• Kalle af

Lehtikirjoitus perheväkivallasta

Perheen sisäinen väkivalta on hankala ongelma torjua. Tämä johtuu m.m. siitä että väkivalta monasti jää pimentoon uhrin voimakkaan häpeän tunteen takia. Lisäksi perheväkivalta usein n.s. periytyy, joten ongelma voi pahimmassa tapauksessa elää sukupolvesta toiseen. Sitä paitsi yhteiskunnassa on tekijöitä jotka hankaloittavat ongelmaa; mainitsen tässä vain työttömyyden ja helposti saatavilla olevan alkoholin.

Mitä voimme yhteiskuntana tehdä? Yksinkertaista ratkaisua ei ole, ja paljon tehdään jo. Toisaalta meidän on autettava väkivallan uhreja ja n.s. siivota jälkiä. Sairaanhoito ja turvakodit voidaan tässä mainita. Toisaalta taas on kaikin keinoin yritettävä estää ongelmien paheneminen väkivaltaisuuteen saakka. Tässä terveydenhoito, perheneuvonta ja asennekasvatus astuvat kuvaan. Tärkeätä olisi että mahdolliset väkivallantekijät saisivat paremmat työkalut ongelmien ratkaisuun.

Myös meillä kuntavaaliehdokkailla on vastuumme. Etenkin niiden, jotka valitaan valtuustoon ja eri lautakuntiin, on huolehdittava siitä että tarpeelliset resurssit ovat olemassa, jotta eri aloitteet tämän monimutkaisen ongelman ratkaisemiseksi voisivat onnistua. Porvoon kaupunginhallitus on nimittänyt työryhmän, mikä tietenkin on jo jotain, mutta enemmän olisi tarpeen. Erityisesti tarvittaisiin mielestäni lisää virkoja perheneuvontaan. Tässä kaupungilla on mahdollisuus hedelmälliseen yhteistyöhön seurakuntien kanssa.

Karl af Hällström
RKP, Porvoo

*

Julkaistu Uusimaa-lehdessä 15.10.08