Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset marraskuulta 2006.
Edellinen

Modig lokaltidning i Texas

I Texas (som inte godkänner homovigslar) har två män firat sin kärlek i en kyrka. Ingen officiell vigsel, alltså, utan på sin höjd en inofficiell “välsignelse av partnerskap”. Lokaltidningen The Galveston County Daily News gjorde ett tresidigt reportage om paret och välsignelsen. Det var bigotta “kristna” i Texas inte så glada över, för att uttrycka det milt. Många sade upp sina prenumerationer. Men chefsredaktören anser att det var deras uppgift att rapportera också sådant, och tycker att de gjorde rätt när de publicerade reportaget.
http://news.galvestondailynews.com/story.lasso?ewcd=9b99e3366235fe28

Läs mer på Pam’s House Blend. http://www.pamshouseblend.com/showDiary.do;jsessionid=12BEDCD1FA8CBE520266A77A04D282DE?diaryId=60


You might be Lutheran if…

...during the entire service you hold your hymnal open but never look down at it.
...rather than introducing yourself to a visitor at church, you check their name out in the guestbook.
...you forget to put water in the baptismal font but never forget to put water in the coffee pot.
...the pastor skips the last hymn to make sure church lasts exactly 60 minutes.
...you don't make eye contact when passing someone in the hall because you think it's impolite.
...your choir believes volume is a fair substitute for tonality.
...in response to someone jumping up and shouting "Praise the Lord!", you politely remind him or her that we don't do that around here.
...you think a meeting isn't legitimate unless it's at least three hours long.
...you think butter is a spice.
...the church is on fire, and you rush in to save the coffee pot.
...the only open pew is up front, so you volunteer to shovel the sidewalk.
...you freeze the leftover coffee from fellowship hour for next week.
...you think you're paying your pastor too much if he gets a new car for the first time in eight years.
...you hear something really funny and smile as loud as you can.
...it takes 10 minutes to say good-bye.
...they have to rope off the last pews in church so the front isn't empty.
...you're watching "Star Wars" in the theatre and when they say, "May the force be with you," the theatre replies, "and also with you."
...you tap a church visitor on the shoulder and say, "excuse me, but you're in my seat."
...it's time to change a lightbulb and the left side of the aisle begins a debate on "change," while the right side of the aisle musters five volunteers--one to hold the bulb, and four to turn the ladder.
...you actually think the pastor's jokes are funny.
...your house is a mess because you're "saved by Grace," not by works.
...your congregation's first two operating rules are "Don't change" and "Don't spend."
...you're at an evangelistic rally and you actually manage to raise your hands waist high.
...you wonder why bread and wine are used for Communion instead of coffee and donuts.
...Commandment #11--If it's never been done that way before, don't do it.
...you feel guilty about not feeling guilty.
...every time something changes, the old one was better.
...you count coffee among the sacraments.

Excerpts from Old Lutheran Humor
http://www.oldlutheran.com/humor/ymbali1.shtml


Den gemensamma deklarationen om rättfärdiggörelsen

I samband med reformationen och motreformationen på 1500-talet var tongångarna hätska mellan de olika sidorna i tvisten. Både reformatorerna och katolikerna fördömde varandra i hårda ordalag. Sedan dess har båda sidor förändrats.

Redan år 1999 skrev den katolska och de lutherska kyrkorna en gemensam deklaration om rättfärdiggörelsen. Detta är ett av de största genombrotten på det ekumeniska fältet någonsin. Man konstaterar att de fördömanden som uttalades på 1500-talet inte längre träffar motparten. Synen på hur människan blir rättfärdiggjord inför Gud är inte heller längre kyrkoskiljande. Det menar (enligt tidningen Dagen) de katolska och lutherska teologer som nyligen träffades i Lund för att diskutera den gemensamma deklarationen om rättfärdiggörelsen (som jag behandlade i en predikan härom året - http://predikantbloggen.blogspot.com/2005/10/predikan-reformationsdagen.html).

– Det händer fortfarande att man säger i församlingarna att det är stor skillnad mellan lutherdomen och katolska kyrkan i den här frågan. Men nu när vi har den här deklarationen måste vi säga att vi har lämnat det som hände på 1500-talet bakom oss. Det säger Jakob Tronêt, medlem i Förbundet för Kristen Enhets styrelse och präst i Svenska kyrkan i Visby.

Förbundet för Kristen Enhet, FKE, arbetar för en enad kristen kyrka med biskopen av Rom (påven) som enande och enad gestalt.
FKE bildades 1965 med syfte att finna gemensamma trostolkningar och på sikt en synlig enhet mellan Svenska kyrkan och romersk-katolska kyrkan.
Förbundet är numera en katolsk förening och står under överinseende av Stockholms katolska stifts biskop Anders Arborelius. Svensk kontaktbiskop är biskop emeritus i Visby stift, Biörn Fjärstedt.

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=124451
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=124455


Haggards "pojkvän" i polisförhör

Denver police want to talk to the former gay escort who blew the whistle on evangelist Ted Haggard.

The story broke when Jones brought tapes of conversations with Haggard to Denver TV station KUSA. Jones told the station that he had a long term pay for ex relationship with Haggard and had helped the pastor buy crystal meth.

Jones denied selling the drug but said he put Haggard in touch with someone who would.

Denver police immediately began an investigation into Haggard's drug use. Now that investigation has spread to Jones.

***

Mike Jones, som avslöjade att han hade förmedlat droger till Ted Haggard och haft homosexuell sex med honom, undersöks nu av polisen i Denver, Colorado, USA för användning och förmedling av droger samt prostitution, rapporterar 365gay. Haggard själv har tvingats avgå från sitt arbete och sina ledande positioner inom den evangelikala rörelsen, men har inte åtalats för någonting. Ännu. Däremot drabbas han av mycket suspekta behandlingar för att botas från som homosexualitet, och de är eventuellt värre.
http://www.365gay.com/Newscon06/11/112706haggard.htm

Det är förresten intressant (som någon påpekade) att skandalen kring Haggard s.g.s. uteslutande handlar om hans homosexuella beteende, som är lagligt, och inte om hans samröre med droger, vilket är olagligt.


Willlow Creek

Jag fick härom dagen ett bekymrat mail från en bekant i Tyskland, som menar att hans församling har "tagits över" av Willow Creek -rörelsen (http://www.willowcreek.de/) som förstås är amerikansk och har pastor Bill Hybels i spetsen. Detta övertagande har bl.a. inneburit stora (och smärtsamma) nedskärningar i personalen och en markant högervridning av budskapet.

Jag har hört rörelsen nämnas av frikyrkliga kolleger, men vet inte så mycket om den. Därför frågade jag en del kolleger om de har någon erfarenhet av den. På basen av det min bekant skrev och det som jag läste på nätet, borde man kanske undersöka saken lite närmare, tyckte jag.

En del svar kom in. Min svenska kollega Karin Långström Vinge blev rent av så intresserad att hon skrev ett inlägg om rörelsen på sin blogg. Antagligen kommer jag att återkomma till temat, men läs också vad Karin skriver.
http://karinlangstromvinge.blogspot.com/2006/11/om-willow-creek.html


Kristendom och politik

Christians are, of course, free to take part in the political processes in the society to which they belong. Equally natural is the fact that we Christians have a Christian ethical foundation for our political views.

What is not healthy, however, is the mixture between politics and religion, that we sometimes see even here in Europe, where they become so intermingled that no-one really can tell which is which. We mustn’t make politics out of our religion or religion out of our politics!

(Christian) ethical politics is fine - religious politics is not!

***

Det är naturligtvis helt OK att kristna engagerar sig politiskt. Också vi kristna har ett intresse av det samhälle i vilket vi lever. Också vi kristna kan säkert komma med konstruktiva bidrag till samhällsutvecklingen, delvis i våra civila yrken, delvis genom förbön, delvis genom politiskt engagemang. Ett par exempel på troende kristna partiledare är Vänsterförbundets förra ordförande Suvi-Anne Siimes och Sannfinländarnas ordförande Timo Soini. De återfinns alltså i var sin ända av partispektret.

Det är ändå viktigt att vi kristna inte blandar ihop politisk verksamhet med religionsutövning. Vår tro får finnas med i politiken - och bör finnas med i politiken! - eftersom den ger en etisk grund för vårt liv. Vi bör dock inte sätta likhetstecken mellan den etiska grunden och ett politiskt handlingsprogram. Inte heller bör vi utgå från att sådana som har en annan etisk grundval skulle på något sätt automatiskt bli våra motståndare, eller att alla kristna borde höra till samma parti och driva samma slags politik. Det håller inte. Vi lever i ett demokratiskt, inte teokratiskt samhälle.

Ändå har en sådan sammanblandning ofta skett i både historia och nutid. Kyrkofurstar och gudomligt utsedda monarker, “kristna” partier och politiserade kyrkor finns det många exempel på. Ser vi på situationen i USA blir detta förstås mycket tydligt, men också i vårt land finns det en tendens till detta. Det parti som tidigare kallade sig “Kristliga förbundet” visade genom sitt namnval att det strävade efter att förkristliga politiken och politisera tron. Underförstått i namnet var signalen att den som inte är med i det “kristliga” förbundet inte är “kristlig” - vilket naturligtvis var förolämpande nonsens. För något år sedan bytte partiet namn och blev kristdemokratiskt i stället, vilket är betydligt bättre. En eloge till den dåvarande ordföranden Bjarne Kallis, som drev igenom namnändringen trots motstånd från den “religiösa” falangen inom partiet! Sedan han avgick som ordförande har partiets politik visat en dragning tillbaka mot det religiösa hållet, men det finns väl hopp om att en återgång till den gamla onda tiden ska kunna undvikas.

Slutsats: Att göra politik på basen av kristen etik - kärlek till nästan, t.ex. - är fint. Att göra politik på basen av en form av kristen tro - såsom motstånd mot partnerskapslagen med bibliska argument - är däremot förkastligt.


Haggard i JT

Bengt Rönnback skriver om Haggard-tragedin i Jakobstads Tidning 22.11.06 under rubriken ”När blinda leder blinda” (tack för tipset, Frank!). Tyvärr har jag inte hittat artikeln på nätet.

Valda citat:

”[Ted Haggard] är inte den första moralpredikant som uppdagats för att ha levt exakt den livsstil de själva har fördömt. […] Det är naturligtvis inte enbart i kristna kyrkor som saker och ting pågår vilka inte tål dagsljus. Men det förefaller som om människor med psykiska problem har en benägenhet [att] dras till ledande positioner inom st[r]ängt moralistiska trossystem. I bakgrunden finns kanske en förhoppning om att Gud på något mirakulöst sätt skall avlägsna problemen. Naturligtvis gäller den här bilden långt ifrån alla ledare i rörelser vilka är behäftade med en svartvit moralistisk världsbild.”

”Haggard vill säkert bli kvitt sina problem, men så länge han tror att en frälsare kommer utifrån och tar hand om det hela försvinner inte orsaken till svårigheterna, det vill säga hans splittrade psyke. Olyckligtvis är alltför få kyrkor öppna för det som krävs för att bearbeta psykiska problem. Istället riktas uppmärksamheten utåt. […] Därmed inte sagt att en personlig tro skulle vara värdelös, tvärtom. Men ett verkligt helande förutsätter att personen i fråga är villig att gå till roten med det onda.”

”Det är djupt olyckligt att miljoner människor är fångade i trosföreställningar vilka på intet sätt hjälper dem att växa som människor och ta itu med sina problem. För att öppna den mentala fällan krävs en eller flera dramatiska händelser som slår hål på lögnerna. […] Men tyvärr sker dylika uppvaknanden inte sällan till priset av att människan förlorar all tro.”


Lucidor: Skulle jag sörja

Skulle jag sörja då vore jag tokot
fast än det ginge mig aldrig så slätt.
Lyckan min kan fulla synas gå krokot;
vakta på tiden, hon lär full gå rätt.
All världen älskar ju vad som är brokot,
mången mått liva som ej äter skrätt.

Olyckan växlar ju lika med lyckan,
allt vad begynsel har, ändas en gång;
druckin man haver ej allestäds hickan,
lust följer gråten, gråt ändas i sång;
den som på sanningen pekar med stickan
kan lell lätt falla från sanningens spång.

Himmelens dagg plär på träna nerdugga,
men så snart jorden har gett de nog saft
att de kunn’ trotsa skyn, vem kan kullhugga
samma, när yxan ens har inte skaft?
Maskstungne kan man med fingerna gnugga;
mången tror vunnet, vad ändlykten taft.

Dy(1) lät man(2) lyckan med olyckan strida,
intill jag ser, ho som vinner för mej.
Ingen mått skjutshästen allt för hårt rida,
tröttar du honom, förtreter han dej;
Fast(3) om en måste förföljelse lida,
modet blir fritt, när som kroppen är ej.

Dy skall mitt mod och blod osörgse(4) vara,
Lasse räds varken hat, avund ell’ tvång.
Ingen törs göra mer än han kan svara,
rätt måst (tross orätten) hava sin gång.
Fly med flit, vem som kan, slik olyckssnara,
fängsel gör längsel när lyckan är vrång.

Tänk, min vän, att man fördenskull mått liva
lustig, fast om det är mot ens behag.
Lyckan hon vandlar sig, kan sällan bliva;
vadan hon kom i går, går hon i dag.
Dy har jag hoppet, I lär en gång skriva,
att I, olycklig, är lustig som jag.

Lasse Johansson “Lucidor” (1669-70)

(1) därför, (2) blott, (3) även, (4) sorgfria


"Homopräst" i TV

Tänään telkkarissa haastateltiin pastori Carola Sarénia, joka on lesbo. Mielenkiintoinen ohjelma nimeltään SALT (suola). Uusitaan digikanava FST5:llä ensi keskiviikkona (29.11) klo 20.20.

***

Idag sändes då programmet SALT, som jag nämnde om 16.11.06. Min lesbiska kollega Carola Sarén berättade om sin kamp, och det var intressant att lyssna på. För den som missade programmet kan det nämnas att det går i repris i den digitala kanalen FST5 nästa onsdag 29.11 kl 20.20.
http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/11/homoprst-i-salt-2611.html

Pastor Carola Sarén märkte att hon var homosexuell redan när hon vaknade sexuellt i tonåren, men det var först efter att hon hade blivit prästvigd som hon egentligen accepterade saken för sig själv. Tvånget att hålla det hemligt tog så mycket energi att hon till sist hoppade av prästjobbet och började arbeta i en närliggande bransch, nämligen som skådespelare.

Hon har aldrig diskuterat saken med biskopen, eftersom hon (säkert med rätta) fruktade konsekvenserna. Nu lever hon tillsammans med en kvinna och hennes två barn på en finsk ort, och har inte så mycket med Borgå stift att skaffa längre.
http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/11/biskop-eriks-avskedsintervju-i-kotimaa.html

Det var några saker som pastor Sarén sade som blev hos mig.

En var frågan om välsignelse (eller vigsel) av homosexuella partnerskap. Där betonade hon att det handlar om vår förhållningssätt som kyrka till människor som önskar att Gud skulle vara en del av deras liv. Har vi rätt att neka dem detta? Gud är naturligtvis större än välsignelseriten, och kan vara med i folks liv också utan en kyrklig handling, men nog sår vi väl en draksådd om vägrar välsigna kärleken?

Kvinna, homosexuell och präst i vår kyrka är en omöjlig ekvation, menade pastor Sarén. Hon upplever att det var “streck över” direkt.

“Vad kan jag göra?” undrade programledaren Maria Sundblom. “Om du tycker att det är okej, så tala om det. Jag är tacksam för de heterosexuella som vill tala för de homosexuellas rättigheter,” var svaret. Och jag kände mig träffad - det kändes bra för mig personligen.

Tack, Carola, för att du gav problematiken ett ansikte!


Homofrågan på Norska kyrkans kyrkomöte

The Church of Norway has discussed its attitudes to homosexuality. No decisions were taken as yet, pending further investigations.

***

I januari i år publicerade "Den norske kirkes lærenemnd" ett betänkande med rubriken Skriftforståelse og skriftbruk med særlig henblikk på homofilisaken. Nämnden var jämnt tudelad mellan ett ja och ett nej till ett kyrkligt erkännande av homosexuellt samliv. Detta avspeglas naturligtvis i betänkandet, och i nyheten om publicerandet kommer detta också fram.
http://www.kirken.no/larenemnd/laeren06/index.html

Följande steg var att kyrkomötet skulle diskutera frågan, dock ännu utan att besluta något. Det skedde nu i november i vad nyheten kallar "en respektfull debatt". En del kyrkomötesdelegater vill snabbt komma till skott, vilket följande kläm visar:

"Jeg konstaterer at det i Den norske kirke er uenighet i synet på homofilt samliv. Jeg ber om at Kirkerådet utreder og forbereder spørsmålet om tilsetting av homofile i vigslede stillinger i Den norske kirke til Kirkemøtet i 2007."

Andra vill i lugn och ro utreda och tänka över ärendet och fatta beslut först i ett senare skede.
http://www.kirken.no/?event=showNews&NodeID=23857

Edellinen