Mopsia hieman ärsyttää. Oppilaiden kanssa, kun etsii tietoa, on ensimmäinen ja selvin vaihtoehto Wikipedia.
Ok, ihan ok-juttu, ei siinä mitään. Sieltä itsekin yleensä aloitan tiedonhaun.
Ongelma on siinä, että lapsilla tiedonhaku tuntuu olevan vain ja ainoastaan Wikipedia. Muuta ei tarvita, koska Wikissä "on kaikki".
Ei ole, perkele. Ja sekin mitä on ei ole aina luotettavaa.
Kirjasto on kauhistus monelle nuorelle. Ei olla totuttu käymään kirjastossa ja ylipäätään kirja käyttöliittymänä on outo monelle. Valitettavasti, sillä vaikka netti pursuaakin tietoa, ei se ole yhtä tarkastai läpikäytyä kuin kirjallisuuden vastaava.
Netti ja tietokoneet ovat muutenkin valtavassa osassa nuorten elämässä. En pidä tätä pelkästään hyvänä asiana, vaikka tietokoneen käyttötaidoista onkin hyötyä. Sen lisäksi, että taidot rajoittuvat vain tiettyihin sosiaalisiin palveluihin, eikä esimerkiksi työelämässä tarvittavien sovellusten hallintaan (monet oppilaat kun eivät osaa ihan perusasioitakaan tekstinkäsittelystä), tietokoneen käyttö rajoittaa ajattelua liikaa yhdenlaiseen muottiin.
Ei kaikki ole aina sormenpäiden ulottuvilla. Joskus käymällä vaikka siellä kirjastossa, saattaa saada aivan erilaisia elämyksiä ja näkökulmia kuin saa kotona omassa huoneessa istuskellen. Liikunnasta puhumattakaan.
Epämääräisen bloggaukseni ei etene järkevästi. Tätä se netti sitten tuottaa, liian helppoa sisällöntuotantoa.
1 kommentti
letala
12.5.2011 08:51
Sisällöntuotanto saattaa olla toisinaan liiankin helppoa - olen samaa mieltä - vaan asiaa pauhaa arvon kollega taasen. Itse tosin pidän hankalimpana oppilaiden keskuudessa yleistynyttä tapaa etsiä tieto suoraan vaikkapa Googlen hakukoneen kautta, jolloin löytyneen sivuston luotettavuudesta ei ole senkään vertaa takeita, kuin Wikipedian tapauksessa. Eräs oppilas taannoin teki esitelmää Libyasta perustuen ko. hallituksen propagandasivuun...
Oikeasta asiastasi huolimatta en malta olla viilaamatta. Muistelisin , että passiivin kielteinen perfekti kuuluisi ei ole totuttu... saatan kyllä olla väärässäkin. =)