• mopsi22

Aina väärässä?

Voi ei olekaan kuulemma niin epäterveellistä. Tietokonepelit kehittävät nopeaa päätöksentekokykyä. Alkoholi saataa toisinaan olla terveellistä, samoin suklaa. Lapsilta ei saa kysyä miksi, koska se on syyttävä, eikä punakynää saa käyttää.

Eilen oli ok tehdä näin, tänään siitä saa syövän tai se tuhoaa kehittyvän yksilön itsetunnon. Huomenna sitten eilinen epäterveellisyys onkin taas terveellistä ja ehkä enemmänkin.

"Kiva kuulla opettaneensa väärin 30 vuotta." totesi eräs kollega, kun kuuntelimme toisen kollegan tiivistelmää kiusaamiskoulutuksesta ja siitä miten oppilaan tunnetiloja pitäisi käsitellä.

Isoäitini lopetti rasvan syönnin kun mainittiin korkea kolesteroli. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, olisi sitä voita pitänytkin syödä. Ja näkeehän sen sokea reettakin, että mummu alkoi kuihtua samoin tein kun voi jäi.

Maailma muuttuu ja tietomme siitä, ainakin jokin tietomme siitä.

Olemme siis jokapäiväisissä toimissamme aina väärässä, jos asiaa oikein kyynisesti ajattelee. Teit mitä vain, on se väärin, jollain aikaperspektiivillä.

5 kommenttia

Aboa

4.11.2010 22:48

Ja miksi väärin tehnyttä lasta ei saisi syyttää ja kysyä häneltä perusteluita käytökseen, joka ei mahdu annettuun vaihteluväliin..? Kiva, kun huoltajat toivoisivat koululta kovempaa kuria ja kasvatustieteilijät tahtovat poistaa nykyisetkin rajat.

Mahakas

5.11.2010 06:03

Tuo ajattelutapa tulee aaltoina, siis koskien lasten kasvatusta. Kieltämättä koulu on aikas voimaton nykyaikana,

Nermal

5.11.2010 08:00

Voihan tuon ajatella toisinkin päin: teet mitä vain, on se oikein jollakin aikaperspektiivillä :)
Nyt siis nauttimaan sentin kerros voita leivällä, pelaamaan tietokonepelejä, nauttimaan päihdyttävistä juomista ja suklaasta. Eilen se oli väärin, mutta ehkä jo huomenna suositeltavaa.

mopsi22

5.11.2010 15:41

Mä ainakin opettajana oon vähän vanhanaikanen enkä ihan kaikkea uutta ja hienoa ota käyttöön. Ei on ei lapsillekin. Ei kaikkea tarvitse aina niin monimutkaiseksi tehdä. Kyllä ne lapset kestää aika paljon.

Ja koulun opsiin kirjataan enemmän ja enemmän kasvatukseen liittyvää sanastoa kuin opetukseen liittyvää; ne ovat sama asia. No, ovat kyllä, mutta vanhemmat tuppaavat ymmärtämään tämän niin, ettei heidän tarvitse kummastakaan sitten enää ottaa vastuuta.

Lapsonen on 3-8 tuntia päivässä koulussa 9 vuoden ajan. Sitä ennen lapsonen on saattanut olla päiväkodissa tai alkuopetuksessa. Kuitenkin sen 16-21 h arkisin ja täydet päivät vkonloppuisin, lomalla ja ennen ja jälkeen koulun ovat ne lapsoset tekijöidensä kasvatusvastuulla. Piste.

Ja Nermal, tiedän, mutta positiivisuus ei oo nii raflaavaa ku kyynisyys; ollaan aina väärässä on tehokkaampi ku ollaan aina oikeassa ;)

___

martin

8.11.2010 03:10

Yksi tärkeimpiä oivalluksia ihmiselle on hänen historiallisuutensa so. sidoksissa-olonsa aikaan. Ajallisuus on suhteellista oikein-väärin akselilla. Minulle ei ole muuta absoluuttista kuin Jumala ja Hänen rakkautensa. Se on vankka perusta, joka säteilee kaikkeen suhteellisuuteen ja joka näin antaa merkityksen. Rakkauskin on sitten rajatonta: se rikkoo kaikki rajat.
Ei kannata uskoa, että jonkinajan tieto on lopullista ja oikeaa. Tärkeää on k o h d a t a esimerkiksi oppilas tässä-ja-nyt. Olen samaa mieltä, mopsi22, että lapset kestävät rajojen asettamista - kun ovat rakastettuja myös rajojen asettamisessa. Ne rajat ovat ikuisuuden näkökulmasta mielivaltaisia, mutta niitä oikeastaan tarvitsemme. Ne opettavat kunnioittamaan toisen olemassaoloa ja toisen hyvää. Toivon mukaan oppilas ymmärtää itsensä kunnioittamisen ja oman hyvän tavoittelun olevan osa tätä. Haastetta kerrakseen.
Filosofoi ja uskoo "martin"