Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset syyskuulta 2006.
Edellinen

Attack!

I've come under attack from certain individuals who claim that I'm blind, unwise, ignorant, gluttonous, lawless and avaricious. I'm also a man of doutful morals and should fear the everlasting fire. I should study Scripture, too - notwithstandeing the fact that I already do so daily.

The reason, of course, is that I refuse to be homophobic.

***

Jag har under de senaste dagarna fått möta en hel del motstånd från personer som anklagar mig för ett och annat. Thomas Illman, som har varit aktuell idag, har också kommenterat, men han har inte varit ful i mun, trots att han var sitt eget provokativa jag. Tack för det, Thomas!

Här är några citat från kommentarer som jag tyckte närmade sig det fula:

"Bengt" skriver:
Att man kan missa att det står att man inte ska ha sexuella aktiviteter med sitt egna kön är helt enkelt blindhet.
"Väktarna här äro allasammans blinda, de hava intet förstånd; de äro allasammans stumma hundar, som icke kunna skälla; de ligga och drömma och vilja gärna slumra. Men de hundarna äro ock glupska och kunna ej bliva mätta. Ja, sådana människor äro herdar, dessa som intet kunna förstå! De vilja allasammans vandra sin egen väg; var och en söker sin egen vinning, alla, så många de äro." (Jes 56:10-11)

"Magnus" kommenterar:
[... du är] en Kristi tjänare som en dag skall göra räkenskap för din ämbetsförvaltning [...] Hur motiverar Du din moral? Finns det rätt och fel enligt ditt synsätt?
Tag en stund och betänk Jesajaorden: "De skall se med sina ögon och ändå inte och höra med sina öron och ändå inte förstå och omvända sig och få förlåtelse.
Konklusion: Studera Skriften Ämbetsbroder!!
Jag hoppas det är av okunskap du inte ser [o]klarheten i dina resonemang.
Jag fick intrycket av din brist på trohet till Lagen och Jesu undervisning samt hans respekt mot Lagen att du därmed var laglös!!!!

Enligt dessa herrar är jag alltså blind, oförståndig, okunnig, glupsk, laglös och söker min egen vinning. Min moral sätts också i tvivelsmål, och jag får ett förtäckt hot om den eviga elden. Dessutom bör jag studera Skriften - att jag redan nu gör det dagligen är tydligen irrelevant.

Inte har de helt fel, förstås. Jag är en syndare, som inte vet hela sanningen och inte känner hela Guds väsen. Gud är nämligen större än jag. Jag måste ta ansvar för det jag undervisar, det är också korrekt.

Må Gud hjälpa mig - från vissa av hans efterföljare tycks jag bara ha skällor och hot att hämta.


Thomas Illman i Volt

Thomas Illman ("kristen fundamentalist, islamofob, homofob, antifeminist och kärnkraftsförespråkare, kvinnoprästförespråkare och evolutionist"), som ofta kommenterar min blogg, är intervjuad i veckans nummer av Volt. På nätet finns tyvärr bara en blänkare.

Han målas upp som en provokatör.
"Själv säger Thomas att han egentligen inte tycker att han tillspetsar så mycket, men samtidigt har han ingenting emot att reta upp människor. Allt han gör är att använda sin mänskliga rättighet att fritt uttrycka sin åsikt. [...] Att yttrandefriheten kan missbrukas och användas på fel sätt håller han inte med om. [...] Om andra använder hans argument för att diskriminera är ansvaret inte längre hans, menar han, eftersom de som vill diskriminera alltid hittar sätt att göra det."

Personligen tyckte jag det var intressant att läsa om hans teologiska utveckling, eftersom den går tvärt emot min egen (se inlägget "Att mista tron", 9.5.06).
"Genom åren har Thomas tro sakta men säkert gått mot en allt mer konservativ inriktning. I övre tonåren var han rätt liberal teologiskt, sympatiserade med Martin Luther Kings syn på sociala reformer och den kristna pacifismen, men med stigande ålder har åsikterna gått mot en evangelisk eller, om man så vill, fundamentalistisk syn."

Jag antar att skribenten med "evangelisk" menar "evangelikal", vilket är en skillnad som syns i svenskan, men inte i t.ex. engelskan. Evangeliskt är det som har med evangeliet att göra, medan den evangelikala rörelsen är en konservativ (fundamentalistisk) rörelse med rötter i USA, där den har stort inflytande också politiskt som president Bush' stödtrupper.

Thomas Illman och jag är förresten s.g.s. lika gamla, om det nu har någon betydelse. Vi är båda 38 år, även om jag är det i bara ett par veckor till.

Volt:
http://www.volt.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=59

Illmans blogg:
http://www.bloggen.fi/thomasillman/

Exempel på Illmans kommentarer:
http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/09/hbt-bibeln-dubbla-krleksbudet-luk-1027.html


Konkurrens om jobbet

Notis från domkapitlet:

Inom utsatt ansökningstid har tjänsten som sekreterare för gudstjänstliv och musik i Borgå stift sökts av kaplanen i Borgå svenska domkyrkoförsamling Karl af Hällström, teologie studeranden Kenneth Nygård, mus. mag. Jan Hellberg och biträdande rektorn vid Musikinstitutet Kungsvägen, kantor-organisten Marianne Sundroos.

Som bekant sökte jag tjänsten redan under den första ansökningstiden i juni. Nygård lämnade in sin ansökan förra veckan, medan Hellberg och Sundroos lämnade in sina nu de senaste par dagarna.

Nygård är inte formellt behörig, eftersom man bör ha en högre högskoleexamen. Honom kan vi alltså bortse från.
Sundroos känner jag inte, men om hon har en kantor-organistexamen har hon chanser. De förminskas däremot av att hon inte har arbetat inom kyrkan, åtminstone på senare tid. Jag känner henne inte, så jag kan inte säga så mycket om hennes karriär.
Hellberg känner jag däremot. Han är inte kyrkomusiker till utbildningen, utan har jobbat som musiklärare på bl.a. Lärkkulla. Han har varit och är församlingsaktiv och leder Finska missionssällskapets ungdomskör Furaha sedan ett antal år tillbaka.
Själv har jag en omfattande församlingserfarenhet, mer än de andra, och förtrogenhet med stiftet mer än alla utom eventuellt Hellberg. Musikaliskt är jag däremot inte mer än en kunnig amatör.

Min preliminära bedömning är att det står mellan mig och Hellberg, men Sundroos är knappast chanslös hon heller. Det beror på vad beredningen och beslutsfattarna väljer att betona, och det ser vi om några veckor.




Veckans anekdot: Giftastankar

Nu när sommarens vigselsäsong börjar vara förbi, kan det vara dags med en liten tillbakablick. Jag hade inte så värst många vigslar själv, eftersom jag hade två skribaläger, vilket äter upp sommaren ganska effektivt. Men några var det i alla fall.

En gång var brudgummen polis, och hans bröder antingen poliser eller militärer. Då flera av hans kolleger naturligtvis också var bjudna, och de alla var uniformerade, har jag aldrig känt mig så säker på ett bröllop förr - men jag funderade nog lite hur det övriga Borgå skulle klara sig en lördag kväll...

När jag en annan gång skulle ta till orda efter brudmarschen, fick jag tag i fel bokmärke i handboken. Jag hann en bit innan jag märkte mitt misstag:
I Guds, Faderns och Sonens och den heliga Andens, namn. Kära vänner. Kära NN och NN. Gud har gett er detta barn... ehm... *blädder* ... Ni har kommit inför Guds ansikte för att ingå äktenskap...

En vigsel förrättade jag på en fjärd utanför Emsalö i Borgå skärgård (och vi hade nog en båt, om det är någon som undrar). Det var åska i luften, och vi såg en åskfront väster om Emsalö, så vi styrde österut och lyckades hålla oss undan. När vi stod på övre däck för att börja själva vigseln, kom det ett ordentligt åskdunder. Under vigseln var det tyst, men när den var slut dundrade det igen. Vi konstaterade att det var väl valda brudmarscher!


Behaglig röst ett viktigt biskopskriterium?

En kommentator här på bloggen undrade vilken av biskopskandidaterna som har den behagligaste rösten och den bästa retoriken. Hon vill nämligen inte somna i kyrkan när biskopen medverkar. Vilket förstås är förståeligt. Värst skulle det förstås vara om biskopen själv skulle somna...

Hur som helst finns det en möjlighet att jämföra både röst och retorik genom att gå till Dagens lösning, där man hittar intervjuer med både Björkstrand och Perret.

Björkstrand: http://www.kyrkanswebbradio.fi/index.php?id=52
Perret: http://www.kyrkanswebbradio.fi/index.php?id=51


Sverige: Inget välsignelseformulär ännu

Ruotsin kirkossa ehdotetaan rekisteröidyn parisuhteen siunaamisen kaavaa. Sitä ei kuitenkaan ihan vielä tule, sillä sikäläinen kirkkohallitus veti ehdotuksen pois kirkolliskokouksen esityslistalta vedoten lisäselvitysten tarpeellisuuteen.

***

Jag kommenterade 22.7.06 det förslag till ordning för välsignelse av registrerat partnerskap, som i mars i år gick ut på remissrunda inom Svenska kyrkan. Tanken var att det svenska kyrkomötet skulle fatta beslut i frågan under den session som pågår som bäst.
http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/07/ordning-fr-vlsignelse-av-partnerskap.html

Kyrkans tidning kan dock berätta att det krävs ytterligare beredning innan kyrkomötet får ta ställning i saken.
http://www.kyrkanstidning.com/ArticlePages/200609/27/20060927154900_Headline249/20060927154900_Headline249.dbp.asp


Utländskt homoäktenskap registreras inte i Sverige

Two Swedish gay men got married in Canada, and subsequently tried to register their marriage with the Swedish authorities, but have failed so far.

***

Lars Arnell och Lars Gårdfeldt, präster i Svenska kyrkan, har gift sig (med varandra) i Kanada och sedan försökt registrera sitt äktenskap hos de svenska myndigheterna. De motiverade med att Sverige erkänner utomlands ingångna äktenskap, och deras äktenskap är giltigt enligt kanadensisk lag. Detta skrev Kyrkans tidning om i april, och jag kommenterade saken 23.5.06.
http://www.kyrkanstidning.se/ArticlePages/200604/21/20060421112531_Headline313/20060421112531_Headline313.dbp.asp
http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/05/uutinen-ruotsalaiset-homopapit.html

Nu berättar Kyrkans tidning (26.9.06) att de har fått back.

"Skatteverket hänvisar i sitt beslut till äktenskapsbalken som inte gör det möjligt för två män att gifta sig i Sverige. Det kanadensiska äktenskapet omvandlas därför till partnerskap.
[...]
Trots Skatteverkets negativa utslag ser Lars Gårdfeldt ändå en dubbelhet i svaret.
– I alla brev som vi fått av myndigheterna ser vi att de inte ifrågasätter vårt äktenskap. Problemet är att det inte går att folkbokföra, säger han.
– Samtidigt är det direkt stötande att Skatteverket hellre erkänner äktenskap där en part är minderårig än när båda är vuxna, säger Lars Gårdfeldt."

Paret har överklagat beslutet till länsrätten utan framgång, och vill nu överklaga till kammarrätten.

http://www.kyrkanstidning.com/ArticlePages/200609/26/20060926111458_Headline051/20060926111458_Headline051.dbp.asp


Hbt-bibeln

Jag har samlat synpunkter om Bibelns och olika bibelställens anknytning till homosexualitet här på bloggen, och länkar till inläggen här nedan. Jag har här också samlat några länkar till hemsidor som kan komma med vidare infallsvinklar.

Först ändå något ord om Bibeln. Den är människors ord, eftersom varje bokstav i Bibeln är skriven av en människa. Samtidigt är den Guds ord, eftersom Gud har inspirerat skribenterna. Eftersom Bibeln är Guds ord, har den ett budskap också till dagens människor. Detta budskap måste dock granskas genom de mänskliga kläder som det har fått, då det uttalades i en speciell historisk situation. Det är budskapet, inte dess kulturella infattning, som är det väsentliga.
Likaså kan vi inte se på Bibeln som en samling verser som alla har samma vikt och värde. Varje enskilt bibelställe måste granskas utgående från Bibelns helhetsbudskap. I min bibeltolkning utgår jag från att Gud blev människa i Kristus för att visa oss sin kärlek och befria oss från ondskan. Detta förpliktar oss att (sträva efter att) leva ut Guds kärlek i vårt förhållande till vår medmänniska, såsom det Dubbla kärleksbudet (Luk 10:27) befaller oss.

När jag då med denna utgångspunkt granskar Bibeln för att se vad den säger om homosexuell kärlek, kommer jag till slutsatsen att den är ett uttryck för Guds kärlek lika mycket som den heterosexuella kärleken är det. En mer detaljerad granskning når du genom länkarna nedan. En granskning av detta slag kan aldrig vara heltäckande och slutgiltig när den publiceras som korta blogginlägg, men listan lever, och kommer säkert att göra det länge än.

Skapelsen (1Mos 1-2) http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/09/hbt-bibeln-skapelsen-1mos-1-2.html
Sodom (1Mos 19) http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/09/hbt-bibeln-sodom-1mos-19.html
Renhetslagarna (3Mos 18:22, 20:13) http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/09/hbt-bibeln-renhetslagarna-3mos-1822.html
David och Jonatan (1Sam 18-20, 2Sam 1:26) http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/09/hbt-bibeln-david-och-jonatan-1sam-18.html
Eunucker (Jes 56:4-5) http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/09/hbt-bibeln-eunucker-jes-564-5.html
Dubbla kärleksbudet (Luk 10:27) http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/09/hbt-bibeln-dubbla-krleksbudet-luk-1027.html
Onaturligt umgänge (Rom. 1:26-27) http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/09/hbt-bibeln-onaturligt-umgnge-rom-126.html
Orättfärdighet (1Kor. 6:9f; 1Tim. 1:10) http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/09/hbt-bibeln-orttfrdighet-1kor-69f-1tim.html

Svenska länkar:
Lars Arnell: Kristen tro och homosexuell samlevnad - Visst går det att förena! http://web.telia.com/~u74402809/
Barbro K. Gustafsson (EKHO Stockholm): Bibeln och homo/bisexualiteten http://www.geocities.com/WestHollywood/Village/9174/bibeltolkning.html
EKHO Göteborg (länkar): Vad säger Bibeln om homosexuell samlevnad? http://www.ekho.nu/goteborg/bibeln.html

Engelska länkar:
Gentle Spirit (hbt-församling i Alabama): You Can Be Gay AND Christian! http://www.gentlespirit.org/homobible.htm
Whosoever Magazine: What We Believe http://www.whosoever.org/believe.html

Edellinen