Deus semper maior!

Ingen överklagan i domprostvalet, del 7

Domkapitlet beslöt vid sitt sammanträde 24.5.06 att inte överklaga förvaltningsdomstolens beslut, rapporterar bl.a. Kyrklig tidningstjänst. Eftersom Franzén redan tidigare meddelade att inte heller han kommer att göra det, betyder det att beslutet får laga kraft, och domkyrkoförsamlingen i höst går tilll val med tre kandidater: Junell, Träskbacka och Lindgård. Valet torde gå av stapeln på farsdag, 15.11.06.

http://evl.fi/EVLUutiset.nsf/Documents/5C81E5FDB63008DFC2257178005390FD?OpenDocument&lang=SV


Inte bra att vara ensam (betraktelse i Bbl)

Bibeln beskriver Adam som den första människan. Det är rent av det som namnet Adam betyder - ”människa”. Eftersom Adam var en man, har mången tyckt att denna ”skapelseordning” (mannen först, sedan kvinnan) skall kunna omsättas också till vårt dagliga liv. Damerna först, så de råkar ut för eventuella faror och deras herrar och män klarar sig oskadda. Artighet mot ”det täcka könet” praktiserar jag gärna, men helst utan mansgrisiga baktankar.

Men om vi ser på skapelseberättelserna i början av Bibeln, märker vi att det inte så mycket är frågan om den ena partens dominans, utan om ett gemensamt partnerskap (särskilt om vi översätter den hebreiska texten korrekt). Enligt den första skapelseberättelsen skapades ”människan” till Guds avbild (1Mos 1:27), och det specificeras ännu att detta gäller både man och kvinna. I den andra skapelseberättelsen säger Gud: ”Det är inte bra att människan (hebr. Adam) är ensam,” (1Mos 2:18) varpå Gud ger Adam förslag på en hjälpare (djur av olika slag). När ingen av dem duger åt Adam, skapar Gud ännu en människa, en kvinna den här gången.

Här är våra svenska bibelöversättningar av vers 18 inexakta. De talar om att ”mannen” inte skall vara ensam, medan den rätta översättningen av ”adam” vore ”människa”. Att det är frågan om en man kommer fram först i vers 23, där Adam säger att han är en man (ish), och detta är en kvinna (ishá). Lite av ”Me Tarzan, you Jane”, alltså. Av denna korrekta översättning ser vi förresten att också annan än heterosexuell kärlek kan motiveras med skapelseordningen.

”Det är inte bra att människan är ensam”, säger Herren. I vårt samhälle sprider sig ensamheten som en farsot. Det handlar inte (endast) om kärleksförhållanden, utan alla kontakter med andra människor.

Vi verkar bli mer och mer isolerade från varandra, mitt bland alla förbättrade kommunikationer. Att vi när som helst kan ringa upp varandra eller skicka e-post och SMS tycks betyda att vi avbryter umgänget med den vi har inför oss för att umgås med någon som är långt borta. Vår närvaro i umgänget blir allt ytligare.

Jag vill utmana mig själv - och om någon annan känner sig utmanad passar det också bra - till att våga låta mobilen vara avstängd på semestern och vänta med att läsa e-posten tills jag är i tjänst igen. I stället skall jag vara med familjen, med släkten, med vännerna, med alla dem som jag har nära mig.

Det är inte bra att vara ensam, särskilt inte när man är i sällskap. Låt oss ta hand om varandra!


Barn och monster

När Joakim 4,5 år såg en snutt av Lordis video, blev han genast inspirerad. Han krävde att få sina vattenfärger och målade sig sedan till ett monster från topp till tå. Vi tillät det eftersom det var kväll och han ändå skulle i badet.

Vi har ett lustigt foto på gossen...


(Sär)vigning?

Jag kom för en stund sedan hem från en prästvigning. Stiftet ordnar sådana en fyra fem gånger om året; oftast finns det någon att prästviga, men ibland inte. Denna gång var det en person, Tomi Tornberg, som prästvigdes och förordnades till t.f. khde i Ålands södra skärgårdsförsamling. Lycka till! Herren med dig!

Imorgon flyttar han till Föglö med sin familj. Resten av släkten förblir i Uleåborgstrakten.

Det som var lite intressant var att biskopen, de fyra assistenterna och jag som liturg, vi var alla män. Liksom Tomi, förstås. Eftersom jag uppfattade att Tomi har laestadianska rötter började vissa varningsklockor ringa.

Biskoparna beslöt för några år sedan att inte ordna särvigningar för kvinnoprästmotståndare, alltså tillfällen då alla medverkande skulle vara män, bara för att också de mest rabiata kvinnoprästmotståndarna skulle ha möjlighet att bli prästvigda (utan att besudlas av kvinnliga prästers närvaro, alltså).

Nu råkade alltså ett sådant tillfälle ordnas. Sammanträffande? Jag frågade stiftsdekanen (domkapitlets andreman), och han menade att det just var en slump. Kanske det.

Å andra sidan, om könsfördelningen inte skall spela någon roll, så borde det inte vara ett problem att alla råkar vara av samma kön heller. Och alla herrarnas närvaro hade goda motiveringar, så det *verkar* inte ha varit något underligt i görningen...

Kanske jag är alltför misstänksam.


Domprostvalet och paragraftolkningar, del 6

I Kp 21/06 (24.5.06) ingår på sidan 5 en lång insändare av stiftsfullmäktigeledamoten Bengt Broo.

I korthet menar han att stadgandet i KO 6:24 - att den "som uppenbart saknar förutsättningar för tjänstens skötsel" inte är behörig - gäller dokumenterad tidigare misskötsel utan tecken på bättring. Det skulle alltså inte gälla samvetskval eller kommande potentiell könsdiskriminering.

Vidare tycker han att åsiktsförbud inte är en god väg att gå, utan fördragsamhet och smidighet behövs i båda lägren.

"Sådana här lärostrider uppfattas av folk som futtiga och skadar kyrkans anseende."

http://www.kyrkpressen.fi/arkiv/KP0621.pdf

Visst kan Broo ha rätt. Visst kan detta uppfattas som futtighet och skada vårt anseende. Men hur mycket skulle det skada vårt anseende om vi lät det vara? "Folk" förstår sig knappast på bibelargument, särskilt när jämlikhetsargument också står till buds.

Om vi frångår både våra egna och samhällets regler och lagar - skadar inte det vårt anseende ännu mer?

När jag var liten och stred med syskon, kusiner eller kompisar, fick jag ibland höra att "den klokare ger efter". Men vart leder väl det om klokheten ständigt ger efter? Till en alltmer oklok och sjuk situation - inte sant? I petitesser kan den kloke ge efter, men när det gäller viktiga frågor (som här om människovärde) bör den kloke stå på sig för att vinna över dårskapen!


Om Lordi som förebild

En kollega i Sverige berättade följande:

En gullig dam i församlingen kommenterade det hela [om Lordi] med: "De ser ju förskräckliga ut, vad är det för förebild för våra ungdomar?"

Varmed jag svarade mycket snabbt och bestämt: "Är de halvnakna tjejerna (läs: t.ex. moldavien) bättre förebilder för våra unga??"


Pingare? Jag?

Är du pingstvän? Hur mycket pingstvän är du? Testa dig på http://bjarka.1go.dk/test.php

Fungerar bäst om du känner till svensk frikyrklighet.

Och har humor.

Mitt resultat:

Grattis Kalle
Du har nu testats enligt pingststandard:
PUSS:9004-7 "Pingsttest Utan Seriöst Syfte"

resultatet blev 53% pingstvän och du klassas som "Kristen"

guds rika välsingnelse önskar, Markus, Tabina, Simon och Cecilie


Ruotsalaiset homopapit naimisiin Kanadassa

Ruotsin kirkon pää-äänenkannattaja Kyrkans tidning kertoi kuukausi sitten (21.4.06) kahdesta göteborgilaisesta papista jotka ovat menneet naimisiin Kanadassa, koska se on ainoa maa jossa myös ulkomaalaiset samaa sukupuolta olevat parit voivat tehdä niin. Belgiassa, Alankomaissa ja Espanjassa ainoastaan maiden omat kansalaiset tai asukkaat voivat mennä naimisiin samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa.

Lars Arnell ja Lars Gårdfeldt sanovat että Ruotsin lain mukaan ulkomailla solmitut avioliitot jotka ovat asianomaisen maan lakien mukaan päteviä ovat päteviä myös Ruotsissa. Siksi tämäkin avioliitto lienee pätevä, vaikka Ruotsissa samansukupuolisia avioliittoja ei voi solmia. Paperit on jätetty viranomaisille käsiteltäväksi.

Seuraava askel on siviilivihkimyksen kirkollinen siunaus - sekä hääjuhla!

Koko juttu löytyy tästä: http://www.kyrkanstidning.se/ArticlePages/200604/21/20060421112531_Headline313/20060421112531_Headline313.dbp.asp

Lars Arnellilla on muuten mielenkiintoinen kotisivu, jossa hän käy läpi eri homoseksuaalisuutta sivuavia raamatunkohtia ja raamatuntulkintoja. Katso http://web.telia.com/~u74402809/


Predikantbloggen

Jag har just startat en blogg för predikningar, bibelstudier och andakter, som jag kallar Predikantbloggen: http://predikantbloggen.blogspot.com/

Jag tror inte att jag själv har alla svaren, utan hoppas att bloggen skall kunna vara ett samarbete med olika kolleger. Den som önskar få sina texter publicerade där, kan gärna ta kontakt med mig, så ordnar vi saken. Det finns olika tekniska lösningar.

Förhoppningsvis kan Predikantbloggen vara av intresse och till välsignelse!


Die Schnecken sind wieder da!

Hier in Borgå sind Gartenschnecken ein großes Problem. Sie essen alle unsere Pflanzen und sind sehr schwer auszurotten. Die Schnecken sind noch nicht in alle Teilen von Borgå zu finden, und es ist streng verboten, Erde von eine ansteckte Platz zu eine reine umzustellen.

In der Stadtteil Vårberga, wo wir wohnen, gibt es viele Schnecken. Nach dem Regen den letzten Tagen, sind sie überall zu finden. Unsere Hund Simson, die vor ein Monat gestorben ist, liebte Schnecken zu jagen - aber nicht zu essen! Nach er die Schnecke getötete, hatte er immer einen Brechreiz bekommen - und schon jagte er den nächsten Schnecken!

Heute haben wir für das erste mal nach den Tod Simsons Schnecken gejagt. Unter unsere Apfelbaum habe ich von einen halben Quadratmeter nicht wenig als _71_ Schnecken auflest! Und die selbe Situation im ganzen Garten, die nicht sehr groß ist, aber doch.

Und was dann, fragen sie? Alle Schnecken in ein Eimer aussammeln, kochende Wasser aufgießen und ins Wald wegschütten!

Die Gartenschnecken sind nämlich nicht genießbar…