Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset heinäkuulta 2009.
Edellinen

Bloggpaus i augusti

Det är nog dags för semester och bloggpaus.

Vi hörs i september! Herren vare med er!

*

I'm taking the month of August off blogging - I'm in need of a vacation.

All the best! The Lord be with you! See you in September!


Är Albanien progressivare än Finland?

Albanien är ett litet hörn av Europa som många inte tänker på särskilt ofta. Kommunistregimen, som kom till makten i denna lilla balkanstat efter Andra världskriget, var först stalinistisk, så maoistisk och till slut isolationistisk under diktatorn Enver Hoxha. Några år efter hans död 1985 förlorade kommunisterna makten. Demokrati infördes, men ekonomiska oegentligheter ledde landet till randen av inbördeskrig 1997. Numera torde landet vara rätt stabilt.

Åren 1967-90 var Albanien världens enda officiellt ateistiska stat. För närvarande är Albanien det enda landet i Europa med en muslimsk majoritet men det finns också kristna minoriteter och människor som inte tillhör någon religion. Vid den sista folkräkningen 1945 bekände sig ungefär två tredjedelar av befolkningen till islam, en sjättedel var ortodoxt kristna och en tiondel var katoliker.

Orsaken till att jag plötsligt bloggar om Albanien är nyheten att landets konservativa regering under premiärminister Sali Berisha föreslår att Albanien skall införa samkönade äktenskap. Eftersom Berishas koalitionsregering stöds av 74 av parlamentets 140 ledamöter, finns det goda chanser att förslaget skall gå igenom.

I Finland är vi inte ens nära någonting sådant.

Man måste dock märka att situationen för sexuella minoriteter är betydligt bättre i Finland än i Albanien på många andra punkter. Albanska homosexuella kunde dömas till tioåriga fängelsestraff ännu så sent som 1995, homosexualitet är en sjukdom i många albaners ögon, och homosexuella utsätts ofta för intolerans och fysiskt och psykiskt våld i Albanien. Visst förekommer sådant i Finland också, tyvärr, men i betydligt mindre grad.

Europarådets kommissionär för de mänskliga rättigheterna, Thomas Hammarberg, kritiserade i en rapport i juni 2008 Albanien för att inte göra tillräckligt för att förbättra befolkningens tolerans för hbt-människor. Lagstiftningen är hyfsad, men inte folkets inställning, konstaterade Hammarberg.

Vi i Finland kan säkert lära oss en del av situationen i Albanien. Vi bör dock noga göra skillnad mellan de exempel som vi skall följa och de exempel som vi skall unvika att följa.

Källor och länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2009/07/ar-albanien-progressivare-finland.html



Frågespalten XLI: Livets mening

Jag fick en fråga om vilken livets mening är. Så här svarade jag:

Om vi ser på skapelseberättelserna i början av Bibeln, står där att människan skapades till att råda över skapelsen. Vi kan se detta som ett slags förvaltarskap – vi ska ta hand om skapelsen, inklusive våra medmänniskor, så att vi förverkligar det som numera kallas ”en hållbar utveckling”. Detta har vi människor ändå varit dåliga på.
Frågan ”varför skapade Gud världen” ger Bibeln inget svar på. Man kan spekulera i att han kanske kände sig ensam eller att han ville ha någon att älska, men vi vet alltså inte.

Jag skulle säga att livets mening är att leva enligt det Dubbla kärleksbudet – Älska Gud över allt annat och din nästa som dig själv – vilket gör att vi gör goda gärningar och följer Jesu vilja. Men målet är inte primärt det eviga livet, utan att leva i Guds rike också redan här och nu.
Som kristna ska vi inte leva med huvudet i molnen, utan med fötterna på jorden. Samtidigt får vi minnas att detta liv inte är det enda, utan också ha evigheten framför ögonen.

http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/10/frgespaltens-register.html


Bloggpaus på del- och heltid

Jag har haft en liten ofrivillig bloggpaus på deltid. Bredbandet har inte fungerat hemma. Citaten och skämten som publiceras på morgonen hade jag programmerat redan tidigare, men kvällens funderingar har uteblivit.
Förhoppningsvis är problemet nu åtgärdat. Eller "hoppeligen" som det ofta heter här i Svenskfinland.

Snart är det dock dags för en bloggpaus på heltid. Semestern börjar på tisdag och håller sedan på hela augusti. Det är på tiden. Och semester betyder också bloggpaus.
Men det är några dagar dit ännu...






Nytt försök om familjerådgivningen

Av någon orsak tog Hufvudstadsbladet inte in den insändare om familjerådgivningen som jag publicerade på bloggen 17.6.09, efter att ha sänt den till Hbl. Kanske den ansågs alltför Borgå-centrerad, fast jag nog tycker att den var rätt allmängiltig. Sifferexemplet var förstås från Borgå, men själva principen gäller nog också annanstans.

En annan möjlighet är att Hbl inte gillade att jag publicerade den på bloggen. De har en princip om att deras insändare inte får vara publicerade tidigare i andra dagstidningar - men min blogg är ju ingen dagstidning, förstås.

Vare därmed hur som helst; jag skickade idag in den till Borgåbladet. Få se hur de gör.

http://karlafhallstrom.blogspot.com/2009/06/om-familjeradgivningen.html

Edellinen