• mopsi22

Opettajan työn helppoudesta, autuudesta, vastuuttomuudesta ja täydestä ammattitaudittomuudesta:

"Sinulla on sitten oppilas, jolla on vakava kanamuna-allergia. Jos ottaa vahingossa väärää ruokaa, tulee anafylaktinen shokki. Huolehdit sitten keittiössä, että tarkistat että saa oppilas oikean ruoan." Tietenkään et voi tietää, ettei keittiö ole mokannut ja sotekunut munaa ruokaan. Sinun, rehtorin ja keittiön vastuu.

"Indira 10-vee ei puhu lainkaan Suomea ja on muslimi, joten et voi näyttää possujen kuvia opetuksessa. Kasvatapa hänestä nyt kunnon suomalainen kansalainen. Avustajaa ei ole tarjota. Ja niin, samalla tietysti kasvatat ne 24 muuta oppilasta, joista yksi puhuu venäjää pelkästään, yksi tykkää tukistaa muista ja kolmannella on adhd, joten saattaa juosta pihalle tai hypätä ikkunasta kesken tunnin."

"Menet sitten koulutukseen, jotta osaat käyttää diabeetikon insuliinipumppua. Kirjaat ja annat tarvittaessa pistoksia/säädät pumppua ja huolehdit sokeriarvojen kirjaamisesta ylös."

"Oppilaan huoltajalla on tapana uhkailla opettajia, toisinaan nyrkillä, toisinaan oikeustoimilla. Ei kannata antaa numeroaan, vaikka pienellä paikkakunnalla voi hän kyllä tulla oven taakse kolkuttelemaan. Soita sitten poliisit paikalle."

"Tämä poika ei nyt osaa kirjoittaa eikä lukea. Huoltaja ei anna lupaa jättää luokalleen, vaikka psykologi ja erityisopettaja ovat siitä lausunnon antaneet. Sinun pitäisi nyt, 24 muun oppilaan ohessa, opettaa tämä oppilas lukemaan." Mitä tekevät lukutaidottomat ihmiset Suomessa? Onkohan tullut mietityksi koskaan, miten vaikeaa niinkin meille monille ilmiselvän taidon, kuin lukutaito, opettaminen on sellaiselle, jolle se on vaikeaa syystä tai toisesta? "Ja valitettavasti erityisopettaja ei ole käytettävissä kuin 30 minuuttia viikossa tämän oppilaan kohdalla. Avustajaa et saa, koska huoltaja ei ole hyväksynyt tukimuksia, joista saadulla diagnoosilla voisimme pyytää lisää apua ja välineitä."

"Marja-Pekalla todettiin täitä ja mustelmia. Pitäisi varmaan soittaa sosiaalitoimeen. Ja niin, ilmoita koteihin täivaarasta ja muista, ettet saa mainita nimiä!"

"Ville-Liisalla on pahoja käyttäytymisvaikeuksia. Ilmenevät raivokohtauksina yleensä. Huoltaja on sitä mieltä, ettei mitään vikaa ole, joten emme ole saaneet lupaa tehdä tutkimuksia. Ei ole myöskään erityisopetuksesta siirtomääräystä, kun ei ole diagnoosiakaan. Avustajia karsittiin juuri, joten meillä on nyt sitten 300 oppilaan koulussa kaksi avustajaa. Saat ehkä parille tunnille viikossa jonkun avuksi. Täytyy varoa raivokohtausten aikaan, ettei kukaan satuta itseään kun Ville-Liisa heittää tuolilla."

Pitkät lomat vai? Opettajien ja rehtorien kuukausipalkkaan on sisällytetty viimeisten vuosien aikana valtava määrä lisää vastuita ilman, että niitä on korvattu mitenkään. 20 vuotta sitten ei opettaja istunut oppilashuollon kokouksissa tunteja kuussa sen takia, että luokalle on integroitu viisi diagnosoitua käytös- tai oppimishäiriöistä oppilasta. Emme täytelleet Wilmaan tuntia päivässä unohduksia, poissaoloja, kuittailleet vanhempien viestejä kännykän, Wilman ja sähköpostin kautta, laatineet koulukohtaisia lakisääteisiä opetussuunnitelmia parin vuoden välein jne. jne. Loma-ajoista on syöty jatkuvasti kasvattamalla talven ajalla työmäärää.

Toki nyt on enemmän aikaa tehdä näitä, sillä opettajilta on lomautuksina ja säästöinä viety koulutus- ja suunnittelupäivät. Ja tietysti kun tunteja on karsittu tuntikehyksestä (=määrä tunteja, joka voidaan opetukseen käyttää = joista maksetaan palkka) - ja samalla tietysti kasvatettu vaatimuksia esimerkiksi draaman ja mediakasvatuksen alueilla - on enemmän aikaa vastailla vanhempien lääninhallitukseen tekemiin valituksiin siitä, että on pyydetty huoltajilta euro per pää, jotta oppilaat pääsisivät joskus koulun tontin ulkopuolellekin katsomaan vaikkapa teatteriesitystä (draamakasvatus!).

Opettajalta vaaditaan psykologin, sosiaalihuollon, erityisopetuksen, sairaanhoitajan ja lääkärin, poliisin ja opettajan ammattitaitoa. Yläkoulun puolella vielä ehkä jopa enemmän fyysisestä väkivallasta tai sen uhasta kärsien.

Seuraavassa muutamia katkelmia opetushallituksen tutkimuksesta, joka koskee näitä opettamisen "ei työperäisiä sairauksia":

opetushallinnolta:
(http://www.oph.fi/download/124603_Opettajien_tyohyvinvointi.pdf)

"Äänen kestokyvylle, kantavuudelle ja äänenkäytön viestinnälliselle toimivuudelle on opettajan ammatissa poikkeuksellisen suuret vaatimukset. Keskeiset opettajien äänen kestämistä uhkaavat ääniriskitekijät ovat suuri äänenkäyttömäärä ja tarve käyttää voimakasta ääntä, esimerkiksi taustamelun, suurten tilojen tai huonon akustiikan vuoksi. Viestinnän näkökulmasta opettajan ääniongelmat tai puutteel- linen äänenkäyttö voivat vaikuttaa heikentävästi oppilaiden kuunteluun ja sitä kautta myös oppimistuloksiin. Opettajien itsensä ja koulujärjestelmän kannalta mahdolliset ääniongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia psyykkisiä, sosiaalisia tai taloudellisia seuraamuksia, ammatillisen itsetunnon tai sosiaalisten suhteiden ongelmista toistuviin sairauslomiin tai ammatinvaihtotarpeeseen. Viimeisen kymme- nen vuoden aikana äänihäiriöt ovat nelinkertaistuneet."

"Ilomäen väitöstutkimuksen mukaan (2008) foniatri totesi 12 prosentilla peruskoulun ja lukion opettajista orgaanisia muutoksia kurkunpäässä."

"Myös kuuloaisti joutuu opettajan työssä rasituksen kohteeksi. Vastoin ennakko-oletuksia melun määrään eivät merkittävästi vaikuta opetustilan koko tai yksittäiset akustiset korjaukset, joten kuulosuojien merkitys korostuu. Opettajien päivä- ja viikkorytmi vaikuttavat desibelikertymään."

"Monien 1990-luvun tutkimusten mukaan opettajien kokemaa työn henkistä kuormitusta lisäävät muun muassa liika byrokratia, tuen ja palautteen puute, liiallinen työkuormitus ja aikapaineet, paperityön suuri määrä, työn arvostuksen puute, hankalat ja häiritsevästi käyttäytyvät oppilaat, opettajan ammattitaidon puutteet, roolikonfliktit ja opettajien persoonallisuuden piirteet. - - Monien kansainvälisten tutkimusten mukaan loppuunpalaneet opettajat kokevat turtumusta, kyynisyyttä, unettomuutta ja fyysisiä oireita. Muun muassa stressin ja ylipainon yhteys on voitu osoittaa suurella suomalaisella työntekijäaineistolla. Erityisen selvä yhteys on opettajilla ja sairaanhoitajilla."

Onneksi meillä on kuitenkin ne törkeän pitkät lomat, eikä edes viikonlopputöitä (paitsi ne 25 matikankoetta, 25 äidinkielen kirjoitelmaa, ryhmätyöt ja niin, pitihän ne ensiviikon 24 opetustuntiakin suunnitella):

"Koulutyöhön liittyvä stressi aiheuttaa perusopetuksen opettajien työssä jatkuvan psykofysiologisen kuormituksen. Viikonloppulepo ei riitä palautumiseen, vaan stressistä palautumista oli lääketieteellisen väitöskirjan mukaan havaittavissa vasta heinäkuussa kesäloman aikaan (eli yli kuukausi loman alkamisen jälkeen, ei riitä kuule kahden viikon joululoma mihinkään, kirj. huom.).

Ja 2000 eurosta menee noin 22,1 5% veroja (442 euroa/kk) ja 2400 menee noin 24,9 % (597 €), joten käteen jää helposta istumatyöstä noin 160 euroa enemmän käteen (lähde: http://www.veronmaksajat.fi/fi-FI/omatveroasiat/laskurit/palkansaajantuloverolaskuri2010/).

Notta, tervetuloa vaan opettajaksi, nauttimaan kevyestä istumatyöstä ja valtavista luontaiseduista pitkine lomineen! Toki ensin maisterinpaperit, mutta nehän nyt on helppo hankkia, kun eivät maisterit mitään oikeasti lue saati osaa tai tee :)

21 kommenttia

Riquman1990

26.9.2010 16:06

Niin et opettajalta ei mitään sais vaatiikaan? TYÖSTÄHÄN niille maksetaan. Loppujen lopuks esim. kokeiden tarkistaminen onnistuu ihan hyvin vaikka tuntien aikana, jos pistää oppilaat tekeen töitä (niin, et ne voi tarvittaessa kysyy jotain), samoin Wilman käyttö onnistuu ihan hyvin tuntien aikana.

Esim. lähihoitajille on paljon sälytetty sairaanhoitajien vastuuta: on osattava annostella ja jakaa lääkkeet, osattava annostella ja pistää insuliinii (ei oo helppoo, kokeile ite), osattava mitata verenpaine, ulkoilutettava potilaita (jos on aikaa), seurattava yleistä vointii, kuunneltava omaisten vittuiluu siitä, miten niiden mummii ei oo osattu hoitaa tarpeeks hyvin kaiken kiireen ja resurssipulan keskellä jne. Lista on loputon. Sairaanhoitajat sit tekee ne vaativammat hommat, muuten istuu pääasiassa lääkärin kanssa "suunnittelemassa" potilaiden hoitoo.

2400 e menee veroihin + maksuin 23,9 %, eli siitä jää käteen 1826,40 e. 2000 e menee 20,9 % veroihin + maksuihin, eli siitä jää käteen 1582 e. Opettajalle jää 244,40 e (!) enemmän ku lähihoitajalle.

http://prosentti.vero.fi/veropros_aloitus.asp?language=FIN

Epäsäännöllinen työaika, viikonlopputyöt, iltatyöt + yötyöt. Surkeet lisät. Vapaat miten sattuu viikolla tai viikonloppusin. Työ henkisesti ja fyysisesti kuormittavaa.

mopsi22

26.9.2010 16:37

:)

letala

26.9.2010 20:45

Tapelkaa pojat tapelkaa.:D

Mä en viitti enää paukuttaa päätäni, mutta pitää kyllä sanoa Riqulle, että sen vähän mitä mä opettamisesta olen kokemusta hankkinut.. hmm.. muutamia vuosia sentään, niin en kyllä yhtään koe- tai ainesarjaa ole kyennyt tunnilla korjaamaan, Wilmasta mulla ei kokemusta ole.. reissuvihkoihin kirjoitellaan sitten välitunnilla, jos ei ole välituntivalvontaa.. sitä kun ei voi siirtää koulun jälkeen, kun oppilaan pitää se vihko saada mukaansa..

äh.. miksi tätä selitän ja valitan.. eihän opettajat mitään tee..

Aboa

27.9.2010 08:07

Tietämättömyyden suomalla varmuudella on helppo kertoa totuuksia toisen ammatista. Vai mitä, Riqu? Kyllähän sinä tiedät, milloin on helppo kokeet korjata tai Wilmaan kirjoitella. Olethan käynyt itse peruskoulun ja olet siksi asiantuntija.

Aboa

27.9.2010 08:29

Et kai Mopsi mene insuliinia piikittämään? OAJ:n kanta on aika selkeä tuon suhteen: opettajan tehtävänä on opettaa, ei hoitaa terveydenhoitajan työtä. Vahinkotapauksissa olen aika heikoilla.

Riquman1990

27.9.2010 09:23

"Olethan käynyt itse peruskoulun ja olet siksi asiantuntija"

Peruskoulun + muuta kouluu siihen päälle aika monta vuotta.

"Et kai Mopsi mene insuliinia piikittämään?"

Se siitä opettajien kaiken osaavuudesta. On se niin helppo tulla paukutteleen henkseleitään siitä, miten opettaja on Aurinko ja muut ammatit planeettoi, jotka kiertää opettaja-Aurinkoo.

Mähän en missään tapauksessa vähätelly opettajan ammattii, mut mä toivon opettajille kaiken sen kaikkivoipasuuden keskellä tervettä realismii (myös palkkavaatimuksiin). 2400 ON hyvä palkka kevyestä sisätyöstä, monen kuukauden palkallisista lomista (joista hyvin pieni osa menee kokeiden korjauksiin) ja turvatusta suojatyöpaikasta.

Aboa

27.9.2010 11:52

Voi sinua pientä...

Jos on ollut oppilaana jossakin, ei se tarkoita että tietää, mitä ne opettajat puuhaavat. Jos on käynyt teatterissa, ei ehkä vielä tiedä näyttelijöiden työn laajuutta. Jos on katsonut uutisia, ei välttis tiedä ankkureiden toimenkuvaa.

Ja mikä tämä heitto kaikkivoipaisuudesta on? Jos minä kollegana kerron toiselle, ettei kannata mennä leikkimään terveydenhoitajaa ja haalia itselleen sellaisia toimenkuvia, joita ei edes saa tehdä, löydät sinä siitä jonkun merkin heikkoudesta. Ole hyvä vaan.

letala

27.9.2010 12:40

On se totta, että helppoa on esittää arvioita sellaisen työn vaativuudesta, jota ei itse ole tehnyt. Tämä pätee aivan samoin maanviljelyyn, opettajan hommiin, kuin vaikka asentajankin työhön.
Itsekin helposti sortuu esittämään arvioita toisen ammattiryhmän vaativuudesta.
Toisaalta monen opettajan työpaikka ei ole virka, vaikka Riqu toistuvasti tuokin esiin opettajan viran olevan suojatyöpaikka... Moni tekee lukuvuoden tai -kauden mittaisia pätikiä, ja on aivan yhtä epätietoinen työpaikkansa jatkuvuudesta kuin muutkin pätkätyötekijät..

No mä en jatka enää tästä aiheesta..:D Ei kai kukaan työtä tekemällä rikastu.. Tosin se putkiasentaja on ollu töissä ja tienannu jo silloin kun opettaja kirjoitti ylioppilaaksi ja luki yliopiston pääsykokeisiin...

mopsi22

27.9.2010 14:38

En piikittele insuliinia, tarina on kollegan luokalta. Ja insuliinipumppu lienee tällä hetkellä oppilaan itsensä operoitavana. Tosin opettaja ja avustajat on koulutettu sen käyttöön ja muutenkin hätätilanteisiin.

Riquman, miksi ihmeessä koet vastenmielisyyttä opettajia kohtaan?

RxCat

27.9.2010 18:03

mahtava teksti! /,,/

Riquman1990

27.9.2010 19:28

"Ja mikä tämä heitto kaikkivoipaisuudesta on?"

Opettajat monesti luulee olevansa moniosaajii, vaikka niillä on pätevyys vaan siihen tiettyyn ammattin, eli opettamiseen. Enkä mä väittänykään, et se ois merkki heikkoudesta, vaan siitä, et opettajatkin on vaan ihmisii. Aboa-parka käsitti sen ihan väärin...

Mopsi, mä en koe vastenmielisyyttä opettajii kohtaan, vaan esitin oman näkemykseni opettajan ammatista. Opettajat tietää itekin, et niiden edut melkosii verrattuna moniin muihin aloihin.

Aboa

28.9.2010 09:39

Onko sinulla Riqu sellainen luulo, etten minä tiedä olevani tavallinen ihminen? Tai Mopsi?

Toki olemme opetusalan ammattilaisia, mutta muistuttaisin kuitenkin, kuinka luokanopettajat ovat saaneet yliopistokoulutuksen, joka kattaa aika paljon jokaisesta opetettavasta aineesta. Minäkin, aineenopettaja, olen opiskellut kieltä, kirjallisuutta, viestintää, historiaa ja sitten tietenkin vielä pedagogiset opinnot kaupan päälle. Koska minulla on sama koulutus kuin esimerkiksi tutkijan uran valinneilla, koen hiukan latistavalta väitteen, että minulla olisi ainoastaan pätevyys opettamiseen. Mitä minä sitten opettaisin, jos minulla ei olisi tietoja omasta oppiaineestani?

mopsi22

28.9.2010 19:25

"Opettajat monesti luulee olevansa moniosaajii, vaikka niillä on pätevyys vaan siihen tiettyyn ammattin, eli opettamiseen."

Tämä kommentti viimeistään osoittaa sen, ettet tiedä mitään opettajan arkisesta työnkuvasta tai koulutuksesta, oli kyseessä sitten luokan- tai aineenopettaja.

Sori vaan, en jaksa edes eritellä mitä kaikkea et tiedä. Ei rakentavaa, mutta kommenttisi ovat olleet sitä luokkaa alkeellisia tyyliin "opettajat tietää itekin et niiden edut melkosii verrattuna moniin muihin aloihin". Argumenttina tämä vastaa sitä, kun sanoisin että tiedät itsekin olevasi tyhmä.

..

Rokkihomo

29.9.2010 11:33

Hesarin ja Iltasanomien yms. keskustelupalstojen tyyli on sitten löytänyt tännekin.
Jee.

Riquman1990

29.9.2010 19:17

Saa kai sitä väitellä asioista? Ei sitä Ranneliikkeen säännöt kiellä. Ei kai väittelyyn tarvita akateemista loppututkintoo?

Aboa

29.9.2010 21:33

No sitten kanssa väittele, äläkä vain heittele mutu-juttuja. Mutta kerran vielä. Kokeillaan ajatusleikkiä. Opettajia lienee noin 44000, eli saman verran kuin Hyvinkäällä.
Kokeillaanpa korvata tekstistäsi muutama sana:

"Se siitä hyvinkääläisten kaiken osaavuudesta. On se niin helppo tulla paukutteleen henkseleitään siitä, miten Hyvinkää on Aurinko ja muut planeettoi, jotka kiertää Hyvinkää-Aurinkoo. Hyvinkääläiset monesti luulee olevansa moniosaajii. Enkä mä väittänykään, et se ois merkki heikkoudesta, vaan siitä, et hyvinkääläisetkin on vaan ihmisii. Aboa-parka käsitti sen ihan väärin... Mopsi, mä en koe vastenmielisyyttä hyvinkääläisiä kohtaan, vaan esitin oman näkemykseni heitä. Hyvinkääläiset tietää itekin, et niiden edut melkosii verrattuna moniin muihin aloihin."

Ymmärrätkö? Kun, tavattuasi vaikkapa satakunta opettajaa/hyvinkääläistä elämäsi aikana, et vaan voi vetää johtopäätöksiä koko ryhmästä tai yleistää heille jotakin tiettyä ominaisuutta. Ei se ole väittelyä. Se on pahinta sorttia yksinkertaistamista.

Mähän en missään tapauksessa vähätelly opettajan ammattii, mut mä toivon opettajille kaiken sen kaikkivoipasuuden keskellä tervettä realismii (myös palkkavaatimuksiin). 2400 ON hyvä palkka kevyestä sisätyöstä, monen kuukauden palkallisista lomista (joista hyvin pieni osa menee kokeiden korjauksiin) ja turvatusta suojatyöpaikasta.

mopsi22

29.9.2010 22:24

Väitellä nimenomaan saa. Mutta väittely edellyttää perusteltuja argumentteja, eikä perusteluksi riitä se, että "oon tätä mieltä".

Riquman1990

29.9.2010 22:59

Kaipa mä mielipiteeni oon aika hyvin perustellu, kun mä oon tollasen vastareaktion saanu aikaan. Hirveet puolustusasemat opettajilla. Monesti ihmiset ei vaan haluu kuunneella asioita, jotka on totta. Aboan kommentit ei myöskään oo siitä asiallisimmasta päästä, varsinkaan toi viimenen. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa...

Aboa

30.9.2010 08:07

Kappas, viimeinen kappale jäi vahingossa mukaan. Tekstini pitäisi katketa kohtaan 'yksinkertaistamista'.

Mutta Riqu, ärtymystä herättää nimenomaan se, ettet ole perustellut mielipiteitäsi, vaan ne jäävät irrallisiksi heitoiksi. Mutta voisitko selventää, mikä kohta teksteissäni oli asiatonta, jotta osaan kirjoituksiani parantaa?

mopsi22

30.9.2010 08:13

Jos heitän kanssakävelijää mädällä tomaatilla ja tämä hermostuu, ei se kerro väittelytaidoistani.