Mopsi's

Näytetään bloggaukset marraskuulta 2007.
Seuraava

Olipa tentti....huh

Kaksi ja puoli tuntia meni...kerrankin tentti, jossa joutui oikeasti soveltamaan eikä vain toistamaan kirjan sisältöä. Oli työläs (käsi, selkä ja ennen kaikkea aivot ihan muusina), mutta kuitenkin mukava tehdä tenttiä, jossa oikeasti pääsee käyttämään aivojaankin; tentti, jossa oppii samalla.

Kokeethan ovat nykyään (opettaja-lehdessä taisi olla tästä asiaa, en perehdy ko. julkaisuun sen tarkemmin) - tai paremminkin ovat aina olleet - pelkkiä muistitestejä. Eivät ne mittaa osaamista, soveltamiskykyä tai taitoa siirtää opittu asia toiseen yhteyteen (esim koulusta arkeen, vaikkapa matematiikan laskut).

Opettaja-lehdessä oli joitan ihan kiinnostavia (ei välttämättä uusia, mutta käyttämättömiä) ideoita, kuten lunttilapun tekeminen koetta varten ja sen käyttäminen (sallitusti siis ;), kotitentti: annetaan vaikkapa vuorokausi vastata kysymyksiin vapaita lähteitä käyttäen ym. Toisaalta pitäisi kyllä kokeiden kysymyksiäkin muokata (perinteisesti järjestettäessä) Itse suosin kysymyksenasetteluja, joissa oppilas joutuu tuottamaan tekstiä ja soveltamaan tietojaan. Esseitä toisin sanoen, jos alakoulun puolella nyt esseistä voidaan puhua. Kysymykset, joihin voi vastata yhdellä sanalla, eivät kerro mitään siitä, YMMÄRTÄÄKÖ oppilas asiasta mitään, se kertoo vain, että oppilas MUISTAA ASIAN KIRJASTA. Ei hyvä, tai ei ainakaan aitoa oppimista.

Onneksi kasvatustieteissä enenevissä määrin on huomattu erilaiset tavat oppia ja sitä kautta tarve opettaa monipuolisin tavoin, rikkoen vanhoja käsityksiä luokan edessä jauhavasta opettajasta, jonka puhe kopioidaan vihkoon. Helpottaa ja vaikeuttaa työtä, ainakin vaatii hemmetisti luovuutta, mikä lienee niin helpotus kuin kirouskin :)

Kahta samanlaista päivää ei opettajalle tule, tai jos tulee, on se itsestä kiinni. Yleensä oppilaat kuitenkin varmistavat sähläämisellään tarpeellisen vaihtelun opettajankin päivään. Kiva duuni opettaminen, suosittelen!

(ja ihmettelen, millä aasinsillalla pääsin historian soveltavasta metodiopin tentistä opettajuuden kysymyksiin??)


Opiskelua opiskelua...

Huomenna olisi sitten historian sivuaineesta tentti: historian tutkimuksen käytäntöjä ja menetelmiä. Historian metodioppia toisin sanoen.

Aihe ihan kiinnostava, motivaatio vain häviää joka sivun loppuun päästyäni. Ottar Dahlia (1971) luen ja täytyy sanoa, että on saanut aikaan luettavan ja asiallisen paketin. Ainakin verrattuna huvikseni (ja opintoviikkoja saadakseni ;) tenttimääni naistutkimuksen tenttiin sukupuolen käsittelystä mediassa; kirjat olivat aika huttuista tekstiä.

Jos sitä vaan saa itseään niskasta kiinni, saattaisin valmistua tämän lukuvuoden aikana. Muuten tulee pakkosiirto uuteen tutkintojärjestelmään, mikä tietää lisäopintoja saman tutkinnon suorittamiseksi.

Paskamaista tässä on kyseenalainen opiskelijan oikeusturva. Lähdin opiskelemaan 4,5-vuotista tutkintoa, mutta siirtymäaika vanhasta uuteen on vain 4 vuotta. Minun pitäisi siis suorittaa 4,5-vuotinen tutkintoni vain 4 vuodessa, tai siirtyä uuteen järjestelmään ja opiskella "ylimääräisiä" opintoja saman tutkinnon saavuttaakseni.

Vittumaista toimintaa, jota ei edes yliopiston hallinto osaa selittää. Edellisen uudistuksen siirtymäaika oli 5v. ja sitä edellisen 10v.

Toisissa tiedekunnissa uudistusta ei otettu vielä lainkaan ohjelmaan. V#¤ttaa kasvatustieteellisen tiedekunnan ja valtiovallan hätäily uudistusten kanssa. Muualla Euroopassa - Euroopan alueen opiskelujärjestelmien yhtenäistämisetä uudistuksessa on siis kyse - ei olla vielä edes ajateltu uudistuksen toimeenpanoa - ainakaan tietääkseni (?), ja meillä mennään täyttä häkää eteenpäin huolimatta siitä, että esim. vuonna 2004 aloittaneiden kasvatust. opiskelijoiden oikeusturva on kyseenalainen. Tämän myöntävät ROKLin hallinnon edustajatkin, laitoksen johtajaa myöden.

Minkäs teet, p"#¤le! Opiskelet sitten vaan "ylimääräistä" ja saat saman maisterin paperin suuremmalla vaivalla, kuin vuotta ennemmin aloittaneet. (Eihän opettaja voi toisaalta sanoa lisäopiskelun olevan pahasta, mutta olisi kiva joskus päästä työelämäänkin) Elämä on, tosiaan!



Yksin parien joukossa

Masentavaa, kun kaikki vähäiset tutut ympäriltä pariutuvat kiihtyvään tahtiin :/ Menit mihin tahansa, olet aina "kolmantena pyöränä" mukana. Sama juttu, vaikka perheen parissa olisikin; molemmat siskot ja vanhemmatkin eron jälkeen tahoillaan pariutuneet, ja aina hillut mukana vähän ulkopuolisena.

Kai parisuhde on sitten se normi, johon yhteiskunta painostaa, eikä sosiaalista painetta ole yhtään sen vähempää "homo"piireissäkään: parisuhde on se "juttu", johon kaikki pyrkivät. Eikä siinä mitään, sinnehän tässä itsekin yritetään, mutta ärsyttää vaan ympäristön jatkuvasti kasvava painostus ja odotus...


Seuraava