• mopsi22

Psykologi

Olin sitten psykologin juttusilla. Jäi hyvä fiilis.

Vältyin siltä turhautumiselta, jota koen, kun yritän selittää asioita "tavallisille" ystävilleni, jotka yrittävät auttaa ja antavat neuvoja ja tulkitsevat sanomisiani. He tekevät sen hyvää hyvyyttään, mutta puhuminen ihmiselle, jonka ainoa tehtävä on vain kuunnella ja ehkä jäsentää ajatuksiasi, helpottaa sillä tämä henkilö antaa sinun puhua rauhassa loppuun.

Ongelmani ei suinkaan ole ongelmistani puhuminen, vaan se, että tarvitsen aikaa rakentaa ajatuksistani järkeviä lauseita. Olin erittäin tyytyväinen itseeni, sillä muotoilin monia ongelmia varsin tiiviisti ja psykologikin tuntui ymmärtävän sanomani. Ystävieni seurassa saan erittäin harvoin aikaa jäsentää mietteitäni ja turhaudun. Varsinkin poikaystäväni tapa keskustella on nopeatempoinen, provosoiva ja keskeyttävä. Kaikki ominaisuuksia, joihin täytyy tottua (kuten hänenkin minun tapaani keskustella), mutta jotka turhauttavat minua suuresti.

Minulle selvisi myös sekin, mikä minua psykologin vastaanotoilla käymisessä auttaa. Kyse ei kohdallani ole niinkään jonkin suuremman totuuden löytämisestä tai pinnan alla syvällä näkymättömissä olevan paiseen puhkaisemisesta. Kyse on paremminkin siitä, että on joku, jonka tehtävä on vain kuunnella minun ajatuksiani. Ystäville puhumisessa on mukana aina se ystävyyssuhde, johon täytyy puhuessa kiinnittää huomiota. Psykolgilla voi puhua ja purkaa ajatuksiaan ilman, että aivoja täytyy samaan aikaan kuormittaa sosiaalisten viestien käsittelyllä.

Toinen, noksunkin esittämä, juttu on se, että on tietty aika ja paikka kaikelle sille paskalle, mitä päässä liikkuu. Tavallaan minulla on nyt tietty aika ja paikka sille, että voin purkaa ajatuksiani, eikä henkisesti tarvitse enää kantaa niin suurta lastia mukanani.

Koin myös istunnon niin, että psykologi (vaikka hiljaa olikin, kuten kuuluu) ymmärtää mitä sanon. Tai ei ainakaan keskeytä aina kun haluaa tarkennusta. Saan siis käsitellä ja verbalisoida ajatukseni rauhassa loppuun. Saan itsestäni ulos kokonaisuuksia, en vain osia.

Jotenkin tyydyttävää istua vastakkain ihmisen kanssa, joka on selvästi älykäs, jonka tehtävä on kuunella mitä sanot ja kommentoida sitä tarvittaessa. Koin jonkinlaista älyllistä tasa-arvoisuutta, vaikka se snobbailulta kuulostaakin. Tarkoitan edellisellä ehkä kerrankin sitä, että en kokenut itseäni tyhmäksi niin kuin koen oloni usein poikaystäväni tai noksun seurassa. Koin itseni tasavertaiseksi keskustelukumppanini kanssa. Miksiköhän näin? Ehkä minulla on asiakkaani jonkinlainen valta tilanteeseen, joka mahdollistaa tai antaa minun tuntea itseni tasavertaiseksi. En tiedä.

Kuitenkin nautin asioideni puhumisesta (huomionkipeä paska :P) täysin erilaisessa tilanteessa, jossa niistä yleensä puhun, blogissa tai ystävilleni.Tyhmyydentunne ystävieni seurassa ehkä johtuu juurikin siitä, etten ehdi ajatuksiani ilmaista. Voisin tosin kyllä olla lukeneempikin ja asioihin perehtyvämpi.

Joten, tärkeintä on arvovapaa, sosiaalisista ärsykkeistä vapaa keskustelutilanne ja vapaus kertoa ajatuksistaan rauhassa, ei niinkään jonkin suuremman totuuden löytäminen.

Ensimmäinen anti psykologilta minulle oli se, että hän totesi kateuden ja turhautumisen tunteiden olevan täysin inhimillisiä, siis luvallisia. Ovathan ne, tiedän, mutta on se hyvä kuulla. Vähemmän mukavaa antia oli se, että hän totesi, että ehkä minun täytyy vain jatkaa asioiden pyörittämistä päässäni niin kauan, että opin elämään niiden kanssa. Hmm, kuten hänellekin totesin, olen istunnolla sen takia, etten halua enää pyörittää asioita vain yksinäni. Antia kuitenkin :)

Uusi aika varattiin.

PS. Tervehtikää ystävääni aelaeta, joka vihdoin huolittiin ranneliikkeeseen, kolmen kirjautumisyrityksen jälkeen :)

4 kommenttia

aelae

9.9.2008 18:42

Ja hei vaan kaikille.

kesäpoika

9.9.2008 21:27

Mulla oli pitkään virtualiystävä. Se oli tosi terapeuttista. Vähän sama asia kuin psykologi, joku täydellisen ulkopuolinen.

Joillain ihmisillä on tapana puhua päälle ja keskeytellä. Se on varmaan vain innostusta, mutta sellainen tapa, joka harmittaa mua, koska mulla oma puheen rytmi on hidas. Siksi nopeasti pälättävät varmaan eivät jaksa kuunella että pääseen lauseen loppuun asti ja kun keskeytetään, keskustelu onkin jo usein menossa eri suuntaan kuin minne itse oli ajatellut.

Ei siitä oo kuin pari päivää, kun mä sanoin yhdelle kaverille puhelimessa "Anna mun puhua" kun se keskeytti saman lauseen neljättä kertaa. Mutta oon mä kyllä huomannut, että ei normaalissa keskusteluissa oikein koskaan ehdi sanoa kuin pienen osan siitä, mitä ajattelee. Siitä kirjoittelu on kivempaa. Vaikka tekstiäkään ei ihan loputtomasti viitsisi suoltaa, niin sitä voi muokata ja jättää turhan pois. Oikeassa keskustelussa ei vältäämättä sitten tuu sanoneeksikaan muuta kuin juuri sen turhan.

Hei vaan aelae.

martin

10.9.2008 00:27

Olemme kaikki huomionkipeitä ... ja ihan yhtä arvokkaita (tai paskoja, jos haluat).
On ihanaa keskustella tasaväkisesti jonkun kanssa. Silloin voi ajatusten tulvaa omalla vauhdilla ja omalla tyylillä niin, että se on rakentavaa ja hedelmällistä. Kuunteleminen on yllättävän vaikea taito ja voi olla myös kadoksissa ajoittain kohtalaisen hyvältä keskustelijalta.
Minulla on usein tapana ajatusten tasolla edetä niin nopeasti (tai harppoa yli suurtenkin väliajatusten), että harva pysyy mukana. Yritän nykyään ripotella sanomisiini yhä enemmän suuntaviivoja ja väliajatuksia, mutta se on vaikeaa ja se ei tunnu oikein minulta.
Keskustelun ei tarvitse olla jatkuvaa älyllistä pinnistelyä. Itse asiassa keskusteluissa on aina hyvin suuri osa sitä ei-verbaalista viestintää, jota haluamme ja tarvitsemme viestittää - kuten tunteita ja haluja. Näiden viestittäminen ei-verbaalisesti ja verbaalisesti on kiinnostavaa, olennaista ja tärkeää - olkoot vaikka kuinka "primitiivisiä".

Hej aelae!

Jyripe

10.9.2008 11:24

Tuntuupa tutulle. Itseopetustyötä tekevänä joudun (saan?) olemaan äänessä päivät. Vapaa-ajalla taas olen enemmän tarkkailija, kuuntelen ja katselen. Ja silloin kun haluan jotain sanoa, minut useimmiten keskeytetään. Ei varmasti tarkoituksella, vaan ystävät ovat spontaaneja ja tuovat ajatuksensa esille heti kun se mieleen juolahtaa (kieli toimii aivoja nopeammin ;-) ). Se ärsyttää aina välillä. Mutta olen varmaan liian kilttiluonteinen, en osaa sanoa tarpeeksi lujasti että antakaa minun puhua. Ja sitten keskustelu jo rönsyilee ihan eri suuntaan, eikä minun sanomiseni olekaan enää ajan tasalla. Siispä hiljenen sillä kertaa, kunnes hetken päästä tilanne toistuu. Toisaalta se on huvittavaakin, ainakin jälkeenpäin ajatellen.

Heippa vaan aelae ja tervetuloa Ranneliikkeeseen!