• mopsi22

Tietoyhteiskunta?

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/11/1004839

Tässä uutisoitiinkin eilen keskiviikkona siitä, että Suomi on jäänyt kauas taakse oman tietoyhteiskuntansa kehittämisen kanssa monista maista. Taisipa pääministerikin vähän epäkorrektisti - mielestäni, pilkkua viilaan tässä - todeta filmatussa puheessaan todeta, että ViroKIN on monin kohdin edellä (alentuvaa...vähä).

Olen katsellut ja kuunnellut ja ihmetellyt jatkuvasti Suomalaista tietoyhteiskunnan kehittymistä. Monet asiat, kuten äänestäminen yms. palvelut, puhumattakaan innovatiivisemmista lähestysmistavoista käyttää nettiä (joku keksiköön mitä nämä ovat) ovat jääneet unohduksiin. Toki saamme verottajan lomakkeen tulostettua netistä ja asioitu pankissa (joka oli mahdollista jo Dos-aikaan 1990-luvun alussa...oli se hieno vihreänmusta käyttöliittymä :).

En tajua asiaa nimenomaan sen takia, että valtio tunkee tuottavuusohjelmaansa väkisin läpi ja samalla itkee kilpailukyvyn perään. Tietotekniikalla voitaisiin, oikein systeemiin integroituna, saada paljonkin tuottavuutta valtionhallintoon. Tällä hetkellä vain taitaa olla niin, että käyttäjäkunta on sangen vastentahtoisesti ottamassa uutta välinettä käyttöön (osin menneiden huonojen kokemusten perusteella).

Koulujen kohdalla tietotekniikan välineistön tila on SURKEA. Pikkuhiljaa on alkanut opettajille ilmestyä oma tietokone, usein kannettava, ja monista luokista alkaa löytyä videotykki. Tämä on kuitenkin vielä enemmänkin poikkeus kuin sääntö. Puhumattakaan tietokoneluokista, joiden myllyt ovat auttamattomasti vanhentuneita. No, lienee turha odottaa mitään radikaalia muutosta näiden lasten tietotekniikan opetukseen niin kauan, kun ei ole opettajiaKAAN varaa pitää töissä.

Nämä lapsethan nyt eivät kuitenkaan vaikuta tässä yhteiskunnassa kuin noin 60-80 vuotta peruskoulunsa jälkeen. Turha investointi.

Jotta pittäs teherä tänki asia suhte.

Oudosti tuntuu siltä, että samalla kun perinteinen tuotantoteollisuus (metsäteollisuusliitto saa kyllä syyttää osin itseään, olisivat ajoissa lähteneet kehittämään toimintaansa ja jatkojalostusta ja ylipäätään vaihtoehtoisia tuotteita sen sijaan, että poteroituvat asemasotaan puolustamaan perinteistä tuotantoaan Suomessa...lost battle) katoaa Suomesta, ehkä pienipiä ja erikoistuneimpia muotoja lukuunottamatta (ja telakkateollisuutta...) niin kuitenkaan ei kehitetä tietoyhteiskuntaa jolla on, kuten haastateltu jokumikälie sanoi, tällä hetkellä paras mahdollisuus toteuttaa uudenlaista talouskasvua. Osaamista Suomessa on ainakin saatavilla!

No, odotellessamme muutoksia yhteiskunnan joustaviin rakenteisiin pika-aikataululla...