Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset kesäkuulta 2008.
Edellinen

Årets pridemarsch utan opposition

Jag trodde att jag skulle missa Pride-marschen i Helsingfors i år igen, liksom jag gjorde i fjol. Den tycks alltid infalla på en lördag, och lördagar är ju arbetsamma för oss församlingspräster, eftersom vi har gott om förrättningar just då. Men när det i början av veckan klarnade att jag bara skulle ha en enda jordfästning, och den dessutom skulle börja redan kl. 9, insåg jag att det skulle fixa sig i alla fall! Hurra!

Jag kom till Helsingfors i lagom tid för att samlas med de andra marscherarna på Järnvägstorget inför starten kl. 13. Trevligt att träffa gamla och nya bekanta!

Där fanns en ensam motdemonstrant, en ung flicka (kanske i övre tonåren) som hade en skylt med texten Älä marssi helvettiin ("Marschera inte till helvetet"). Modigt av henne, förstås, men något felriktat; det är väl inte marschen som sådan, utan själva homosexualiteten, som för till helvetet - under förutsättning att man har den åsikten, alltså. Men det är ju hennes sak. Hon tog det lugnt och fredligt, och blev i sin tur lämnad i fred.

Andra motdemonstranter stötte vi sedan inte på (lite till min besvikelse). Där de har brukat stå, mellan Olympiaterminalen och S:t Henriks katedral, fanns det bara en massa poliser. Kanske de hade jagat bort oppositionen? Jag vet inte.

Enligt Hbl var det c:a 2.500 demonstranter i tåget. Jag har ingen orsak att betvivla siffran; jag hade själv räknat annorlunda, men jag är inte van att uppskatta så stora folkmassor. Jag kan bättre bedöma om det är 30 eller 70 personer i kyrkbänken...

Solen sken på min numera kala hjässa, men det var inte för hett. Jag var på förhand lite orolig för hur min fot skulle hålla - jag vrickade den nämligen strax före midsommar - men med idealbinda på var det inget problem. Det var (än en gång) en riktigt trevlig promenad för ett gott ändamål.


Kärlekens lag

Texterna för Sjunde söndagen efter pingst enligt andra årgången

Första läsningen: 1 Sam 15:22-26
Samuel sade:
"Älskar Herren offergåvor
lika mycket som lydnad?
Nej, lydnad är bättre än offer,
hörsamhet bättre än baggars fett.
Trots är synd liksom svartkonst är synd,
övermod synd liksom avgudadyrkan.
Du har förkastat Herrens ord,
och han har förkastat dig:
du skall ej längre vara konung."
Då sade Saul till Samuel: "Jag har syndat och överträtt Herrens befallning och dina ord. Jag var rädd för folket och gjorde dem till viljes. Förlåt mig min synd och följ mig tillbaka, så skall jag falla ner inför Herren." Men Samuel svarade: "Jag följer dig inte; du har förkastat Herrens befallning, och han har förkastat dig som kung över Israel."

Andra läsningen: Jak 2:8-13
Om ni uppfyller lagens kungsbud, det som enligt skriften lyder: Du skall älska din nästa som dig själv, då gör ni rätt. Men om ni gör skillnad på människor begår ni synd, och lagen stämplar er som överträdare. Den som håller hela lagen men överträder ett enda bud har brutit mot dem alla. Ty han som har sagt: Du skall inte begå äktenskapsbrott har också sagt: Du skall inte dräpa. Om du inte bryter äktenskap, men dräper, är du en lagöverträdare. Tala och handla så som den som skall dömas efter frihetens lag. Domen blir obarmhärtig över den som inte har varit barmhärtig, men barmhärtigheten triumferar över domen.

Evangelium: Mark 10:17-27
När [Jesus] skulle fortsätta sin vandring sprang en man fram och föll på knä för honom och frågade: "Gode mästare, vad skall jag göra för att vinna evigt liv?" Jesus svarade: "Varför kallar du mig god? Ingen är god utom Gud. Du kan budorden: Du skall inte dräpa, Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte stjäla, Du skall inte vittna falskt, Du skall inte ta ifrån någon det som är hans, Visa aktning för din far och din mor." - "Mästare", sade mannen, "allt detta har jag hållit sedan jag var ung." Jesus såg på honom med kärlek och sade: "Ett fattas dig. Gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig." Vid de orden mörknade mannen och gick bedrövad sin väg, för han ägde mycket.
Jesus såg sig om och sade till sina lärjungar: "Hur svårt blir det inte för dem som har pengar att komma in i Guds rike!" Lärjungarna blev bestörta över hans ord, men Jesus sade igen: "Mina barn, hur svårt är det inte att komma in i Guds rike! Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike." De blev ännu mer förskräckta och sade till varandra: "Vem kan då bli räddad?" Jesus såg på dem och sade: "För människor är det omöjligt, men inte för Gud. Ty för Gud är allting möjligt."



Homopräster anglikanskt vigda

Två manliga präster har "vigts" i en anglikansk kyrka i London 31.5.08. Ceremonin har rört upp starka känslor inom Church of England.

Prästerna Peter Cowell och David Lord hade registrerat sitt partnerskap innan den traditionella vigselakten förrättades i S:t Bartholomew the Great, en av Englands äldsta och mest kända kyrkor, där också en av vigslarna i den kända filmen "Fyra bröllop och en begravning" lär ha filmats. Lord avsade sig senare prästämbetet.

Trots att själva vigselakten inte är giltig i lagens ögon säger flera talesmän för kyrkan att den gick längre än någon välsignelseakt av homosexuella par som tidigare gjorts. "Vigselprästen" Martin Dudley försvarar beslutet med att det inte var ett bröllop, utan en välsignelse av två vänner.
- Jag tror att äktenskap är ett förbund mellan en man och en kvinna men jag ser inget fel i att välsigna ett par som vill ge ett livslångt löfte, säger han.

Och röken står ur de konservativas öron. Ugandas ärkebiskop Henry Orombi kallade t.ex. akten hädisk.
- Kyrkans ledning försökte förneka att det här skulle ske, men nu är sanningen ute. Vår respekt för den engelska kyrkan kommer att urholkas om vi inte ser en återgång till traditionella värden, säger han till the Sunday Telegraph som "avslöjade" nyheten.

Ärkebiskoparna av Canterbury och av York, Rowan Williams och John Sentamu, och biskopen av London, Richard Chartres, har fördömt denna förrättning, medan The Lesbian and Gay Christian Movement (LGCM) inte helt överraskande stöder den.
Antalet gudstjänstdeltagare i Martin Dudleys kyrka lär ha ökat drastiskt. Om det är ett permanent fenomen återstår förstås att se.

Källor och länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2008/06/homoprster-anglikanskt-vigda.html


Veckans anekdot: Pastoral stämning

Till skriftskolan hör att konfirmanderna skall delta i ett visst antal gudstjänster och andra församlingstillfällen. För att bevisa att de har gjort det, har de ett häfte ("kyrkogångsboken") där de ska få en underskrift eller stämpel av någon av ansvarspersonerna. Dessutom finns där frågor att besvara.

En av frågorna är "Var det något som var speciellt vackert eller stämningsfullt?" Den frågan hade en av konfirmandflickorna besvarat med att skriva in prästens namn! (Det var inte jag den här gången...)

När jag berättade detta för den berörda kollegan, konstaterade han att det inte är något fel på flickans estetiska uppfattning.


Lite kyrklig terminologi

Det är intressant med terminologi. Ord som liknar varandra betyder inte alltid riktigt samma sak, medan synonymer kan ha helt olika etymologi i olika språk.

Ta min tjänstetitel som exempel: kaplan. Jag skrev om etymologin i november här på bloggen. Om man jämför ordet på olika språk, kan man konstatera att kaplan som präst i en församling egentligen är en ganska ovanlig betydelse. På finska heter det kappalainen, vilket ju är samma ord, medan det i Sverige heter komminister (vilket på svenska skulle bli medtjänare). Visserligen är komministern i Sverige och kaplanen i Finland inte helt exakta motsvarigheter, men ganska nära i alla fall. På tyska finns ordet Kaplan och på engelska chaplain, men dessa är inte helt synonyma med vårt ord. Det tyska ordet används om katolska präster, men inte protestanter; i en protestantisk (t.ex. luthersk) församling kan det finnas präster med titeln zweiter Pfarrer. Den engelska motsvarigheten är second pastor eller Associate Pastor; ordet chaplain används om präster i specialuppgifter, t.ex. sjukhuspräster, fängelsepräster, högskolepräster el.dyl. (hospital chaplain osv).

Ordet kyrkoherde har på finska förvrängts till kirkkoherra (bokstavligen kyrkoherre), vilket ger en helt annan klang åt ämbetet. På tyska talar man om Hauptpastor och på engelska ibland om Senior Pastor, och de uttrycken beskriver ju vad det är frågan om.

De engelska (anglikanska) titlarna vicar och rector är däremot svårförståeligare. Min gissning är (men rätta mig om jag tar fel!) att vicar syftar på att kyrkoherden är biskopens "vikarie" i församlingen, medan rector indikerar att kyrkoherden skall hålla ordning.

Distiktionen mellan präst och pastor har jag behandlat tidigare. Något som jag inte har nämnt där är den anglikanska hierarkins påverkan på hur prelater av olika rang tilltalas. Vanliga präster tilltalas med Reverend (the Rev. Karl af Hällström), medan domprostar är Very Reverend (the Very Rev. Mats Lindgård). Biskopar är Right Reverend (the Rt. Rev. Gustav Björkstrand), och ärkebiskopar Most Reverend (the Most Rev. Jukka Paarma). Det gäller att hålla tungan rätt i mun, annars begår man ett etikettsfel!

Ordet reverend betyder något i stil med respektabel, högvördig – bara så ni vet, hehe!

Jag vill ännu notera att vi pastorer på engelska också kan kallas minister, vilket ju inte låter så illa. Hos oss använder man någon enstaka gång titeln Verbi Divini Minister eller VDM. Minister är latin och betyder tjänare – en minister i en regering räknades från början som kungens tjänare.



"Christian" Nigeria letter

A form of spam that's been floating around for some years is the so-called Nigeria letters. They are, of course, a kind of con, trying to get greedy people to pay out a medium amount of money in order to get a great amount of money. Usually, the story is that some millions are just sitting in a bank account in Nigeria or some similar country, but the sender of the letter lacks the funds for the necessary stamp tax or bribes or whatever to get at it - please send the money and I'll split the loot with you!

Yeah, right!

Most people on the Internet are aware of this kind of confidence trick, but apparently it sometimes works, since the letters keep coming. And why wouldn't it work? "A fool and his money are soon parted" - and there are plenty of fools around. Since the brighter fools usually aren't all that interested in divulging their folly, relatively few cases are reported to the police...
I recieved a new version of Nigeria letter last week. To me, it was particularly heinous, since it was coated in Christian terminology and reeked of Christian faith - but since the letter was sent with a criminal intent, it was more or less blasphemous!

But judge for yourself. I enclose the (slightly censored) letter; its bad English naturally makes it all the more believable. Also note that the letter does not ask for money; that will surely come later...

*

From Mrs N.N.
[Street address]
Abidjan, Cote d'Ivoire

ATTN: DEAREST ONE OF GOD

I am the above named person from Kuwait. I am married to Mr N.N., who worked with Kuwait embassy in Ivory Coast for nine years before he died in the year 2004. We were married for eleven years without a child. He died after a brief illness that lasted for only four days.
Before his death we were both born again Christian. Since his death I decided not to remarry or get a child outside my matrimonial home which the Bible is against. When my late husband was alive he deposited the sum of $2. 5 Million (Two Million Five Hundred U.S. Dollars) in the bank here in Abidjan in suspense account.
Presently, the fund is still with the bank. Recently, my Doctor told me that i have serious sickness which is cancer problem. The one that disturbs me most is my stroke sickness. Having known my condition I decided to donate this fund to a church or individual that will utilize this money the way I am going to instruct herein. I want a church that will use this fund for orphanages, widows, propagating the word of God and to endeavour that the house of God is maintained.
The Bible made us to understand that blessed is the hand that giveth. I took this decision because I don't have any child that will inherit this money and my husband relatives are not Christians and I don't want my husband's efforts to be used by unbelievers. I don't want a situation where this money will be used in an ungodly way. This is why I am taking this decision. I am not afraid of death hence i know where I am going. I know that I am going to be in the bosom of the Lord. Exodus 14 VS 14 says that the Lord will fight my case and I shall hold my peace.
I don't need any telephone communication in this regard because of my health hence the presence of my husband's relatives is around me always I don't want them to know about this development. With God all things are possible. As soon as I receive your reply I shall give you the contact of the bank here in Abidjan. I want you and the church to always pray for me because the Lord is my shepherd. My happiness is that I lived a life of a worthy Christian. Whoever that wants to serve the Lord must serve him in spirit and Truth. Please always be prayerful all through your life.
Contact me on the above e-mail address for more information, any delay in your reply will give me room in sourcing another church or individual for this same purpose. Please assure me that you will act accordingly as I Stated herein. Hoping to receive your reply.

Remain blessed in the Lord.
Yours in Christ,
Mrs N.N.

*

Arrggh!

I've been conned like this before, but on a much smaller scale ("Hello, Pastor! Would you pray for me, please - oh, and I could use a fiver!") but this lays it on so thick that I'm afraid someone with a good heart will fall for it! Please don't!



Mera Bbl-rubriker

Jag skrev i förra veckan om ett par rubriker i Borgåbladet som jag tyckte var lite lustiga av olika orsaker. Det var "Valla får ett populärt sommarjobb" och så en om hur "Andersson sökte kaplanstjänst".

När vi nu är inne på temat vill jag ta fram en förstasidesrubrik i Bbl 19.6.08 som såg lustig ut vid första anblicken, nämligen "Poliser misshandlade inte kvinna". När jag såg den tänkte jag att det där är en nyhet bara om det är ett undantag; om poliser i allmänhet förväntas misshandla kvinnor men en gång låter bli, kan man sätta en sådan rubrik.

Riktigt så illa är det ju inte, förstås. Nyheten handlade om att två poliser i Borgå hade blivit anklagade för misshandel av en kvinna, men frikända. Kvinnan torde ha varit berusad och aggressiv och ådragit sig sina skador själv genom att falla huvudstupa ur en taxi som hon vägrade betala.

Rubriken var alltså motiverad - men nog lite lustig vid första anblicken...

Edellinen