoinen asia.

Maassamme on paljon vaikeavammaisia, jotka tarvitsevat henkilökohtaisen avustajan apua elääkseen normaalia elämää. Oletko sitä mieltä että avustajatoiminta pitäisi saada jo subjektiiviseksi oikeudeksi vaikeavammaisille?
Kyllä.
Kommentti: Yhteiskunnan on huolehdittava heikoimmista jäsenistään ja tukea heidän integroitumisensa. Tämä on yksi esimerkki.