• mopsi22

Yhdistystyön realiteetteja

Muutamia huomioita aktiivisesta yhdistystyöskentelystä.

1) Mitä enemmän teet itse vapaaehtoisesti, sitä selvemmäksi käy, kuinka vähän toiset tekevät.

Hallituksessa istuvat kaikki samoin valtakirjoin jäsenistön valitsemina. Toiset vain tekevät enemmän yhdistyksen hyväksi kuin toiset. Aktiivisimmat väsyvät nopeasti toisten laiskuuteen. Syyksi ei riitä se, ettei ole aikaa osallistua. Silloin ei olisi pitänyt edes asettua ehdolle.

2) Mielipiteitä on kaikilla, toteuttamishalua tai -kykyä ei.

Liittyen edelliseen, nämä pulskina vierestä toisten ahertamista katsovat ovat kuitenkin aktiivisesti kommentoimassa toisten tekemisiä.

Tee ja kommentoi tai älä tee ja ole hiljaa.

3) Jos haluat jotain tapahtuvaksi, varaudu tekemään se itse.

Ideoita on turha heitellä, ne kannattaa itse myös toteuttaa, jos olettaa niiden joskus päätyvän käytäntöönkin. Liittyy kiinteästi edelliseen.

4) On olemassa keskustelua ja on olemassa liikaa keskustelua.

Yhdistystoiminta on vuorovaikutteista ja hallituksen tulee keskustella niin sisäisesti kuin jäsentensäkin kanssa. Toisinaan asioiden hoidon kannalta on kuitenkin parempi tehdä pienellä porukalla tai kokonaan itse ja vain ilmoittaa lopputulos. Konsensus ei aina toimi, vaan kuluttaa turhaa energiaa ja voimavaroja.

5) Hallitusvastuu ei suinkaan tarkoita sitä, että olisi jotain vastuuta - ainakaan kaikkien mielestä.

Jos olet valittu päättämään yhteisistä yhdistyksen asioista, olisi hyvä toisinaan ilmaantua hallituksen kokoukseen, jossa asioista päätetään.

Onko ärsyttävämpää kuin hallituslainen, joka tulee kokoukseen ihmettelemään, että mikä on tämä asia josta puhutaan ja josta hän ei ole kuullut mitään. Tai mielipide asiaan, joka on jo päätetty pari kokousta sitten.

Lue pöytäkirja edes, jos et pääse paikalle.

Tässä kohtaa on hyväksi todettu tapa todeta kyseiselle kysyjäkommentoijalle yksinkertaisesti: "viittaan kokouksen 3-2010 pöytäkirjaan".

6) Passiivit pois pöytäkirjoista

Pöytäkirjassa ei lue koskaan "asia x hoidetaan". Tunnetusti passiivi tarkoittaa sitä, ettei tekijää tunneta. Yhdistystyössä se tarkoittaa sitä, ettei kukaan hoida.

Pöytäkirjassa lukee, vaikka sitten sihteerin itsensä päättämänä, että "Y hoitaa asian X".

Ohessa muutamia toteamiani turhaumia kanssaihmisten kanssa työskentelystä. Jos tekstistä kuultaa läpi marttyyrius siitä, että toiset tekevät enemmän kuin toiset ja kenties vielä ihan omasta halustaan ja itse olisin tällainen yliaktiivinen aktiivi, niin olet saattanut jopa tulkita oikein.

Yhden yliaktiivisuus ei ole toiselle oikeutus olla aliaktiivinen siihen vastuuseen nähden, jota on valittu hoitamaan.

2 kommenttia

letala

29.4.2011 22:23

Totisesti! Veli todistaa oikein!

Tuon on kyllä niin taivahan tosi joka kohdaltaan, mitä kirjoitat, etten itse olis paremmin voihut sanoa!

Aboa

2.5.2011 13:13

Nuorna poikana ylioppilasteatterin puheenjohtajana huomasin, että koskaan ei saanut siirtyä esityslistalla seuraavaan kohtaan, mikäli ei kaikille ollut selvää (ja pöytäkirjaan merkitty) kuka asian hoitaa. Tärkeintä ei ole keskustella siitä, miltä maailma kustakin tuntuu vaan mitä asioille tehdään.