Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset marraskuulta 2007.
Edellinen

Böter i Hyvinge-fallet

"Diskriminering av kvinnopräst gav böter", skriver Internytt idag (30.11.07). Alla tre åtalade i Hyvinge-fallet fick mellan 15 och 20 dagsböter var. Också Kotimaa och JT/Vbl skriver om saken, och i morgon kommer det säkert fler rapporter. Jag bloggade om fallet för två veckor sedan.

Domen är historisk, för det är första gången någon får böter för diskriminering av en kvinnlig präst. Gissningsvis blir det inte sista gången - eftersom sådant tyvärr kommer att förekomma också i fortsättningen och folk tyvärr kommer att dra andra inför rätta. Nåja.

Troligen kommer (någon av) de dömda att överklaga domen till hovrätten. It ain't over yet!

*

Källor och länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/11/bter-i-hyvinge-fallet.html
I morgon lugnare?

Nu är jag lite trött. Jag skall strax lägga mig, men vill lite skriva av mig först.

Jag for till Tallinn igen på tisdag kväll. Start från Borgå med 16:35-bussen, som drog ut på tiden så att jag kom till Västra hamnen i Helsingfors först 18:15, en kvart innan båten startade. Men sen gick allt smidigt, och efter att ha övernattat i Tallinn hade vi vårt sammanträde inklusive exkursioner hela dagen igår. Tillbaka for båten kl 20:30, hann till bussen 23:10 och steg in genom hemdörren 00:30.

Natten blev kort, för efter att ha fört barnen till dagis och förskola (som tack och lov är på samma ställe) var det dags att planera vårens program på jobbet. Men det blev lite sporadiskt för mig; en (först igår inbokad) kistläggning kl 12 och en nattvardsgudstjänst kl 14 krävde sitt. Jag lyckades spilla vin över mig när jag själv skulle ta nattvarden - man känner sig dum ...

Så faktiskt ett par timmars paus, så jag hann läsa epost, skriva blogginlägget om Sandell och äta en hamburgare innan vi drog igång träffen med sommarens konfirmander kl 18. Hemma kl 20, läsa för barnen medan frun tvättade lite kläder (för hand eftersom tvättmaskinen strejkar). House på TV, lite blogg och så i säng.

Imorgon är det väl lite lugnare ...

Det lustiga är förstås att jag hade en praktikant med mig, en abiturient som valde mig som skuggningsobjekt när det hörde till någon kurs han tar. Han fick väl en rätt hektisk bild av prästens vardag - såhär stressigt är det inte alltid, Linus! - förutom att han också fick se en död människa för första gången.Sandell fick skriftlig anmärkning

Det s.k. "nattvardsbråket" har fått en slutpunkt. Om det verkligen är slut återstår att se, men en punkt är åtminstone inskriven.

I fredags konstaterade domkapitlet (eller "domkapitalet", som nyhetsuppläsaren sade i radion!) att den klagan som har kommit in angående Halvar Sandell inte leder till disciplinära åtgärder, utan domkapitlet flyttade över ärendet till biskopens bord. Kyrkpressen rapporterade detta 26.11.07.

Idag kom så beskedet att biskop Gustav Björkstrand tilldelade Sandell en skriftlig anmärkning. Kyrklig tidningstjänst skriver (29.11.07):

*

I sin anmärkning säger biskop Björkstrand att en enskild präst inte kan ställa krav när det gäller nattvardsgång eller fadderskap, vilka kränker församlingsmedlemmars lagliga rättigheter. Sandell har genom att göra så kommit i konflikt med den prästed som han har förbundit sig att följa, enligt vilken han har lovat att leva enligt kyrkans lag och ordning, säger biskopen.
Biskopen konstaterar att en konfirmerad medlem av församlingen har rätt att delta i nattvarden. Faddrarna skall vara konfirmerade medlemmar av församlingen. Andra krav uppställs inte i kyrkoordningen, konstaterar biskopen. [...]
Biskopen säger att eftersom Sandell inte fullföljt sina krav i handling finns det inte anledning att inleda ett disciplinärt förfarande mot honom. Biskopen uppmanar dock Sandell att i fortsättningen iaktta vad kyrkolagen och kyrkoordningen föreskriver och beakta kravet på att tjänsteuppgifterna handhas pastoralt.

*

Kp rapporterar också. Kommentarerna till Kp:s båda nyheter är (förstås?) besynnerliga - men det tycks ju vara kutym nuförtiden. Angående det där om disciplinsstraff kan jag hänvisa till min uppsats "Disciplinärt förfarande i församlingen".

Själv är jag naturligtvis nöjd med biskopens handlande. Just så här skall det vara. Tack!

Källor och länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/11/sandell-fick-skriftlig-anmrkning.html
Natur och skapelse

Jag fick nyligen en aggressivt formulerad kommentar till ett annat inlägg. Kommentatorn hävdade att manlig analsex (som han tydligen likställde med homosexualitet) är onaturligt och emot evolutionen samt emot kristendomens syn på skapelsen. Han fortsätter:

*

Vilken del stöder då Kalle, vetenskapen eller Religionen Kristendom som Kalle de facto företräder. Båda de olika lägren talar ju MOT att homosexualitet äro en apart beteende som ej ligga i vare sig vetenskapliga genomlysningen vad gälla arternas fortlevnad ej heller vad gälla Kristendomen.
Ty enligt vetenskapen fungerar ej homosexualiteten i naturen varför den då ej äro naturligt förankrad, ej heller inom Kristendomen som ser den precis som den empiriska vetenskapen, homosexualiteten perverterar skapelsen / naturen, varför den äro onaturlig och ej normativ det vill säga normal.
Nå vem skall nu då ifrågasätta hela den empiriska vetenskapen, så även den av religionen baserade utepekandet av detta såsom en perversion ??
Vem sätter sitt rykte såsom seriös och förnuftig person på spel genom att påstå något sådant ? Vem sätter sin akademiska heder och ära i pant visavi denna vetenskapligt empiriskt baserade fråga?
Tacksam för offentligt svar !
Mvh.
Lars Erik Bergqvist

*

Förutom de grammatikaliska grodorna innehåller denna fråga naturligtvis en hel del grodor också innehållsmässigt.
För det första är analsex inte allt som homosexuella sysslar med i sängen, och dessutom är det inte bara homosexuella som gillar analsex.
För det andra förekommer homosexualitet i naturen - det är alltså inte en mänsklig "perversion" som "perverterar skapelsen / naturen". Detta bloggade jag om i inlägget Naturlig homosexualitet (21.1.07).
För det tredje är inte heller skapelsen heteronormativ, såsom jag konstaterar i det relevanta avsnittet av Hbt-bibeln.

Bergqvists fråga saknar alltså grund, och hans insinuanta svada i slutet förbigår jag därför med tystnad.


Klädskåpet

Det var en gång en dam som ville köpa ett klädskåp. Hon gick till en möbelaffär, som sålde några lådor med spånskivor och metallskrot åt henne - såsom möbelaffärer nuförtiden ofta gör. Men damen var händig och lyckades faktiskt följa de kryptiska instruktionerna, och efter en liten tid stod hennes skåp på sin plats i sorummet. Medan hon stod och beundrade sina händers verk, darrade skåpet plötsligt till, upplöstes i sina beståndsdelar och föll ihop med ett brak.
Damen suckade och satte ihop skåpet på nytt. När det var gjort hände samma sak igen: skåpet brakade samman.

Damen var förundrad och mindre glad, så hon ringde till möbelaffären för att klaga. Där var man lika förbluffad, för något sådant hade man inte hört om tidigare. Med just den skåpmodellen, alltså.
Efter att ha försäkrat sig om att damen hade följt instruktionerna så som de var menade, inte som de var skrivna, skrapade affären sig i sitt obefintliga huvud och skickade en karl för att se efter på ort och ställe var problemet låg.
Karlen satte ihop skåpet enligt alla konstens regler, men ändå darrade det strax till och kollapsade. Han var lika förundrad som damen hade varit. Efter att ha funderat och diskuterat saken, insåg de att vibrationerna från tågen som åkte förbi utanför antagligen påverkade händelserna. De satte ihop skåpet igen, och för att på riktigt nära håll se vad som hände med skåpet när tåget gick förbi, steg karlen in i skåpet så att han bokstavligen kunde syna det i sömmarna.

Just då kom damens man hem. Han steg in i sovrummet, fick syn på skåpet, berömde damen för hennes händighet, öppnade dörren och fann till sin förvåning en främmande karl där. Han frågade, inte helt oskäligt: "Vad gör ni i min hustrus skåp?!"
Karlen från möbelaffären svarade, lite försiktigt: "Ja ... ni kommer inte att tro mig, men ... jag väntar faktiskt på tåget!"

Edellinen