• mopsi22

Pakkoruotsia

Katselen tässä vihdoin kakkosen pakkoruotsikeskusteluiltamaa netistä.

Ottamatta kantaa sen suuremmin pakkoruotsiin, niin täytyy todeta, että eivätpä kauhean hyviä perusteita ruotsin pakolliselle opiskelulle pystytty tarjoamaan.

Monet argumentit menivät metsään, ohi itse asian. En jaksa edes eritellä, ja ne ammuttiinkin hyvin alas ihan keskustelussakin.

Ihmetyttää tuo kulttuuri-identiteetin ja historian käyttö perusteluna. On Suomen kulttuuriin vaikuttaneet monet muutkin kielet, venäjä suurinmpana. Ja minä olen kyllä ihan omaan suomalaiseen identiteettiini kasvanut ilman ruotsin kieltäkin. En koe olevani jotenkin vähemmän suomalainen sen takia, että ruotsin taitoni ovat sangen välttävät. Tällä perusteella meidän pitäisi jokaisen opetella myös ratsastamaan, kirnuamaan maitoa ja liittyä kirkkoon, luterilaiseen ja katoliseen. Ovathan nämäkin kaikki vaikuttaneet suomalaiseen kulttuuriin valtavasti.

Pakko on pakko. Tuotakin yritetään keskustelussa kääntää oikeudeksi. Minun oikeuteni valita on alistettu tässä kohtaa pakolle opiskella tiettyä kieltä. En näe sitä etuoikeutena sitten mitenkään.

Miten ihmeessä ruotsin kielen pakottomuus vähentäisi kieliopintoja? Käsittääkseni ruotsin kielen pakko ei ole se keino, jolla ylläpidetään kieliopintja. Kyseessä on kaksi eri asiaa: pakkoruotsi ja kuntien resurssit. Toki, jos vain yksinkertaisesti poistetaan pakkoruotsi, saattaisi se näkyä niin, että kieliopintojen mahdillisuus vähenisi köyhemmissä kunnissa. Tämä ei kuitenkaan ole peruste pakkoruotsille, vaan ainoastaan signaali sille, että samalla asetetaan laki, jossa kunnat velvoitetaan tarjoamaan vähintään yhden tai kahden kielen opinnot kotimaisen lisäksi. Valinnanvapaus.

Vähän samaa argumentointia kuin asevelvollisuusarmeijan ylläpito sen takia, että se on kuntokoulu. Saattaa se sellaisena toimiakin - vaikka moni urheilija valittaakin armeijan heikentävän kuntoa -, mutta onko armeijan ensisijainen tehtävä toimia kuntokouluna? Ei, vaan puolustuksena. Ärsyttää, kun jonkin instituution perustehtävän toimimattomuutta perustellaan sivuilmiöllä, joka jostain näkökulmasta voidaan tulkita positiiviseksi.

Jos minulla on korkkiruuvi, jolla ei saa viinipulloa auki, mutta se on nätti pöydällä, ei ole kauneus perustelu esineen pitämistä ainoana korkkiruuvina taloudessani. Karrikoiden.

No, paljon tästä saisi irti vaikka mitä, kun keskustelua kuuntelee. Vähän ärsyttää, kun ihmiset keskustelevat koulumaailmasta ilman kattavaa käsitystä koko järjestelmästä.

4 kommenttia

Torontosta

3.12.2010 03:50

Me ollaan myos bi-lingual maa. ranska ja american englanti. Taalla ei pakoiteta kouluissa opiskelemaan molempia. Tietysti Quebec valtiossa on ranska yleiskieli. Kenenkaan indenttia ei haluta muuttaa muuksi. Oli ennen agumenttia jos valtion virastojen pitaisi palvella molemmilla kielila, ne voi jos on resources siihen.

Aboa

3.12.2010 11:02

Kieltämättä korpeaa, kun ihmiset, jotka ovat käyneet koulunsa parisenkymmentä vuotta sitten esittävät vahvoja näkemyksiä tämän päivän koulumaailmasta. Lisäksi jonkun entisen opettajan toiminta yleistetään käsittämään koko koululaitosta; mun historianopettaja oli ihan paska ja siksi historia on täysin turha aine. Koskaan en ole tarvinnu.

martin

6.12.2010 14:53

Kiitos mopsi ja Aboa mielipiteistänne.
Jos ajattelemme seuraamuksia vapaudesta minkä tahansa aineen kohdalla. Lapsi ei opi laskemaan, ellei hän saa opetusta matematiikassa. Yhdymme varmaan siihen, että matematiikka on yleishyödyllinen aine, mutta pitääkö sen olla p a k o l l i n e n? Tätä kysymystä ei voi ampua alas sillä, että toisesta on hyötyä ja toisesta ei (mistä sen voi tietää?) Se johtaa mielivaltaan (minulla ei ole ollut tuon taivaallista hyötyä kemian opinnoista). Kyse on arvoista.
Jos ruotsin ja suomen opiskelu vähenee, ajaudumme tilanteeseen, jossa kieliryhmät lähtevät eriytymään toisistaan. Sitä en haluaisi. Kuinka moni oivaltaa tämän?

mopsi22

7.12.2010 21:21

Minun nähdäkseni kieliryhmät ovat itse kukin jo vetäytyneet pääosin toistensa seurasta. Molemmat viihtyvät paremmin omissaan. Onko tähän ratkaisu se, että toinen opiskelee toisen kielen, en tiedä. Enkä usko, että kieliopiskelun vähentyminen on tähän vaikuttanut myöskään vaan kyse on enemmän mentaliteetista, meistä ja teistä, kielestä huolimatta.

Ruotsi on bueno, mutta mielestäni kaikki kieliopinnot, äidinkieltä lukuunottamatta pitäisi olla valinnaisia, kuitenkin niin, että joitain kieliä on pakko opiskella.

Ilman kieltä ei pärjää, ilman matematiikkaa ei pärjää. Molemmat pakollisia, mutta kieliin valintaa, mitä haluaa pakollisena lukea.